Bizonyítást nyert: 12 személyiségvonás, ami kell az örök boldogsághoz

Bizonyítást nyert: 12 személyiségvonás, ami kell az örök boldogsághoz

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Bizonyítást nyert: 12 személyiségvonás, ami kell az örök boldogsághoz / 2. oldal

Néhány évvel ezelőtt Edward Hoffman és Marcella Bakur Weiner egy kutatómunka során összeállították a „nagy tizenkettőt” – vagyis egy csokorba gyűjtötték azokat a jellemvonásokat, amik szerintük kellenek az igaz szerelemhez. Nálatok hány stimmel?

 • Spontaneitás: Az eddig említettek közül talán ez tűnik a legkevésbé fontosnak, pedig a spontaneitás alapjaiban határozza meg a kapcsolatotokat. Elég, ha csak arra gondolsz, mennyire vagytok tervező típusok. Iszonyúan bosszantó tud lenni, ha a barátod minden tervét kőbe vési, és a leírtakhoz ragaszkodik is, míg te szívesebben alakítod útközben, a körülményekhez igazodva a dolgokat, vagy fordítva.
 • Libidó: Ezt valószínűleg nem kell magyarázni: a tizenkettes listának magától értetődően nagyon fontos pontja a libidó. Sokan elbagatellizálják a kérdést, mondván, idővel ez már nem olyan lényeges, pedig egyáltalán nem mindegy,hogy működik a szexuális életetek. Azon felül, hogy nem árt, ha passzol egymáshoz a stílusotok, teljesítményetek, bizony kulcskérdés az is, mennyire sűrűn igénylitek az együttléteket. Ez a kapcsolat elején a legtöbbször összeegyeztethető, na de mi lesz később?
   
 • Neveltetés: A gyerekkorod a későbbi életed minden pontjára hatással van, akkor is, ha ezeket aktuálisan talán nem ismered fel. Szüleid példája, a neveltetésed hatással van arra, hogyan és kit választasz majd magad mellé. Nem értesz ezzel egyet? Akkor gondolj arra, vajon elzárkózol-e egyes kultúra, vallás tagjaitól, tudsz-e azonosulni (sőt vonzónak tartod-e) azokat a férfiakat, akik teljesen olyanok, vagy éppen totálisan mások, mint édesapád. Na ugye!
 • Anyagiasság: Ez a pont részben kötődik a neveltetéshez, és a spontaneitáshoz is, de érdemes külön kezelni tőlük. Nem csupán azért, mert egészen új kategóriát takar, hanem azért is, mert az elmúlt időszakban a válások igen jelentős részére a pénz miatt került sor. Ezzel talán el is mondtunk mindent – ha nem értetek egyet a kiadásokkal kapcsolatosan, túlságosan is különböző a hozzáállásotok az anyagiakhoz, akkor bizony állandó konfliktusokkal fogtok szembesülni.
   
 • Extrovertáltság: Az extrovertáltság is kapcsolódik egy korábbi ponthoz, mégpedig a társaság iránti igényhez. Tulajdonképpen arra vonatkozik, mennyire vagytok nyitottak a külvilág felé, mennyire szerettek a központban lenni, csendesen meghúzódtok vagy azonnal magatokra irányítjátok a figyelmet, ha társaságban töltitek az időt. Amennyiben egymás ellentétei vagytok, nehezen tűrhetitek a másik „feltűnési viszketegségét”, vagy éppen „mulyaságát”.
   
 • Esztéticizmus: Az esztéticizmus vonása részben az ideológiához tartozik, de csak részben, ugyanis annál jóval többet takar. Lényegében arról szól, mit tartotok az életben szépnek, jónak, említésre méltónak, miben lelitek örömötöket. Ugyan külön-külön is kikapcsolódhattok, ha teljesen más a világképetek, akkor az problémákat szülhet. Gondolj csak olyan egyszerű dolgokra, mint a totálisan eltérő zenei ízlésetek, vagy éppen a műveltségről alkotott képetek!
   
 • Aktivitási szint: Az aktivitási szint ezúttal szó szerint értendő, és főképpen a szabadidős tevékenységekre vonatkozik. Részben erről is volt már szó, de ahogy az életben, úgy a párkapcsolatokban is minden mindennel összefügg. Tehát ha csak tessék-lássék jársz le edzeni, bizonyára nehezen tolerálod, amikor a szerelmed minden szabadidejét a konditeremben tölti. Hidd el, ő ugyanilyen nehezen érti meg, miért nem hozod ki magadból a maximumot!
   
 • Szubjektív jóllét: Vagyis mitől érzed jól magadat, mik az egyéni igényeid? Nem vagyunk egyformák, családi, egyéni és párkapcsolati szinten is iszonyú sok függ attól, mit is jelent számunkra a jóllét. Van, aki szörnyen magasra teszi a mércét, más eltengődik a minimumon, sőt kifejezetten jól is érzi magát ott. A kérdés csupán az, hogy ti ugyanúgy gondolkodtok-e ezekről a dolgokról a barátoddal, vagy sem?
   
 • Intellektus: Egy párkapcsolatban rettentően sokat számít az, hogy a felek mennyire állnak azonos értelmi szinten, mennyire hasonlít a gondolkodásmódjuk, milyenek az értelmi képességeik. Ha ezek a dolgok radikálisan különböznek, akkor aligha tudnak hosszútávon érdemben együttműködni, márpedig ez kulcsfontosságú kérdés két élet összefonódásakor.​​​​

Nálatok hány személyiségvonás stimmel a 12-ből? 

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»