Ez az 5 személyiségtípus alszik a legrosszabbul – Te köztük vagy?

Ez az 5 személyiségtípus alszik a legrosszabbul – Te köztük vagy?

Címlap / Életmód / Egészség / Ez az 5 személyiségtípus alszik a legrosszabbul – Te köztük vagy?

Az valószínűleg nem lep már meg senkit, hogy a stresszelésre, szorongásra hajlamos emberek rosszabbul alszanak – holland kutatók viszont most kimutatták, hogy nem kizárólag ezek a személyiségjegyek befolyásolják azt, mennyire tudunk pihenni, hanem több másik tulajdonság is beleszól a dologba. Ha az alábbi néhány személyiségtípushoz tartozol, esélyes, hogy gondjaid akadhatnak az alvással.

A Holland Idegtudományi Intézet kutatói azt vizsgálták, hogy a 2224 krónikus alváshiánnyal kezelt embernél milyen közös személyiségbeli jegyek állapíthatóak meg, aztán ezt visszavezették arra, hogy nagyjából öt fajta személyiségnek van gondja leginkább az alvással.

Nem meglepő, hogy az első kategóriához a nagyon stresszes emberek tartoznak, akik hajlamosak a depresszióra, és lefekvés előtt a legaktívabbak, ráadásul gyakran szoronganak is.

Ők a leginkább veszélyeztetettek az inszomniával kapcsolatban, és elég valószínű, hogy életük során küzdeni fognak alvásproblémákkal.

A második kategóriába azok tartoznak, akik, hasonlóan az első kategóriához, hajlamosak a stresszre, de a pozitív érzelmekre és boldogabb életszemléletre is. Ők azért veszélyeztetettek az álmatlansággal kapcsolatban, mert szintén lefekvés előtt a legaktívabbak, és nagyon érzékenyek a külső ingerekre. Ezek az emberek az úgynevezett pszichofiziológiai álmatlanságban szenvednek, azaz magára az álmatlanságra stresszelnek rá, és ezért nem tudnak aludni.

Ez az 5 személyiségtípus alszik a legrosszabbul – te köztük vagy?

A harmadik típushoz tartozók extrém módon boldogtalanok és érzékenyek, nagyon pesszimisták, és ez befolyásolja az alvási ciklusukat is. Bár nehezebben birkóznak meg a boldog érzésekkel, mégsem olyan hajlamosak a depresszióra, mint az első csoporthoz tartozók.

A negyedik típust leginkább úgy lehetne jellemezni, hogy ők azok, akik mindent túlgondolnak: nem stresszelnek annyit, csak a különböző életeseményeken, például a pénzügyi problémákon, vagy a párkapcsolati gondokon.

Ők csak akkor alszanak rosszul, ha van min kattogniuk, ilyenkor viszont nagyon nehezen hajtják álomra a fejüket.

Érdekes, hogy a statisztikák szerint ők azok, akik gyerekkorukban nagyobb eséllyel éltek át traumát, és akiket jobban megviselnek a negatív életesemények.

Az ötödik típusba azok tartoznak, akik az előző csoporthoz hasonlóan hajlamosak az életeseményekre rástresszelni, de sokkal kevésbé, mint a négyes típusba tartozók. Ők nem is olyan motiváltak, és lényegében érdektelenebbül viszonyulnak a történésekhez, mégis hajlamosak álmatlanságban szenvedni, méghozzá az előző csoporthoz hasonlóan a 40-es éveikben. Fiatalkorukban jellemzően nincs problémájuk a pihenéssel.

Persze ez a kutatás annyira nem meglepő: azok, akik stresszesebbek, depresszióra hajlamosak vagy alapvetően negatívabban látják a világot, mindig rosszabbul és kevesebbet alszanak, mint azok, akik nem idegeskednek ennyit. Aki tud, annak érdemes javítani a helyzeten – míg a komoly mentális betegségekre nem elég az a tanács, hogy nézd az élet napos oldalát, ám ha „csak” egyszerűen stresszes vagy, próbálj a szépre koncentrálni, és ne a problémákra. Az agyad meghálálja majd a pihenést!

Kép forrása: AllaSerebrina/Depositphotos.com

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!