Hírek

Strandra készülsz? Ezeket az előírásokat kell idén nyáron betartanod

Strandra készülsz? Ezeket az előírásokat kell idén nyáron betartanod

Leszámítva, hogy időnként maszkos emberek jönnek velem szembe az utcán, nem sok emlékeztet arra, hogy néhány hete még közeli veszélyt jelentett a vírus. Az életünk ugyanakkor sok szempontból megváltozott: a legtöbben most is tartanak attól, hogy ismét fellángol a járvány és jogos a félelmünk azzal kapcsolatban, hogy záros időn belül másfajta vírusokkal is szembe kell majd néznünk.

Bár sokan tettek kisebb-nagyobb lépéseket annak érdekében, hogy megváltoztassák eddigi életvitelüket, a többség nagyon rövid időn belül igyekezett visszatérni a megszokott mindennapjaihoz, beleértve a strandolást. De milyen előírásokkal kell számolnunk az idei szezont illetően?

Nem kötelező javaslatok

Vannak szabályok a strandolást illetően, továbbá vannak javaslatok. Ezek betartása nem kötelező, de ajánlott, hiszen elősegítik a védekezést, a továbbterjedés megelőzését.

Ilyen pl. az, hogy ahol módod van, vegyél előre, online jegyet. Ezzel nem csak a várakozást, a sorban állást csökkented, hanem azt is elkerülheted, hogy a szükségesnél több emberrel érintkezz.

Nem szabály, de erősen ajánlott, hogy gyakran moss kezet akkor is, ha alapvetően egész nap víz közelében vagy. Ugyan a klóros víz sokat segít a vírus legyőzésében, az uszodahasználat során érintkezünk olyan felületekkel, amik fertőzőek lehetnek – ennek érdekében javasolt a rendszeres kézfertőtlenítés. 

Kötelező szabályok és előírások

Habár sok helyen nem fogják külön ellenőrizni, továbbra is kérik, hogy aki bármilyen betegség tüneteit észleli magán, az kerülje el az embereket éppúgy, mint a strandokat, uszodákat. A személyzetnek joga van megtagadni a jegyváltást abban az esetben, ha fertőző betegség tüneteit észleli rajtad. 

Már nem csak a medencék mellett, uszodákban kötelező a papucs viselése, hanem a strandokon is előírás, hogy legyen rajtad lábbeli.

Ezzel sokszorosan jól járunk, hiszen csökkentjük a csúszásveszélyt, védjük a talpat a sérülésektől és jelenleg nem csak a gombás fertőzéseket előzhetjük meg általa. 

yuliasverdlovaphoto.gmail.com/depositphotos.com

A 1,5 méteres távolság a strandokon ugyancsak előírás, más kérdés, hogy ezt sok helyen egyre nehezebb betartani. Ahogy lazulnak a szabályok, úgy veszik lazábban a védekezés kérdését is az emberek, ami jól látható pl. a boltokban, sorban állás közben.

A szabály mindenesetre szabály: sok strand kijelölt férőhelyekkel igyekszik biztosítani, hogy az emberek könnyebben megtarthassák egymástól az előírt távolságot.

Ugyanez igaz a kötelező zuhanyzásra, ami egyébként eddig is előírás volt az uszodákban: arra kérik a vendégeket, hogy szappanos vízzel öblítsék le magukat fürdés előtt és után is. Persze, a szabadtéri strandokon erre nem igazán van lehetőség, ahogy a létszámot is a strand bejáratánál kell szabályozniuk a tulajdonosoknak. Erre is jó egyébként az online jegyváltás, hiszen ahol várhatóan létszámstop lesz a távolságtartás betartása érdekében, ott egyértelműen előnnyel indulnak azok, akik már megvásárolták a jegyüket.

Zárt térben a rendelkezések értelmében meghatározzák, egyszerre hány ember tartózkodhat a medencében, ezzel mindenkinek kalkulálnia kell, aki szabadtéri strand helyett az uszoda előnyeit szeretné inkább élvezni.

Ha kisgyermekkel érkezel az uszodába, akkor érdemes előre tájékozódnod a szabályokról, ugyanis a zárt terekben sokszor előírás, hogy a pancsolókban, gyermekmedencékben nem tartózkodhat felnőtt, a szülőknek a medence mellől kell ügyelniük a kicsikre. Ez bizonyos életkor alatt nem igazán kivitelezhető, így szerencsés, ha a jegyváltás előtt utánajársz a betartandó szabályoknak. 

Sajnos egyelőre sok, pihenést nyújtó wellness kezelésről le kell mondaniuk a fürdőknek. Amíg új rendelkezés nem születik, addig nélkülöznünk kell a szaunákat, gőzfürdőket, egyes helyeken az élménymedencéket, jakuzzikat is, és sok szolgáltatónál nincs lehetőség a masszázsra és gyógykezelésekre sem. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást