Spóroljunk okosan a konyhában

Spóroljunk okosan a konyhában

Címlap / Otthon / Háztartás / Spóroljunk okosan a konyhában

Egy háztartásban bizony nagyon sok kiadás keletkezhet. Ez alapvetően nem jelentene akkora problémát, ám sajnos a hazai fizetések többsége nem éppen arra való, hogy felesleges rezsiköltségeket fizessünk belőlük. Éppen ezért nem árt spórolni, ahol csak lehet. Ez nem azt jelenti, hogy le kell mondanunk dolgokról, csupán azt, hogy optimálisan használjuk a rendelkezésre álló lehetőségeket.

Sütő: Ajtónyitogatás

Az egyik legnagyobb energiazabáló a konyhában a sütő. Ez több okból is igaz: egyrészt, mivel folyton nyitogatjuk, másrészt, mivel tovább használjuk, mint kéne.
A folyamatos kukucskálásra inkább használjuk az ajtón lévő üveget, elvégre éppen erre lett kitalálva. Ha ugyanis nyitogatjuk a sütőt, akkor 20-30°C-al is lejjebb eshet a benti hőmérséklet, és ezt bizony minden esetben vissza kell fűteni, ami komoly energiapazarlást jelent.

Sütő: Felesleges használat

Sok receptnél olvashatjuk, hogy melegítsük elő a sütőt. Ez azonban teljesen felesleges a legtöbb esetben.
Csupán néhány olyan sütemény van, melyeknél problémát okozhat a hideg, ezért vigyázni kell velük. Jellemzően azonban erre semmi szükség, mivel az étel akkor is tökéletes lesz, ha feleslegesen nem pazarolunk.

Sütő: Kapcsold ki

A felesleges használat a sütés végén is jellemző. Gondoljunk csak bele: mielőtt az étel teljesen elkészülne, és mi lekapcsoljuk a sütőt, akkor mi történik? Gyakorlatilag semmi, azon kívül, hogy megtakarítunk némi pénzt.
Mivel ez az eszköz zárt rendszer, így a csukott ajtónál bőven készre süti az ételt a maradék hő is, nem kell végig bekapcsolva hagyni a gépet. Ezzel akár30%-ot is tudunk spórolni a használatból adódó költségeken

Főzés: Optimális edény

Bizonyára te is észrevetted már, hogy a főzőlap különböző nagyságú melegítő egységekből áll. Ennek az az értelme, hogy a különböző nagyságú edények jó helyre kerülhessenek.
Ha ugyanis a teljes alján melegítesz, akkor gyorsabban elkészül az étel. Ha a felület nagyobb vagy kisebb, mint az edény, akkor csak feleslegesen pazarolsz.

Főzés: Mennyiségi lehetőségek

Ugyancsak fontos, hogy adott mennyiségű ételt mekkora edényben főzöl.
Az elv ugyanaz, mint az előző esetben: ha csurig töltöd a lábost, akkor rengeteg idő megy el, amíg megfő az ételed, ráadásul keverni sem fogod tudni. Ha túl nagy az edény, akkor minden leég, mielőtt elkészülhetne.

Főzés: Fedő

Bár igaz, eggyel többet kell majd mosogatni, de mindenképpen érdemes fedőt használni főzés közben, ugyanis jelentősen lerövidíti az időt, amit a konyhában kell töltened.
Amikor felkerül az edényre a „sapkája” akkor a keletkező hő bennragad a lábosban, így hozzájárul a gyorsabb főzéshez.

Főzés: Víz és egyéb alapanyagok

Rengeteg pénz megy el arra, hogy nem megfelelően választjuk meg az adagokat. Nem arról van szó, amikor több ételt főzöl, hiszen azt el lehet tenni másnapra is. Itt most azon van a hangsúly, amikor több vizet vagy éppen olajat forralunk fel, mint amennyire szükségünk lenne.
Bár valóban úgy tűnhet, hogy gyorsabban végzünk, és ezzel spórolunk, ez nem igaz. Egyrészt az olaj gyorsabban fogy, másrészt a forraláshoz elhasznált energia nagyobb, mint amennyi kellene, így hosszú távon csak veszítünk, ha pazarlóan bánunk az alapanyagokkal

Fritőz

Bár sokan nem szeretik, a fritőz használata bizony nagyon is takarékos. Persze csak akkor, ha az előírásnak megfelelően használod.
Az olajat csak a megadott jelig töltsd bele, mert attól nem lesz gyorsabb a gép, ha több benne az olaj, ráadásul több idő kell a felforrósításához. 

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!