Stresszes, rettegő hetedikesek – A középiskolai felvételi nyomasztó árnyéka

Stresszes, rettegő hetedikesek – A középiskolai felvételi nyomasztó árnyéka

Címlap / Életmód / Család / Stresszes, rettegő hetedikesek – A középiskolai felvételi nyomasztó árnyéka

Az, hogy a követelmények hova szálltak el a kilencvenes évek óta, egyszerűen hihetetlen! Borzasztó, hogy egy gimnázium már csak a kitűnő tanulók közül válogat, és a gyerekeknek már nem nagyon van más témájuk csak az, hogy hányas lett a dolgozat, és kit hova fognak felvenni, ha nem ötös, csak négyes.

Az iskola már nem az a hely, ahol a srácok jól érzik magukat, hanem az, ahol a túlélésükért küzdenek. De miért? Ha tudnák, hogy egyáltalán nem az az élet legfontosabb momentuma, hogy melyik középsuli mondja rá az áment a felvételire, az nagyon jó volna.

A lóversenyt a felnőttek rendezik

Már hetedikben elkezdődik a nyomás a felnőttek irányából a gyerekek felé. Már hetedikben előkészítőre kell járni, mert ha nem, akkor biztosan nem vesznek fel sehova. Te, én, és minden felnőtt pontosan tisztában van azzal, hogy ennek nincs akkora jelentősége a további életünkre nézve.

Nagyon kevesen vannak azok, akik a középiskolában megszerzett tudásuk és tapasztalatuk mentén élik az életet.

Pont ezért teljesen őrült dolog lóversenyt rendezni a kamaszoknak, és stresszelni minden hetedikest, nyolcadikost.

Ennek ellenére a felnőttek, ha tehetnék, még fogadásokat is kötnének az istálló kis lovaira, hogy ki, hol lesz befutó. Mindezt úgy, hogy ők már tudják a tutit. Az én közvetlen környezetemben is van egy csomó olyan ember, aki rendkívüli személyiség, fontos, jelentőségteljes munkája van, jó pénzt keres a megélhetéshez… és nem olyan középiskolába járt, ami az országos sorrend legtetején van.

De akkor minek ez a stressz?

Te tudtad hetedikben, hogy majd egyszer mivel szeretnél foglalkozni? A felnőtt életedben… A gyerekek többségének fogalma sincs.

Mind csak azt tudják, hogy vezető pozícióban szeretnének dolgozni valahol, de fogalmuk sincs, hogy ehhez mi kell.

Nem tudják, hogy valójában nem is most kell eldönteniük. Az élet annyira gyorsan zajlik, hogy mire odáig jutnak, hogy valójában dönteni kellene erről, már teljesen más elképzeléseik lesznek, mint 13-14 évesen.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást