Az értelem mint vonzerő. Ez a kapocs Marilyn Monroe és Albert Einstein között  

Az értelem mint vonzerő. Ez a kapocs Marilyn Monroe és Albert Einstein között  

Címlap / Szerelem / Az értelem mint vonzerő. Ez a kapocs Marilyn Monroe és Albert Einstein között  

Valahányszor a szapioszexualitás kerül a beszélgetések középpontjába, mindig a Woody Allen-szereplők jutnak eszembe, akik számára az intellektus a leendő partner elengedhetetlen szexepiljeként van számon tartva. Az élet dolgait – az Annie Hall című nagysikerű filmjében – rettenetesre és nyomorúságosra osztó író és humorista filmbéli párjai számára az együtt-fejlődés szerves részét képezik a folyamatos eszmefuttatások, a közös olvasások, és a képzések.

A gazdasági, társadalmi és kulturális kérdéseket fejtegető, a filozófia egyes témáit (élet-halál, személyre szabott feladatok stb.) fókuszba helyező szereplők a való életben is ideális társai lehetnének a szapioszexuális irányultságú embereknek. 

Szapioszexualitás: az értelem mint vonzerő

A szapioszexuális emberek szemében az a potenciális partner bizonyul vonzónak, akinek a jellemvonásai között az intelligencia kiemelt helyen szerepel. Az ilyen szexuális orientációjú emberekre a partner műveltsége valóságos érzelmi és fizikai stimulánsként hat. 

Erotikus vonzalmat érezhetnek az éles elméjű, nagy tudású emberek iránt – és ami még jellemző lehet rájuk: a vonzalmuk nem feltétlenül kötődik a biológiai nemhez.

A magukat szapioszexuális identitásúnak vallók ugyanúgy lehetnek heteroszexuálisak, biszexuálisak, transzszexuálisak stb. Azokban a párkapcsolatokban, ahol szapioszexuális orientációjú mindkét fél (vagy esetenként mindhárom, hiszen ez esetben a poliamoria, azaz a többszerelműség sem kizáró ok): a szellemi adottságok többet nyomnak abban a bizonyos latban, mint a fizikai megjelenés, a presztízs, a társadalmi státusz, a vagyoni helyzet. 

A társkereső oldalak is segítenek a szapioszexuális kapcsolatok kibontásában 

Az amerikai Merriam Webster online szótár felületén a kifejezés, sapiosexual, először 2004-ben szerepelt. Ez a szexuális kisebbségi (sexual minority) csoporthoz tartozó identitástípus már a társkereső oldalakon is bejelölhető opció, ami nagyban megkönnyítheti a partnerek egymásra találásának útját.  A csendes térhódító útjára indult – már korábban is létező, ám immár nevesített – jelenség 2010-ben az egyik legnépszerűbb társkereső oldal (az OkCupid) felhasználói között is ismertté vált. Ekkor a társkeresők nagyjából 0,5 %-a (többségében nő) vallotta magát szapioszexuálisnak. 

MUBI

Szapioszexualitás a kritika szerint 

A kritika azonban a leendő partnerek szellemi adottságaihoz vonzódó embereket sem hagyta érintetlenül. Azzal vádolták a magukat szapioszexuálisnak azonosító személyeket, hogy előítéletesek és diszkriminatív a megnyilvánulásuk. Hiszen hátrányosan különböztethetnek meg olyan embereket, akiknek kevésbé pallérozott az elméjük vagy nem pengeéles a gondolkodásuk. 

Szapioszexuálisnak lenni nem azt jelenti, hogy az első randevúra kizárólag a legutóbbi disszertációinkkal, a keretezett PhD-fokozatot tanúsító oklevelünkkel, CV-vel „felfegyverkezetten” kell megjelennünk, hogy azonnali izgalmi állapotot idézzünk elő kiszemeltünkben.

Sokan az asszertív beszédet, a gazdag szókincset is vonzónak tarthatják egy leendő partnerben. Ugyanakkor egy minőségi beszélgetés során is – ahol esély adódik arra, hogy jobban beleláthassanak egymás gondolatvilágába – rendkívül kívánatossá teheti a feleket egymás iránt.

Lássunk néhány árulkodó szapioszexuális jellemvonást:

 • a tartalmas beszélgetéseket kedvelik
 • komolyan gondolják, hogy az értelem sokkal szexisebb, mint egy nyári szezonhoz formált bombatest
 • számukra az ideális első (és sokadik) randevú helyszíne egy hangulatos könyvesbolt, ahol megvalósulhat a csendesebb, intimebb beszélgetés is 
 • nem kedvelik a felületességet – ez igaz a beszélgetésekre, a baráti és párkapcsolatokra egyaránt
 • az éles elme, a bölcsesség, a ragyogó kommunikációs képességek mellett az empátia és az érzelmek is lényegesek számukra (ennél a pontnál szokták a demiszexuálisokhoz hasonlítani őket)
 • az élethosszig tartó tanulás számukra nem kényszer, hanem alapvető igény és kiemelt szereplő a bakancslistájukon
 • egy ragyogóra sikeredett gondolatcsere számukra egyenértékű egy fenomenális előjátékkal 
 • esetükben a hosszú távú párkapcsolatokhoz tartozó alapelvárás: a szellemi igényesség
 • egy sziporkázó előadás közben szó szerint izgalmi állapotba kerülhetnek. 
Dziana Hasanbekava/pexels.com

Szapioszexualitás az evolúció szemüvegén át

Több jel is utal arra, hogy evolúciós szempontból logikusnak bizonyul az okos emberekhez való vonzódás. Így ugyanis esélyesebb továbbörökíteni a jó génekkel szorosan összekapcsolódó legkívánatosabb tulajdonságokat az utódnemzés során. Egy 2011-es tanulmány szerint az intelligencia a három legfontosabb párkapcsolati feltétel egyikeként tartható számon.

Egy korábbi kutatás során (Mexikói Egyetem – 2009.) pedig arra is fény derül, hogy a magasabb IQ-val rendelkező férfiak spermája egészségesebb, mint az alacsonyabb intelligenciaszintű társaiknak.

Mindez igencsak figyelemre méltóvá válik azzal a tudományos nézettel kiegészítve, mely szerint a magas intelligencia kéz a kézben jár a magas libidóval. Ezek a kutatások arra hívják fel a figyelmünket, hogy a szapioszexualitásnak léteznek jól megalapozott genetikai velejárói is. Ez utóbbi megállapításból kifolyólag a pszichológus és egyetemi tanár Aaron Ben-Ze’ev úgy gondolja, hogy a szapioszexualitás nem feltétlenül tekinthető szexuális irányultságnak (mint pl.: a homoszexualitás, a heteroszexualitás és a biszexualitás). Szerinte ez inkább egyfajta preferenciális attitűd a párválasztás során. 

Állítólag maga a csodálatos Marilyn Monroe is szapioszexuális volt, akinek szexuális jellegű fantáziái gyakran fűződtek a XX. század egyik legnagyobb zsenijéhez, Albert Einsteinhez. 

VIDEO A sminkes titkos karácsonyi sminkje

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

  Írj egy hozzászólást