Strandra készülsz? Ezeket az előírásokat kell idén nyáron betartanod

Strandra készülsz? Ezeket az előírásokat kell idén nyáron betartanod

Címlap / Hírek / Strandra készülsz? Ezeket az előírásokat kell idén nyáron betartanod

Leszámítva, hogy időnként maszkos emberek jönnek velem szembe az utcán, nem sok emlékeztet arra, hogy néhány hete még közeli veszélyt jelentett a vírus. Az életünk ugyanakkor sok szempontból megváltozott: a legtöbben most is tartanak attól, hogy ismét fellángol a járvány és jogos a félelmünk azzal kapcsolatban, hogy záros időn belül másfajta vírusokkal is szembe kell majd néznünk.

Bár sokan tettek kisebb-nagyobb lépéseket annak érdekében, hogy megváltoztassák eddigi életvitelüket, a többség nagyon rövid időn belül igyekezett visszatérni a megszokott mindennapjaihoz, beleértve a strandolást. De milyen előírásokkal kell számolnunk az idei szezont illetően?

Nem kötelező javaslatok

Vannak szabályok a strandolást illetően, továbbá vannak javaslatok. Ezek betartása nem kötelező, de ajánlott, hiszen elősegítik a védekezést, a továbbterjedés megelőzését.

Ilyen pl. az, hogy ahol módod van, vegyél előre, online jegyet. Ezzel nem csak a várakozást, a sorban állást csökkented, hanem azt is elkerülheted, hogy a szükségesnél több emberrel érintkezz.

Nem szabály, de erősen ajánlott, hogy gyakran moss kezet akkor is, ha alapvetően egész nap víz közelében vagy. Ugyan a klóros víz sokat segít a vírus legyőzésében, az uszodahasználat során érintkezünk olyan felületekkel, amik fertőzőek lehetnek – ennek érdekében javasolt a rendszeres kézfertőtlenítés. 

Kötelező szabályok és előírások

Habár sok helyen nem fogják külön ellenőrizni, továbbra is kérik, hogy aki bármilyen betegség tüneteit észleli magán, az kerülje el az embereket éppúgy, mint a strandokat, uszodákat. A személyzetnek joga van megtagadni a jegyváltást abban az esetben, ha fertőző betegség tüneteit észleli rajtad. 

Már nem csak a medencék mellett, uszodákban kötelező a papucs viselése, hanem a strandokon is előírás, hogy legyen rajtad lábbeli.

Ezzel sokszorosan jól járunk, hiszen csökkentjük a csúszásveszélyt, védjük a talpat a sérülésektől és jelenleg nem csak a gombás fertőzéseket előzhetjük meg általa. 

yuliasverdlovaphoto.gmail.com/depositphotos.com

A 1,5 méteres távolság a strandokon ugyancsak előírás, más kérdés, hogy ezt sok helyen egyre nehezebb betartani. Ahogy lazulnak a szabályok, úgy veszik lazábban a védekezés kérdését is az emberek, ami jól látható pl. a boltokban, sorban állás közben.

A szabály mindenesetre szabály: sok strand kijelölt férőhelyekkel igyekszik biztosítani, hogy az emberek könnyebben megtarthassák egymástól az előírt távolságot.

Ugyanez igaz a kötelező zuhanyzásra, ami egyébként eddig is előírás volt az uszodákban: arra kérik a vendégeket, hogy szappanos vízzel öblítsék le magukat fürdés előtt és után is. Persze, a szabadtéri strandokon erre nem igazán van lehetőség, ahogy a létszámot is a strand bejáratánál kell szabályozniuk a tulajdonosoknak. Erre is jó egyébként az online jegyváltás, hiszen ahol várhatóan létszámstop lesz a távolságtartás betartása érdekében, ott egyértelműen előnnyel indulnak azok, akik már megvásárolták a jegyüket.

Zárt térben a rendelkezések értelmében meghatározzák, egyszerre hány ember tartózkodhat a medencében, ezzel mindenkinek kalkulálnia kell, aki szabadtéri strand helyett az uszoda előnyeit szeretné inkább élvezni.

Ha kisgyermekkel érkezel az uszodába, akkor érdemes előre tájékozódnod a szabályokról, ugyanis a zárt terekben sokszor előírás, hogy a pancsolókban, gyermekmedencékben nem tartózkodhat felnőtt, a szülőknek a medence mellől kell ügyelniük a kicsikre. Ez bizonyos életkor alatt nem igazán kivitelezhető, így szerencsés, ha a jegyváltás előtt utánajársz a betartandó szabályoknak. 

Sajnos egyelőre sok, pihenést nyújtó wellness kezelésről le kell mondaniuk a fürdőknek. Amíg új rendelkezés nem születik, addig nélkülöznünk kell a szaunákat, gőzfürdőket, egyes helyeken az élménymedencéket, jakuzzikat is, és sok szolgáltatónál nincs lehetőség a masszázsra és gyógykezelésekre sem. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást