Mi legyen a közös kedvenccel, ha szakítotok? Kinél lesz jó neki?

Mi legyen a közös kedvenccel, ha szakítotok? Kinél lesz jó neki?

Címlap / Életmód / Család / Mi legyen a közös kedvenccel, ha szakítotok? Kinél lesz jó neki?

Ilyen nagy döntés az, hogy amikor a háziállat bekerül az új közegébe, akkor neki az lesz a természetes otthona. Még, ha a helyszín adott esetben változik is, a kötődés nem. Akkor is ti lesztek számára a falkavezérek, a gazdik, ha a szakítás, válás mellett döntötök. Kicsit ez is olyan, mint a gyermekelhelyezés. Sőt, sokan tényleg úgy is tekintenek a házi kedvenceikre, mintha csak a gyerekeik lennének.

Ennek megfelelően – szerencsére – a többségnek nem opció az, hogy új gazdát keresnek, elajándékozzák a közös állatot, rosszabb esetben menhelyre adják be szegényt. De akkor hogyan tovább? Ki vállalja a felelősséget, az anyagi terheket?

Közös felelősség

Sajnos mindenki tud olyan példát mondani, amikor az egykor szerelmes pár ellenségekké váltak és mindent megtesznek azért, hogy kisemmizzék a másikat, fájdalmat okozzanak neki ott, ahol csak tudnak. Ez a hozzáállás kétségtelenül bántja a pár mindkét tagját, de gyakran még nagyobb veszteséget jelent a közös gyermekek, vagy éppen a kedvencek számára.

Természetesen nem említjük egy lapon a gyermekek és a kutyák/macskák lelki sérüléseit. Az első lépés mégis az, hogy az acsarkodást mellőzni kell, és felnőtt módjára kell megbeszélni, mi a legjobb az állatnak.

Sok mindent figyelembe kell vennetek, de elsősorban az a lényeg, hogy a bosszú, a revans minden formáját mellőzitek, amikor a kedvenc elhelyezéséről, további neveléséről van szó.

Mennyire változik a kedvenc élete?

A fiatalabb állatok esetében kevésbé lényeges kérdés az otthon fix helye, de az idősebb állatokkal már más a helyzet. Különösen, ha már alapbetegségeik is vannak, pl. rosszul hallanak, vagy látnak. Ekkor jobban ragaszkodnak a megszokott helyükhöz, hiszen gyakran bejárt utakat követnek és ismernek, akár balesetet is szenvedhetnek, ha ez megváltozik.

Persze, ha nincs más lehetőség, akkor őket is el lehet mozdítani. Az a legszerencsésebb, ha az élettér és az életkörülmények nem változnak – vagy pozitív irányban változnak. Például egy aprócska lakásból kertes házba tud költözni az egyébként is mozgékony eb.

A házikedvenc elhelyezése szakítás után
borchee/istockphoto.com

Lényeges pont az időtényező

Nem lehetetlen elképzelés a megosztott felügyelet sem, a legtöbb kutya például gond nélkül tűri az utazást – bár a macskák már kevésbé szoktak rajongani az ötletért. Ez a megoldás jó választás lehet számotokra akkor, ha eddig is egymásra kellett támaszkodnotok, mert pl. a munkabeosztásotok megkövetelte.

Ami biztos, hogy mérvadó lehet a döntés szempontjából az, melyikőtök tud több időt szánni az állat igényeinek kielégítésére. Ha egyikőtök szinte minden nap 12 órákat dolgozik, hiába is kedvezőek a körülményei, alighanem boldogtalan lesz nála a kis kedvenc. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást