Hangyaboly és hangyagörl: hangyák mindenhol

Jankovics Anna
Írta: ,

Van szerencsém olyan házban élni, ahol a kertben többféle hangya is fellelhető, békében egymás mellett. Úgy vélem, az egész kert alatt hangyaboly van. A fiatal koromban látott katasztrófa filmek hatására eléggé rémisztő volt addig, a tudat és a töménytelen hangya látványa, míg az idő be nem bizonyította, hogy nem fognak felfalni álmomban.

Már a neve is agresszív. Eredeti származási helye Nyugat-Ázsia, ahol nagy gondot okoz, ahol hatalmas a populáció. 

Nagyon hasonlít a fekete kerti hangyához, ám nem az. Hazánkba valószínűleg virágföld importtal kerülhetett, és elszaporodott. Maga a hangya terjeszkedése agresszív, a hangya nem. 
 
Óriás bolyokat hoz létre, és az őshonos hangyafajokat kiszorítja, ami megváltoztatja a biológiai egyensúlyt adott helyen. Átalakítja a helyi élővilágot. Ezeket a fajokat nevezik invazívnak.
Mit jelent az, hogy invazív?

Alapvetően azt, hogy hatalmas kolóniákban élnek, melyek minden táplálékot felemésztenek, melyeken addig az őshonos fajok éltek.

Alapvetően nem agresszívak, ám akkor szuperkolóniájuk van, amivel bármilyen más hangyafajtát kiirtanak, ha élelemről van szó. Egyszerre több királynőjük is van ezeknek a fajoknak. 
 
Kertünkre is veszélyt jelentenek ezek a rovarok, mivel hatalmas kolóniájuk hatalmas étvággyal bír, így eljöhet az az időszak, amikor meg kell védeni tőlük a veteményest, a kiskertet.

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019