Életmód / Pénz és hivatás

Ez a személyiségtípus a legjobb vezető – Nem az, akit gondolnál!

Ez a személyiségtípus a legjobb vezető – Nem az, akit gondolnál!

Egy jó főnök introvertált és extrovertált egyszerre

Karl Moore, a McGill Egyetem menedzsment docense és az Oxfordi Egyetem munkatársa, aki évek óta tanulmányozza az ambiverteket, úgy becsüli, az üzleti vezetők 40%-a extrovertált, 40%-a introvertált és 20%-a „igazi ambiverter”. De úgy véli, hogy a világjárvány által előidézett példátlan körülmények minden típusú vezetőt arra késztetnek, hogy inkább ambiverként cselekedjenek.

Készülő könyvében, a We Are All Ambiverts Now-ban Moore azt mondja, hogy az a helyzet, amelybe mindannyian belefutottunk, arra késztette a főnököket, hogy mind az extroverzió, mind az introverzió erősségeit kihasználják. Például a főnököknek képesnek kellett lenniük rá, hogy rugalmas és empatikus munkakörnyezetet biztosítsanak a munkatársak számára. Emellett egyértelmű és demonstratív lelkesedést is közvetíteniük kellett, hogy összegyűjtsék és az ismeretlenbe vezessék a csapatot.

„A [járvány] azt jelenti, hogy a vezérigazgatónak sokat kell hallgatnia – a nagyszerű vezető kiváló hallgatóság” – mondja Moore. „De képesnek is kell lenniük inspirációt adni, hogy a többiek elhiggyék, hogy képesek lesznek átvészelni a válságot.”

Meg lehet tanulni

A jó hír az, hogy a kutatók szerint ambivertnek lenni – legalábbis bizonyos mértékig – tanulható. A legtöbbünkben ugyanis mind a két személyiségtípus ott lakik, csak nagyon kevesen vannak, akik a spektrum végpontjainak közelébe esnek.

A tudósok úgy vélik, akár egy coach segítségét is érdemes lehet igénybe venni, hogy akár introvertált, akár extrovertált oldalunkat erősítsük, ami, noha nagyon fárasztó lehet, hiszen folyamatos önfegyelmet kíván, előbbre vihet bennünket a munkahelyünkön.

A szakmai sikerek mellett pedig ez a fajta gyakorlat még egy előnnyel jár. Nem csak a karrieredet építheted így, vagy jobb vezetővé válhatsz ugyanis, de a körülötted lévő emberek is úgy fogják érezni, hogy számíthatnak rád, meghallgatod és meghallod őket, amikor arra van szükség, ugyanakkor olyan emberként fognak rád tekinteni, akit bárhová érdemes követni.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást