7 spórolási tévhit az áruházban

7 spórolási tévhit az áruházban

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 7 spórolási tévhit az áruházban

Lelkesen figyeled a százalékos kedvezményeket, vagdosod a kuponokat és vágod zsebre az ajándék termékeket? Ettől még nem biztos, hogy a lehető legolcsóbban varázsolod a lakásba az alapvető árucikkeket, sőt: talán még többet költesz!

„A nagyobb olcsóbb”

Az élelmiszerboltok előszeretettel alapoznak arra a tévhitre, hogy a nagyobb kiszerelésű árucikk beszerzése végül is olcsóbb.
Ám ez a tény két sebből is vérezhet: egyfelől érdemes róla meggyőződnöd, hogy kilónként, literenként vagy darabonként tényleg kevesebbre jön ki az adott holmi, másfelől pedig kizárólag akkor éri meg a vásárlás, ha biztos vagy benne, hogy elfogy az egész, és nem a kukában köt ki.

„Ami a katalógusban van, olcsó”

Előfordulhat, hogy az adott áruházlánc csupán a tudtodra akarja adni: ők is forgalmazzák az adott terméket. Ha ezt egyedüliként vagy kevesek között teszik a piacon, esély van rá, hogy borsos áron kínálják.
Illetve kihasználják a tényt, hogy hajlamos vagy azt hinni: két hiper-akciós termék között a harmadikat éppúgy megéri megvenni.

„A saját márka olcsóbb”

Sok üzletben kapsz kedvező árú saját márkás cikkeket, hihetetlenül jó áron. Ez azonban nem minden termékre igaz. A kiszerelés figyelembe vételével gondosan hasonlítsd össze a többi hasonló árucikkel, mert ha nem teszed, utólag kellemetlen meglepetés érhet!
Főleg akkor összetett a helyzet, ha más márkára valamilyen kupon is érvényes.

„Csak azt vedd, ami a listádon szerepel!”

A korlátlan pénzköltés megelőzésére gyakran elhangzik a tipp, hogy írj listát, és semmilyen körülmények között ne térj el tőle.
Ez azonban éppen olyan hátrányos, mint a grammra kiszámolt étrend szerinti táplálkozás: a kötöttség frusztrálhat, valamint lemaradhatsz olyanról, aminek egyébként csak előnyét látnád. Ha egy felhalmozható árucikk nagyon akciós, bátran spájzolj be belőle!

„A tervezett étrend spórolást jelent”

Ez kizárólag abban az egy esetben igaz, ha az étrended a nagyáruházak akciós katalógusának kínálatához mérten állítod össze. Például, ha valahol akciós a marhahús, akkor a héten kétszer is azt tervezel, és így tovább.
Amennyiben viszont a jutányos árú választék figyelembe vétele nélkül, hasraütésszerűen agyalsz ki egy étrendet, könnyen túlzott pénzköltés lehet a vége.

„Az előrecsomagolt hús olcsóbb”

A szupermarket hűtőpultjában általában többféle előrecsomagolt és –fűszerezett hentesáru közül válogathatsz, így nem kell sorban állnod a kiméréshez.
Ám érdemes megnézned a csomagolás dátumát, illetve a kilónkénti árat, mert könnye lehet, hogy minden szempontból jobban jársz, ha frisset kérsz a hentestől.

„Az organikus élelmiszer drágább”

Igaz, hogy a „bio” vagy „organikus” jelzővel ellátott áruk ellenértéke alkalmanként egetverően magas, ám vannak olyan termékek is, amelyekre ez nem igaz. A helyi termelésből származó zöldségek és gyümölcsök után például a boltnak egészen biztosan nem kellett csillagászati szállítási költséget fizetnie, így nem érdemes egy kalap alá venned az összes adalékanyag-mentes élelmiszert.
Végül pedig azt javasoljuk, hogy kuponos vásárlás előtt számszerűen hasonlítsd össze, hogy az akció kihasználásával mennyi pénzért milyen mennyiségű és minőségű termékhez jutsz, valamint eredetileg mennyit költenél ugyanarra. Megeshet ugyanis, hogy olyanra csábítana a kivágható szelvény, ami egyébként eszed ágában sincs.

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!