Ez az 5 személyiségtípus alszik a legrosszabbul – te köztük vagy?

Ez az 5 személyiségtípus alszik a legrosszabbul – te köztük vagy?

Címlap / Életmód / Egészség / Ez az 5 személyiségtípus alszik a legrosszabbul – te köztük vagy?

Az valószínűleg nem lep már meg senkit, hogy a stresszelésre, szorongásra hajlamos emberek rosszabbul alszanak – holland kutatók viszont most kimutatták, hogy nem kizárólag ezek a személyiségjegyek befolyásolják azt, mennyire tudunk pihenni, hanem több másik tulajdonság is beleszól a dologba. Ha az alábbi néhány személyiségtípushoz tartozol, esélyes, hogy gondjaid akadhatnak az alvással.

A Holland Idegtudományi Intézet kutatói azt vizsgálták, hogy a 2224 krónikus alváshiánnyal kezelt embernél milyen közös személyiségbeli jegyek állapíthatóak meg, aztán ezt visszavezették arra, hogy nagyjából öt fajta személyiségnek van gondja leginkább az alvással.

Nem meglepő, hogy az első kategóriához a nagyon stresszes emberek tartoznak, akik hajlamosak a depresszióra, és lefekvés előtt a legaktívabbak, ráadásul gyakran szoronganak is.

Ők a leginkább veszélyeztetettek az inszomniával kapcsolatban, és elég valószínű, hogy életük során küzdeni fognak alvásproblémákkal.

Ez az 5 személyiségtípus alszik a legrosszabbul – te köztük vagy?

A második kategóriába azok tartoznak, akik, hasonlóan az első kategóriához, hajlamosak a stresszre, de a pozitív érzelmekre és boldogabb életszemléletre is. Ők azért veszélyeztetettek az álmatlansággal kapcsolatban, mert szintén lefekvés előtt a legaktívabbak, és nagyon érzékenyek a külső ingerekre. Ezek az emberek az úgynevezett pszichofiziológiai álmatlanságban szenvednek, azaz magára az álmatlanságra stresszelnek rá, és ezért nem tudnak aludni.

A harmadik típushoz tartozók extrém módon boldogtalanok és érzékenyek, nagyon pesszimisták, és ez befolyásolja az alvási ciklusukat is. Bár nehezebben birkóznak meg a boldog érzésekkel, mégsem olyan hajlamosak a depresszióra, mint az első csoporthoz tartozók.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást