Így távolítsd el a bőrkeményedést és a tyúkszemet

Sütő Gyöngyi
Írta: ,
Így távolítsd el a bőrkeményedést és a tyúkszemet

Általában mindkét problémát a rosszul megválasztott cipő okozza, és járás közben fájdalmat okozhatnak. Te is küzdesz vele? Közreadunk néhány tippet, hogyan szabadulhatsz meg tőle!

1. Bőrkeményedés és sarokbőr repedés   Bőrkeményedés jön létre, amikor a felső bőrréteg megvastagodik. A sarkakon, a talpakon és a lábujjakon keletkezik. Folyton meg akarunk szabadulni tőle, pedig van előnye is: védi a lábat a sérüléstől. Nem véletlen, hogy mindig ott alakul ki, ahol a láb nyomásnak van kitéve. A testsúly elsősorban a lábat terheli, illetve a lábnak azt a részét, ahol a cipő beszűkíti. Ez az oka, amiért a bőrgyógyászok nem javasolják a gyors eltávolítását, ehelyett inkább azt mondják, hogy meg kell várni, amíg a bőr elvékonyodik és megpuhul.    Az elhalt, megvastagodott bőrréteget addig kell kíméletes eljárással koptatni, amíg még tapintható. Semmiképpen ne vagdosd  körömollóval, mert a bőrön repedés keletkezhet, ami behatol az érzékeny bőrrétegbe, és ez fájdalmas lehet!

Készíts egy meleg lábfürdőt! Áztasd benne a lábaidat néhány percig, majd alaposan szappanozd be az érintett területet, és habkővel vagy bőrreszelővel finoman dörzsöld meg! Vedd ki a a lábaidat a vízből, és óvatosan töröld szárazra! Végül kend be lábápoló balzsammal (olíva olajjal is helyettesítheted), és várj, míg a krém beszívódik a bőrödbe! Ha ezt az eljárást 1-2 hónapon keresztül, hetente egyszer megismétled, a lábadon a bőr hamarosan visszanyeri eredeti állapotát.    Ha nem foglalkozol a bőrkeményedéssel, úgy az idő múlásával már nemcsak kozmetikai jellegű problémát fog jelenteni. Mélyen berepedezik, és az így keletkező nyílt seb amellett, hogy fájdalmat okoz, gombaspórákkal, baktériumokkal, vírusokkal fertőződhet, ami gyulladás kialakulásához vezet. Ennek az állapotnak a megszüntetése orvosi feladat.    2. Tyúkszem

A tyúkszem hasonlít a szemölcshöz. A bőr mélyebb rétegeiből alakul ki, a lábujjakon, a lábujjak oldalán illetve a talpon. Ott fejlődik ki, ahol a cipő folyamatosan nyomja a lábat, mert nem követi pontosan a láb formáját. Nyomásra, dörzsölésre érzékeny, fájdalmas.    Tyúkszemtapasz vagy nyomásvédő tapasz segítségével csökkenthető a fájdalom, és elkerülhető a további fizikai behatás.  Az áztatás szintén hatásos: hetente 1-2 alkalommal készíts lábfürdőt, majd az elhalt felső bőrréteget sarokreszelővel vagy habkővel dörzsöld le! A gyógyszertárban kapható ecsetelő is alkalmas a tyúkszem hámrétegeinek felpuhítására, ami után reszelővel vagy habkővel eltávolíthatod a lehámlott bőrt.    Ha a tyúkszem mégis megmarad, pedikűrös vagy bőrgyógyász segítségét kell kérni. A legjobb, ha megelőzöd a problémát, vagyis kényelmes lábbeliket hordasz, amelyek nem nyomják a lábadat. Ha pedig nem kapsz olyan lábbelit, ami pontosan illeszkedik a lábadhoz, akkor tegyél bele betétet, hogy kellemesebb legyen a cipőviselés.   

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba