Szemekbe zárt titkok: így veszíti el az eszét egy kemény nyomozónő (Filmkritika)

Szemekbe zárt titkok: így veszíti el az eszét egy kemény nyomozónő (Filmkritika)

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Szemekbe zárt titkok: így veszíti el az eszét egy kemény nyomozónő (Filmkritika)

A Szemekbe zárt titkok tökéletes egyvelege egy izgalmas kriminek és egy szívszorító személyes drámának. Bár a remake több internetes forrás szerint nem érte el az eredeti argentin film szintjét, vagy legalábbis nem szárnyalta túl, csak az amerikai változatot megnézve garantáltan egy izgalmas és feszült filmet fogsz látni. Mert a Szemekbe zárt titkok pontosan ennyit ígér, és ennyit is ad.

Igaz történet alapján

A Szemekbe zárt titkok két nyomozó, Ray (Chiwetel Ejiofor) és Jess (Julia Roberts), valamint a kerületi ügyész Claire (Nicole Kidman) triójáról szól, akik elszántan kutatnak Jess lányának gyilkosa után. 13 évnyi sikertelen nyomozás után Ray rábukkan valamire, ami elvezetheti őket a bűnöshöz. A sztori már magában izgalmas, ráadásul igaz történeten alapszik: egy 1974-es gyilkossági és nemi erőszak ügyet ölel fel, amelyet 25 évvel később újra megnyitottak. A valódi történetben nem egy anya, hanem egy apa küzd, hogy megtalálja a lánya gyilkosát – ahogy az eredeti argentin filmben is, amelyről a remake-et készítették.

A terrorveszélytől tartó Amerika hangulata

Hála az Oscar-jelölt színészgárdának, a Szemekbe zárt titkok egy percig sem unalmas, végig feszített tempót diktál, mellette pedig folyamatosan érezzük a Julia Roberts által megformált Jess kétségbeesését és elszántságát is. Az egész filmet egyfajta fenyegető melankólia járja át – ez furcsán hangozhat, de ha megnézed a filmet, biztosan rájössz, miről beszélek.

A filmben tökéletesen ötvöződik a bűnüldözés és a politika furcsa kettőssége, és az sem véletlen, hogy a rendező Billy Ray a 2001-es New York-i terrortámadások után felocsúdó Amerikába, pontosabban Los Angeles külvárosába helyezte a történetet. Rengetegen ezt a várost vélték a következő terroristamerénylet célpontjának, így a hangulat tényleg a pattanásig feszült, és a túlhajszolt nyomozók helyzete még nehezebbé és összetettebbé vált.

Amikor a kémia nem működik

A film ide-oda ugrál a 2002-es és a jelenlegi események között, de ez egyáltalán nem tesz neki rosszat, sőt, segít megadni a történet dinamikáját. A színészek egytől egyig zseniálisan játszanak, bár Billy Ray fektethetett volna nagyobb hangsúlyt arra, hogy az egyéni alakításokon kívül a kémia is működjön közöttük, és ezzel el is érkeztünk a film egyetlen buktatójához: a három főszereplő olyan, mintha három különböző filmben játszanának.

Kép forrása: bigbangmedia.eu

Julia Roberts alakításától teljesen el voltunk ájulva, és külön-külön Ejiofor és Kidman is zseniálisak voltak, de valahogy nem működött az összhang közöttük a filmvásznon. Ez azonban annyira mégsem zavaró, hogy élvezhetetlenné tegye ezt a két órát.

Jó zsaru – rossz zsaru

Az egész mozi hangulata jól visszaadja az Egyesült Államok 2001 utáni pánikhangulatát is, hiszen Jesst és Rayt az LA-i terroristaelhárítók csapatában dolgozik, ahol szentül hiszik, hogy még nincs vége a terroristatámadásoknak. Éppen egy gyanús mecsetet figyelnek meg, amikor felfedezik Jess lányának holttestét. A nyomozónőnek a kezdetektől sikerül gyanúba kevernie egy “Pac-Man” Marzin (Joe Cole) nevű férfit, de bizonyítékait nem tartják elég erősnek, így a feltételezett gyilkost szabadlábon engedik.

A nyomozás 13 éve alatt Jess teljesen beleroppan lánya elvesztésébe és a felelősök keresésébe. Nicole Kidman zseniálisan játsza a Harvardon végzett top ügyészt, viszont a Ray-jel közös szerelmi szál hitelességét nem tudja visszaadni – egyedül abban a jelenetben működik közöttük a kémia, amikor eljátszhatják a jó zsaru-rossz zsaru felállást.

Nem vidám, de zseniális film

Eltekintve azonban a színészek közötti összhang – nem túl zavaró – hiányától, a Szemekbe zárt titkok egy izgalmas thrillerbe oltott személyes dráma, ami garantáltan odabilincsel a székhez 111 percen keresztül. Érdekes általa megismerni a terrortámadások utáni Amerika közhangulatát, és szomorú látni, hogyan roppan össze egy egyébként kemény édesanya a lánya elvesztése után. A film nem túl vidám, így csak akkor javasoljuk, ha bírod a feszült, borongós hangulatú mozikat – ha viszont pont az ilyenek jönnek be, a Szemekbe zárt titkok a szereplőgárda és a történet miatt is kihagyhatatlan darab. 

VIDEO Téli horoszkóp 2023

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást