Otthon / Utazás

Hol szeret a magyar kempingezni? + 5 aranyszabály, ha kezdő kempingező vagy

Hol szeret a magyar kempingezni? + 5 aranyszabály, ha kezdő kempingező vagy

Hazánk rengeteg jó kempinghellyel bővelkedik, ezért ha még nem próbáltad ezt a fajta pihenést, akkor épp itt az ideje, hogy betervezd a nyárba a kempingtúrát. Egy hazai nagy kempingszervezet elnökét kérdeztük a hazai kempingezésről, és cikkünkben adunk néhány tippet is a kényelmes kempingezéshez.

Mórocz Imre, a Magyar Hagyományos Kemping Klub (MHKK) elnöke szerint a kempingezés egyre népszerűbb itthon, ugyanis sokan vannak akik nem szeretik a szállodákat, vagy költségesnek tartják ezeket a szállásokat, viszont szívesen töltenek el egy-egy hétvégét a szabadban.

– Klubunkban nem csak magyar, hanem külföldi tagok is vannak: ukránok, lengyelek, szlovákok, erdélyiek, akik eljönnek a rendezvényeinkre is, és országszerte nem csak magyar, hanem sok külföldi táborozó is van a kempingekben. A Balatonon kívül nagyon szeretik itthon a termál-kempingeket, ahol több hónapot is eltöltenek, visszajáró vendégként – tudtuk meg a klub elnökétől.

Elmondása szerint a kempingezés egy életforma: ilyenkor kint vagyunk a természetben, kellemes környezetben lehet eltölteni az időt a családdal, barátokkal, és új ismeretségeket lehet ilyenkor kötni. – Kempingezéskor együtt bográcsozunk, sütögetünk, kirándulunk, közösségi életet élünk, és mivel sok kempinget felkeresünk, megismerjük hazánk gyönyörű tájait, látnivalóit. Mindenki szabadon azt csinál amit akar, hiszen a természetben nincs semmiféle kötöttség – magyarázta Mórocz Imre.

A rendszeresen kempingezők ma már hazánkban is lakókocsival, vagy lakóautóval kempingeznek, nem pedig sátorral. A lakóautók ugyanis általában jól felszereltek, van bennük bőséges tárolóhely, szekrények, fekvőhely, gáztűzhely és mosdó is.

– Az autóba mindenki be tudja pakolni a számára szükséges edényeket, ruhákat, kemping bútorokat, székeket, asztalokat. A sátorozóknál egészen más helyzet, mert az említette eszközöket külön be kell szerezniük és az autóban szállítaniuk – mondta a MHKK elnöke.

Aki még soha nem kempingezett, annak sem kell feltétlenül a sátras megoldást választania, mert erre a célra lehet lakókocsit vagy lakóautót is bérelni. Ha hosszabb távú terveink között szerepel, hogy lakókocsit vásárolunk majd, nem célszerű rögtön megvenni a kiszemelt járművet az elején, érdemes kipróbálni az autóbérlést, hogy megtudjuk, egyáltalán erre gondoltunk-e.

– Mára már megváltoztak a kempingezési szokások is, hiszen gyakorlatilag egész évben lehet kempingezni járni, mert a lakókocsik télen-nyáron megfelelő szálláshelyet biztosítanak. Éppen ezért már vannak egész évben nyitva tartó kempingek, klubunkban is egész évben várjuk a kempingezőket rendszeres programjainkkal. A kempingekben februárban farsangi bállal nyitjuk az évet, decemberben pedig nagy szilveszteri bállal zárjuk – árulta el Mórocz Imre, akit arról is kérdeztünk, kempingezőként milyen szabályokat kell betartanunk, ha efféle pihenésre indulunk.

Elmondása szerint minden kempingnek van házirendje, a kluboknak, mivel egyesületként működnek alapszabálya, amelyeket feltétlenül figyelembe kell vennünk, és természetesen az együttélés íratlan etikai szabályait is illik betartanunk.

– Ha kempingezni indulunk, hazánkban egyénileg bármelyik kempinget érdemes felkeresni, kipróbálni – tette hozzá Imre –, hiszen a számtalan lehetőség között mindenki talál az érdeklődési körének, hobbijának megfelelő helyet.

Néhány aranyszabály, ha kezdő kempingező vagy

1. Helyválasztás – Akár sátorral, akár lakóautóval indulsz útnak, kempingezéskor mindig érdemes olyan táborhelyet választanod, amely kellőképpen árnyékos, hogy ne egy szaunában kelljen ébredned reggel.

2. Étkezés – Az étkezéshez mindenképpen csomagolj tányérokat és evőeszközöket, ha pedig főzni is szeretnél, tervezd meg előre pontosan a menüt, hogy minden szükséges hozzávalót és edényt elcsomagolhass. Tüzet rakni például sem lehet minden kempingben, ezért készülj egy gázfőzővel is.

3. Öltözködés – Nézz utána előre az időjárásnak, és csomagolj úgy ruhákat, hogy minden eshetőségre felkészülj. Fontos, hogy tervezd meg előre a napi öltözeteket is, hogy ne kelljen feleslegesen csomagolnod és cipekedned.

4. Környezet – Ha kempingezel és túrázol a környéken, mindenképpen tartsd be a környezetvédelmi előírásokat, egyrészt a környezet védelme érdekében, másrészt pedig azért, mert kemény bírságot is kiszabhatnak rád, ha megszegsz valamilyen szabályt.

5. Bevásárlás – Mindig nézz előre utána, van-e a környéken bolt, ahol tudsz venni élelmiszert. Ha nincs, akkor pakolj be az első pár napra elég ételt, hogy elég legyen egyszer vagy kétszer elmenni a legközelebbi üzletbe a kempingezés során.

Képek forrása: joyfull/depositphotos.com, gorbelabda/depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást