Sport kevés mozgással – van ilyen?

Sport kevés mozgással – van ilyen?

Címlap / Életmód / Egészség / Sport kevés mozgással – van ilyen?

Ülve, csendesen, koncentrálva végzik, nincs lihegés, izzadás, kifulladás, mint általában a sportoknál. Lássuk most a három legnépszerűbb „nyugodt” sportot!

Sok olyan sporttal találkozhatunk a világban, melyek űzése nagyban eltér a megszokottól. Nem kell rohangálni, külön erre a célra fenntartott ruhát ölteni, lihegni és kifulladni. Ezeket a tevékenységeket ülve, csendesen, koncentrálva végzik, és az előbb említett „mellékhatások” nem jellemzőek rájuk. Bár, ha megnézünk egy-egy profi játékost, akkor meglepődve fogjuk tapasztalni, hogy micsoda állóképességet, koncentrációt és gyakorlatot igényelnek ezek a sportok. Lássuk most a három legnépszerűbb „nyugodt” sportot.

Sakk

Biztosan nem ismeretlen játék senki előtt, ám népszerűsége napjainkban egy kissé megkopott. Pedig amellett, hogy nagyon élvezetes időtöltés, komolyan fejleszti a problémamegoldó képességünket is. A játék Indiából ered, nevének jelentése (sakk = shāh) uralkodó. A legenda szerint feltalálója jutalmul egy egészen kis apróságot kért. Legalábbis a vezető így vélekedett, amikor a fiú előadta, hogy kérése csupán ennyi: tegyenek a sakktábla első kockájára egy búzaszemet, a másodikra kettőt. A harmadik kockára kerüljön az előzőn lévő négyzete, és így tovább. Az uralkodó mosolyogva konstatálta, hogy az elsőre okosnak látszó feltaláló ilyen egyszerű kéréssel ált elő, és kiadta a parancsot a teljesítésre.

Ám hamar kiderült, hogy a birodalomban, de még a földön sincs annyi búza, mellyel teljesíteni lehetne az árként megjelölt gabonamennyiséget, így a sah megszégyenülten elhagyta a birodalmat, és helyét átvette az ország teljes búzakészletének új tulajdonosa. A sakk valóban egy nagyon szórakoztató játék, és minél többször kerülünk szembe hasonló tudású ellenféllel, mint mi, annál jobban fejlődik tudásunk. Külön jó hír, hogy ameddig nem foglalkozunk vele versenyszerűen, addig jellemzően nem izzadunk meg egy-egy csata megvívása közben.

Horgászat

A természetben ücsörögve, a kapásra várva élvezni a csendet, a nyugalmat és az életet- többek között ezt jelenti a horgászat. Természetesen eredetileg nem egy kikapcsolódást jelentő időtöltésről volt szó, hanem komoly küzdelemről az életben maradásért. A horgászat az őseink életében fontos szerepet töltött be, hogy táplálkozásukat kiegészíthessék egy kis tengeri vagy tavi hallal.

A halászhálók megjelenésével jelentősége csökkent, ám sohasem tűnt el teljesen. Napjainkban a kedveltsége nem hogy tovább süllyedt volna, hanem nagyon is megnőtt, hiszen sportággá nőtte ki magát. Ennek megfelelően már nem egy botra csomózott madzag a felszerelés, hanem bizony komoly, súlyos összegeket felemésztő kellékkel rendelkeznek a szerelmesei. Akár sport, akár nem, azok, akik szeretnek a természetben lenni, azoknak tökéletes időtöltés.

Póker

Bizonyára sokan felhördülnek, hogy a póker nem is sport. Ez azonban nem teljesen igaz, hiszen Brazíliában elfogadták annak. Hogy izzasztó-e? Kétségkívül, főleg akkor, ha komolyabb téttel játsszuk. Alapvetően egy szerencsejátékról van szó, amelyet ha profi módon űznek, akkor bizony a véletlen szerepe igen kicsire zsugorodik. A nagy játékosok nem csak arra fordítanak figyelmet, hogy százalékosan megállapítsák saját és az ellenfelek nyerési esélyeit a látott lapok alapján, hanem arra is komoly hangsúlyt fektetnek, hogy elhitessék a másikkal, ellenük csatába szállni teljesen felesleges.

Népszerűsége az elmúlt néhány évben ugrásszerűen megnőtt, a játékok nézői is örülhetnek, hiszen a sportcsatornák is előszeretettel közvetítik az összecsapásokat. Hogy honnan származik maga a játék az vitatott, de az egyik legvalószínűbb elképzelés, hogy Perzsiából indult ki, ahol még ma is játszanak egy nagyon is hasonló játékot, az as nas-t. Sok változata létezik, ám népszerűségét tekintve a legkiemelkedőbb a Texas Hold’Em, mely Amerikából származik.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást