Szerelmi háromszög aktiválva: avagy ezekkel számolj, ha félrelépsz

Szerelmi háromszög aktiválva: avagy ezekkel számolj, ha félrelépsz

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Szerelmi háromszög aktiválva: avagy ezekkel számolj, ha félrelépsz

Cikksorozatunk második részében a félrelépő bőrébe bújunk, megpróbáljuk megérteni, mi vezet valakit odáig, hogy kitekintsen a kapcsolatából, vagy akár hosszú távon is szeretőt tartson maga mellett. Már félreléptél? Esetleg csak megtetszett valaki más, aki különösen felkeltette az érdeklődésedet? Lássuk, mit gondol, érez az, aki a párkapcsolatán kívül keresi a boldogságot!

Mi visz idáig?

Nem vagyunk egyformák, így aztán messze nem ugyanazok az indokok vezetnek bennünket akkor, ha a félrelépés mellett voksolunk. Sőt, felmérések alapján jól látható különbségek mutatkoznak attól függően is, hogy férfi, vagy női félrelépőről beszélünk, és nyilván más indokok vezérlik azokat, akik húszéves házasságban élnek, mint azokat, akik csupán pár hónapja járnak együtt. A leggyakoribb okokat mégiscsak érdemes kicsit közelebbről megvizsgálni, hiszen segíthetnek jobban megérteni ezt a bonyolult, de mégis nagyon sok embert érintő folyamatot.

Akkor sem árt tisztába kerülnöd a kiváltó körülményekkel, ha te vagy az, aki félrelépett, hiszen a számvetés, a jövő meghatározása során az egyik legfontosabb dolog, hogy mindenki levonhassa a tanulságokat. A dolog jobb, alaposabb megértése pedig annak is hasznos, akit megcsaltak, hiszen, ha közelebb kerülsz a téma velejéhez, akkor sokkal könnyebben és gyorsabban tudod feldolgozni. Ezzel szemben, ha mélyen eltemeted magadban, és nem foglalkozol vele, a megcsalás még évek múltán is hatással lehet az életedre.

 

A leggyakoribb okok

Férfiak esetében a megcsalást gyakran az alkalom szüli. Nem úgy kell elképzelni, hogy hosszasan tervezgetik a félrelépést, állandóan keresik az alkalmat, míg végre lesz egy lehetőségük. Legalábbis nem ez az átlagos akkor, amikor alapjaiban véve normálisnak tekinthető kapcsolatban élnek. Inkább arról van szó, hogy adódik számukra egy olyan lehetőség, amire nem mondanak nemet.

A nők ennél bonyolultabbak szoktak lenni, ők ugyanis inkább érzelmileg csalnak, ennek kivetülése csak maga a konkrét félrelépés.

Mit is jelent ez? Azt, hogy a férfiak sokkal jobban külön tudják választani a szexet és az érzelmeket, mint a nők. Ezért számukra egy félrelépés gyakran tényleg csak annyi, amennyi: egy gyors, érzelemmentes együttlét.

Ezzel szemben a nők először érzelmileg eltávolodnak a partnerüktől, megromlik a kapcsolatuk, vagy legalábbis nem érzik magukat boldognak. Ekkor nyitottabbá válnak a flörtölésekre, és ebben az állapotban előbb-utóbb ők is találnak valakit, aki csupán jókor van jó helyen.

Még több gyakori ok

Nyilván az előbb leírtak nem számítanak kőbe vésett szabályoknak, inkább átlagnak tekinthetjük őket. Ennek nyomán természetesen igaz lehet a fordítottja is, egy nő is szexelhet pusztán az alkalmat megragadva, érzelmek nélkül, és egy férfi is megcsalhatja a partnerét annak eredményeként, hogy a kapcsolatában már eltávolodott tőle.

További gyakori ok, és nemtől függetlenül mindenkit érint az unalom, a megszokás. Ez a probléma egyértelműen a sok-sok éves kapcsolatokban jelenik meg, amikor szó sincs arról, hogy a felek a kapcsolatukon kívül gondolkoznának, csupán vágynak arra a szenvedélyre, szabadságra, kiszámíthatatlanságra, ami már jó eséllyel sosem adatik meg nekik az adott életvitel mellett.

Friss kapcsolatban pedig sokszor a bizonytalanság, kilátástalanság vezet a megcsaláshoz. Amikor fogalmad sincs, hova vezet ez az egész, vajon tényleg tervezhetsz-e vele komolyabban, mikor nem is tudod, valóban jártok-e már, akkor könnyebben mondasz te is igent egy kalandra.

 

Elmondd, vagy ne?

A legtöbb tartalmas kapcsolat a bizalomra és az őszinteségre épül, ennek nyomán a válasz egyértelműen az, hogy igen, mondd el, és beszéljétek meg. Azonban még ezt sem tanácsolja egyöntetűen mindenki, még a párkapcsolati tanácsadók sem. Vannak, akik úgy vélik, ha nem a kapcsolat megromlása vezetett a félrelépéshez, akkor jobban jársz, ha megpróbálod elfelejteni ezt az egészet, és törekszel arra, hogy soha többet ne történhessen meg.

Hogy miért? Egyszerűen azért, mert egy megcsalást iszonyúan nehéz feldolgozni, az általa ejtett sebek jó eséllyel örökre megmaradnak. Minden megváltozik, ha kiderül, és nem biztos, hogy meg tudjátok oldani a helyzetet. Más oka is van annak, hogy sokan inkább a hallgatás mellett voksolnak, mégpedig a teher viselése. Egyesek úgy vélik, hogy a megcsalásból eredő fájdalmat, bűntudatot igenis viselje az, aki félrelépett, ne pedig az, aki elszenvedte.

Márpedig, ez csak akkor érvényesülhet, ha a megcsalt fél sosem tudja meg, mi történt. Ráadásul, a vallomás után a szakítás, vagy éppen a folytatás melletti döntést is a megcsalt félnek kell meghoznia. Ez sokak szerint jóval kényelmesebb megoldás a félrelépő szemszögéből, míg a megcsalt félnek ismét csak fájdalmat és nehézséget jelent.

És, ha elmondod?

Természetesen nem csak az a vélemény létezik, hogy a megcsalást el kell hallgatni, sokan úgy vannak vele, hogy ha az illetőnek volt mersze félrelépni, akkor legyen gerince az igazmondáshoz is. Ebben ugyancsak van ráció, különösen akkor, ha valamilyen párkapcsolati gond vezetett a megcsaláshoz, és a félrelépőt éppen ez a helyzet döbbentette rá arra, hogy meg kell oldania a felmerülő nehézségeket.

Nem mondhatjuk, hogy minden esetben, de azért sokszor előfordul, hogy a megcsalt fél is jócskán tesz ahhoz, hogy kialakuljon ez a helyzet. A meg nem értettség, a szexuális igények eltérő mivolta, a testi, lelki kielégítetlenség, az önbizalomhiány, vagy csak egyszerűen a rossz otthoni hangulat is vezethet odáig, hogy valaki máshol kezdi el keresni a boldogságot.

Az lenne a legjobb, ha először mindenki megpróbálná megoldani a gondjait, majd, ha nem sikerül, szakítana – ahelyett, hogy félrelépne. Csakhogy ez a való életben ritkán történik meg.

Hogyan tovább?

Az biztos, hogy nem vagy könnyű helyzetben, akkor sem, ha lényegében te irányítod a dolgokat – elvégre te léptél félre, a döntés a te kezedben van. A korábbiakból látszik, hogy alaposan mérlegelned kell azt is, mit árulj el otthon, és azt is, mi legyen a következő lépés. Nincs aranyérvényű tanács erre az esetre, hiszen minden párkapcsolat, minden ember más és más.

Megoldások vannak, akár szakértői segítség, párterapeuta támogatását is kérheted, ha pedig kizárólag magadban keresed a hibát, más specialista is segíthet. Az mindenesetre biztos, hogy félrelépőként nem tisztességes figyelmen kívül hagynod, hogy messze nem csak a saját érzéseiddel játszol. Nem csak a „hivatalos” partnerednek vannak érzései, hanem annak a személynek is, akivel félrelépsz, különösen akkor, ha nem csak egy alkalomról van szó.

A dolog pedig a végtelenségig bonyolódhat, hiszen még többen sérülnek akkor, ha a szeretődnek is van párja, esetleg családdal is büszkélkedhettek. Ennek függvényében már nagyon fontos, hogy ne arra apellálj, hogy sosem derül ki semmi. Ha túl sokáig feszíted a húrt, akkor az el fog pattanni, és nem csak azoknak fog fájni a szakadás, akik a két szélén állnak.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást