Így száríthatod tökéletesre a hajadat

Így száríthatod tökéletesre a hajadat

Címlap / Stílus / Haj / Így száríthatod tökéletesre a hajadat

Sokan egyszerűen hagyják, hogy magától száradjon meg a hajuk, de nem mindenkinek van ideje rá, hogy ezt kivárja. Ha te is a hajszárítóra esküszöl, nem árt néhány dologra odafigyelned.

Minőségi eszköz mindenek előtt

Manapság már rengeteg hajszárító van a piacon, úgyhogy nem lesz nehéz választanod, biztos megtalálod a pénztárcádnak és hajtípusodnak leginkább megfelelő darabot. A döntésnél a megbízható márka mellett azt is fontos, hogy a kiválasztott hajszárító legalább három fokozattal rendelkezzen, hiszen lehetőség szerint mindig a legalacsonyabb hőfokozaton kell szárítanod a hajadat. Az a legjobb, ha hőfokszabályzó is van rajta, így egészen biztos, hogy nem fogod károsítani a tincseidet.

Kiegészítők

A hőfokszabályzón felül a jó hajszárító több kiegészítővel is rendelkezik. Ilyen többek között a diffúzor, amit a göndör tincsek megzabolázására és csodás fürtökké alakítására találtak ki. Hasonlóan jó szolgálatot tehet a szűkítő, amit akkor kell használnod, ha némileg bonyolultabb frizurát készítesz, vagy nagyon fontos, hogy egyenes legyen a hajad. A harmadik lényeges kiegészítő egy gomb, ami segítségével hideg levegőt fújhatsz a hajadra. Erre azért van szükség, hogy a már kész frizurát a meleg levegő után, a hideg segítségével fixálhasd.

Mire jó a diffúzor?

Ezt a hasznos kis eszközt mindenképpen be kell szerezned, ha hullámos, vagy göndör hajad van, segítségével ugyanis könnyedén olyan frizurát varázsolhatsz magadnak, mintha most jöttél volna a fodrásztól. Nincs is más dolgod, mint hajmosás után hajvégápolóval bekenni a hajszálaidat, megfésülködni, majd a diffúzor segítségével óvatosan megszárítani a hajadat, hogy a tincseid ne essenek szét. Érdemes előrehajtott fejjel dolgoznod, így ugyanis a hajtöveket is tökéletes megemelheted. Hajmennyiségtől függően tanácsos a közepes-, vagy nagyméretű diffúzorok között válogatnod. Akkor lesz a legjobb a választott termék, ha a hajvégeket egészen a hajtövekig fel tudod nyomni a diffúzor segítségével.

Ne dörgöld, ápold!

Mivel a nedves haj nagyon érzékeny, sosem szabad erősen dörgölnöd a törölközővel. Göndör haj esetén szerencsés, ha nem teljesen törölközőszáraz a frizurád, mert így nem fognak olyan szépen összeállni a tincsek.
Egyenes haj esetén pedig az a legjobb, ha hajmosás után a fejedre tekered a törölközőt, pár percig úgy hagyod, majd óvatosan kinyomkodod a szálak közül a maradék vizet. Ha a hajad már inkább csak nedvesnek mondható, jöhet a fésülködést elősegítő, öblítést nem igénylő balzsam, vagy egy kis hajvégápoló.
A kuszább tincseket mindig fésűvel kell kibontani és a kefét félre kell tenni, hiszen azt száraz hajon, vagy szárítás közben szabad csak elővenni. (És akkor sem a fém változatokat, amik átforrósodhatva megégethetik a hajat!)

Mire figyelj szárításnál?

A hajadtól mindig a lehető legmesszebbre kell tenned a hajszárítót az egyenletes szárítás érdekében, kivéve akkor, ha már ebben a fázisban is formázol a frizurádon. Nagyon fontos azonban, hogy sose a legmagasabb fokozaton használd a készüléket, mert ez rettentően kiszárítja a hajadat, töredezetté teszi a szálakat. Az a legjobb, ha minél többször hagyod, hogy a tincseid maguktól száradjanak meg – persze csak akkor, ha nincs esély rá, hogy megfázzon a fejbőröd – és a hajszárítót csak sürgős elintéznivaló során veszed elő.

Hogyan kell haladni?

Érdemes a technikát ellopni a fodrászoktól, hiszen szerencsére magadnak is pont olyan szépen meg tudod szárítani a hajad, mintha egy fodrászatból jöttél volna ki.
Annak érdekében, hogy minél rövidebb ideig kelljen a hajadat kitenned a hőhatásnak, részekre kell bontanod a frizurádat. Először a felső kétharmadot kell elcsatolnod és alul (azon belül is hátul) kell megszárítanod a tincseidet. Ezután fokozatosan leengedheted a többi részt, majd ugyanezt a folyamatot végig kell csinálnod a két hátramaradó (jobb és bal) oldalon is. Ha nem szög egyenes, vagy belőtt frizurára vágysz, az is elegendő lehet, ha langyos levegővel a hajszálak tövét átmelegíted, hiszen így elkerülheted, hogy megfázzon a fejbőröd, de mégsem kell az egész hajkoronádat leterhelned a hajszárítással. A szárítás utolsó lépéseként hasznos lehet, ha hideg, langyos levegővel átfújod a frizurád, illetve egy leheletnyi waxszal, vagy hajlakkal rögzíted a szálakat. 

VIDEO A sminkes titkos karácsonyi sminkje

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!