A szakértők szerint erre utal, ha szextingelsz, miközben párkapcsolatban élsz

A szakértők szerint erre utal, ha szextingelsz, miközben párkapcsolatban élsz

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / A szakértők szerint erre utal, ha szextingelsz, miközben párkapcsolatban élsz

Mióta szinte mindenki hozzáfér a közösségi médiához és gond nélkül írhatunk üzenetet azoknak, akik felkeltik az érdeklődésünket, a szexting általános dolog lett a hétköznapokban. Szinte észre sem vesszük, mennyire belemelegedünk egy-egy beszélgetésbe és olyan kijelentéseket is megengedünk maguknak, amiktől személyesen alighanem fülig elpirulnánk. De vajon mit jelent az, ha úgy folyamodsz a szextinghez, hogy közben párkapcsolatban élsz?

Bizonyára megbántanád a szerelmedet, ha meglátná a levelezésedet, pedig az újabb kutatások szerint az erotikus üzenetváltás messze nem minden esetben jelenti azt, hogy ténylegesen meg akarnád csalni a barátodat.

Bár mindenkinek rosszul esik, mégsem a megcsalás a fő motiváció

A Daily Mail tette közzé azt a kutatást, amiben 18 és 69 közötti, párkapcsolatban élő embereket kérdeztek arról, elképzelhetőnek tartják-e a szextinget egy harmadik személlyel, és ha igen, vajon milyen indíttatásból folyamodnának ehhez az időtöltéshez. A válaszokból kiderült, hogy azok, akik élnének ezzel a lehetőséggel, csak egyharmad arányban lennének képesek arra, hogy valóban félrelépjenek, a fennmaradó kétharmad egészen más okokat jelölt meg a szexting magyarázataképpen. 

Mik állnak a háttérben?

Azok, akik a szextinget nem arra használják, hogy lehetséges szeretőt találjanak maguknak, két fő okot jelöltek meg a túlfűtött üzenetváltások magyarázataként:

Voltak, akik azt állították, hogy így igyekeznek megerősíteni saját párkapcsolatukat, és szinte arra tréningezték magukat, hogy megelégedjenek az „online félrelépéssel”, ne akarjanak a való életben, ténylegesen is közelebb kerülni másokhoz. E csoport tagjai úgy ítélték meg, hogy ez a praktika lényegében működik is, és az így felszínre bukkanó szexuális pluszt minden gond nélkül le tudják vezetni otthon. Ők voltak azok, akik gyakorlatilag csak szórakozásból bonyolódtak erotikus beszélgetésbe másokkal, semmilyen hátsó szándékuk nem volt. Személyesen minden bizonnyal nem igazán lettek volna ilyen bátrak, főleg nem nyíltak beszélgetőpartnerükkel. Online viszont érdekesnek és izgalmasnak gondolták a csetelést, és egyfajta előjátékként tekintettek rá.

A másik csoportba azok tartoztak – és ők voltak többen –, akik ily módon próbálták megerősíteni saját önbizalmukat, olyan visszaigazolásokat gyűjtöttek be, amit minden bizonnyal nem kaptak meg otthon.

Ez különösen jellemző azokra a párkapcsolatokra, amik sok-sok éve, évtizede tartanak, hiszen egy idő után teljesen természetessé válik a másik jelenléte, szépsége, vonzalma. Nem tartjuk annyira kirívóan helyesnek, vagy éppen gyönyörűnek a partnerünket, hiszen ismerjük minden porcikáját. Ellenben azok, akik mindezt csak kívülről látják, és csupán ábrándoznak a közelebbi ismeretségről, nem fukarkodnak a bókokkal. Mindez nagyon erősen hathat azokra, akiknek az öt szeretetnyelv közül a szavak bizonyulnak a legfontosabbnak. Amennyiben a szóbeli megerősítés hiányzik a párkapcsolatból, úgy sokkal könnyebb elcsábulni egy kis szextingre, mint akkor, ha nem csak tettekkel, hanem bókokkal is kifejezi a partner az örömét, elégedettségét.

Csak ennek az egy kutatásnak az eredménye is rávilágít arra, hogy legalább három ok állhat a szexting hátterében, és ezek közül csupán az egyik a tényleges félrelépés iránti igény. A másik két tényező kiváltó oka a párkapcsolaton belül keresendő, és általában érzelmi elszigetelődésre, hiányérzetre, a vágyott visszacsatolások nélkülözésére enged következtetni.

Gyakori az is, hogy az erotikus csetelésben résztvevők egy kis izgalomra, újdonságra vágynak, de mindezt „veszélytelenül” szeretnék megtenni, elkerülve azt, hogy tönkretegyék a valódi párkapcsolatukat, a felépített életüket.

Ennek érdekében a tényleges tettekig nem is mennek el, és így a szexting idővel valóban alábbhagy, és többnyire nyomtalanul eltűnik. Ezek az online, erotikus beszélgetések általában kisebb-nagyobb, de kontrollálható fellángolásokhoz vezetnek, amiknek nem engedünk az otthoni béke érdekében. Egyébként a legtöbbször csalódás is lenne a valóság: nem csak azért, mert online sokkal bátrabbak és magabiztosabbak vagyunk, hanem mert a többség teljesen más ír le, más „vállal be” egy csetelés során, mint amire ténylegesen hajlandó is lenne.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást