Az értelem mint vonzerő. Ez a kapocs Marilyn Monroe és Albert Einstein között  

Az értelem mint vonzerő. Ez a kapocs Marilyn Monroe és Albert Einstein között  

Címlap / Szerelem / Az értelem mint vonzerő. Ez a kapocs Marilyn Monroe és Albert Einstein között  

Előfordult már veled, hogy egy előadás hallgatása, nézése közben szexuális izgalomba kerültél? Fantáziáltál egy könyvbéli szereplőről olvasás közben? Netán lúdbőrös lettél az író szellemességétől, nyelvi brillírozásától? Forró bizsergés kerít hatalmába, ha egy szenvedélyes érvelés fültanúja és/vagy szereplője lehetsz? Igen? Akkor nagy a valószínűsége annak, hogy szapioszexuális vagy…

Valahányszor a szapioszexualitás kerül a beszélgetések középpontjába, mindig a Woody Allen-szereplők jutnak eszembe, akik számára az intellektus a leendő partner elengedhetetlen szexepiljeként van számon tartva. Az élet dolgait – az Annie Hall című nagysikerű filmjében – rettenetesre és nyomorúságosra osztó író és humorista filmbéli párjai számára az együtt-fejlődés szerves részét képezik a folyamatos eszmefuttatások, a közös olvasások, és a képzések.

A gazdasági, társadalmi és kulturális kérdéseket fejtegető, a filozófia egyes témáit (élet-halál, személyre szabott feladatok stb.) fókuszba helyező szereplők a való életben is ideális társai lehetnének a szapioszexuális irányultságú embereknek. 

Szapioszexualitás: az értelem mint vonzerő

A szapioszexuális emberek szemében az a potenciális partner bizonyul vonzónak, akinek a jellemvonásai között az intelligencia kiemelt helyen szerepel. Az ilyen szexuális orientációjú emberekre a partner műveltsége valóságos érzelmi és fizikai stimulánsként hat. 

Erotikus vonzalmat érezhetnek az éles elméjű, nagy tudású emberek iránt – és ami még jellemző lehet rájuk: a vonzalmuk nem feltétlenül kötődik a biológiai nemhez.

A magukat szapioszexuális identitásúnak vallók ugyanúgy lehetnek heteroszexuálisak, biszexuálisak, transzszexuálisak stb. Azokban a párkapcsolatokban, ahol szapioszexuális orientációjú mindkét fél (vagy esetenként mindhárom, hiszen ez esetben a poliamoria, azaz a többszerelműség sem kizáró ok): a szellemi adottságok többet nyomnak abban a bizonyos latban, mint a fizikai megjelenés, a presztízs, a társadalmi státusz, a vagyoni helyzet. 

A társkereső oldalak is segítenek a szapioszexuális kapcsolatok kibontásában 

Az amerikai Merriam Webster online szótár felületén a kifejezés, sapiosexual, először 2004-ben szerepelt. Ez a szexuális kisebbségi (sexual minority) csoporthoz tartozó identitástípus már a társkereső oldalakon is bejelölhető opció, ami nagyban megkönnyítheti a partnerek egymásra találásának útját.  A csendes térhódító útjára indult – már korábban is létező, ám immár nevesített – jelenség 2010-ben az egyik legnépszerűbb társkereső oldal (az OkCupid) felhasználói között is ismertté vált. Ekkor a társkeresők nagyjából 0,5 %-a (többségében nő) vallotta magát szapioszexuálisnak. 

MUBI

Szapioszexualitás a kritika szerint 

A kritika azonban a leendő partnerek szellemi adottságaihoz vonzódó embereket sem hagyta érintetlenül. Azzal vádolták a magukat szapioszexuálisnak azonosító személyeket, hogy előítéletesek és diszkriminatív a megnyilvánulásuk. Hiszen hátrányosan különböztethetnek meg olyan embereket, akiknek kevésbé pallérozott az elméjük vagy nem pengeéles a gondolkodásuk. 

Szapioszexuálisnak lenni nem azt jelenti, hogy az első randevúra kizárólag a legutóbbi disszertációinkkal, a keretezett PhD-fokozatot tanúsító oklevelünkkel, CV-vel „felfegyverkezetten” kell megjelennünk, hogy azonnali izgalmi állapotot idézzünk elő kiszemeltünkben.

Sokan az asszertív beszédet, a gazdag szókincset is vonzónak tarthatják egy leendő partnerben. Ugyanakkor egy minőségi beszélgetés során is – ahol esély adódik arra, hogy jobban beleláthassanak egymás gondolatvilágába – rendkívül kívánatossá teheti a feleket egymás iránt.

Lássunk néhány árulkodó szapioszexuális jellemvonást:

  • a tartalmas beszélgetéseket kedvelik
  • komolyan gondolják, hogy az értelem sokkal szexisebb, mint egy nyári szezonhoz formált bombatest
  • számukra az ideális első (és sokadik) randevú helyszíne egy hangulatos könyvesbolt, ahol megvalósulhat a csendesebb, intimebb beszélgetés is 
  • nem kedvelik a felületességet – ez igaz a beszélgetésekre, a baráti és párkapcsolatokra egyaránt
  • az éles elme, a bölcsesség, a ragyogó kommunikációs képességek mellett az empátia és az érzelmek is lényegesek számukra (ennél a pontnál szokták a demiszexuálisokhoz hasonlítani őket)
  • az élethosszig tartó tanulás számukra nem kényszer, hanem alapvető igény és kiemelt szereplő a bakancslistájukon
  • egy ragyogóra sikeredett gondolatcsere számukra egyenértékű egy fenomenális előjátékkal 
  • esetükben a hosszú távú párkapcsolatokhoz tartozó alapelvárás: a szellemi igényesség
  • egy sziporkázó előadás közben szó szerint izgalmi állapotba kerülhetnek. 
Dziana Hasanbekava/pexels.com

Szapioszexualitás az evolúció szemüvegén át

Több jel is utal arra, hogy evolúciós szempontból logikusnak bizonyul az okos emberekhez való vonzódás. Így ugyanis esélyesebb továbbörökíteni a jó génekkel szorosan összekapcsolódó legkívánatosabb tulajdonságokat az utódnemzés során. Egy 2011-es tanulmány szerint az intelligencia a három legfontosabb párkapcsolati feltétel egyikeként tartható számon.

Egy korábbi kutatás során (Mexikói Egyetem – 2009.) pedig arra is fény derül, hogy a magasabb IQ-val rendelkező férfiak spermája egészségesebb, mint az alacsonyabb intelligenciaszintű társaiknak.

Mindez igencsak figyelemre méltóvá válik azzal a tudományos nézettel kiegészítve, mely szerint a magas intelligencia kéz a kézben jár a magas libidóval. Ezek a kutatások arra hívják fel a figyelmünket, hogy a szapioszexualitásnak léteznek jól megalapozott genetikai velejárói is. Ez utóbbi megállapításból kifolyólag a pszichológus és egyetemi tanár Aaron Ben-Ze’ev úgy gondolja, hogy a szapioszexualitás nem feltétlenül tekinthető szexuális irányultságnak (mint pl.: a homoszexualitás, a heteroszexualitás és a biszexualitás). Szerinte ez inkább egyfajta preferenciális attitűd a párválasztás során. 

Állítólag maga a csodálatos Marilyn Monroe is szapioszexuális volt, akinek szexuális jellegű fantáziái gyakran fűződtek a XX. század egyik legnagyobb zsenijéhez, Albert Einsteinhez. 

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!