Spórolási módszerek attól függően, milyen a személyiséged

Spórolási módszerek attól függően, milyen a személyiséged

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Spórolási módszerek attól függően, milyen a személyiséged

Egy kis megtakarítás senkinek nem árt, de nem mindegy, hogyan kezdesz hozzá. A személyiséged is nagyban meghatározza, hogy milyen módszerekkel tudsz a leghatékonyabban spórolni, és mi az, amitől nem érzed magad frusztráltnak, vagy nem gondolod, hogy kicsúszik a kezeid közül a pénz.

Világéletemben ügyesen spóroltam, de soha nem éreztem magam különösebben jól tőle – mindig az volt a benyomásom, hogy rá vagyok kényszerítve, és meg kell vonnom magamtól bizonyos dolgokat, hogy kevesebbet költsek. Idő kellett ahhoz, hogy rájöjjek, min tudok spórolni, és mi az, amire jólesik pénzt kiadni – ez mindenkinek a személyiségétől függ. Én például szeretem magamnak megcsinálni az egész heti ebédemet, egy barátnőm nem bírná, ha nem ehetne étteremben, ő viszont kevesebbet költ az élményekre, mint én.

Nagyban személyiségfüggő, hogy ki hogyan spórol a leghatékonyabban – ha úgy érzed, hogy nem megy a megtakarítás, válaszd ki az alábbiak közül, melyik illik rád a legjobban!

Spórolási módszerek attól függően, milyen a személyiségedKép forrása: AntonMatyukha/depositphotos.com

Ha már úgy érzed, mindent kipróbáltál

Minden tippen átmentél már, amit nagyon okos Youtube-videók és ehhez kísértetiesen hasonló cikkek adtak, elolvastál több önsegítő könyvet, vagy egyszerűen csak magadtól álltál neki, mégsem sikerült soha ügyesen félretenni?

A legegyszerűbb ilyenkor, ha tényleg személyre szabottan állapítod meg, hogy mi az, amire sokat költesz, és mi az, amiből tudnál engedni.

Írd fel egy ideig, hogy mire megy el a pénzed, és mi az, amiről le tudnál mondani – meg fogsz lepődni, mennyi olyan dolog van, amit ugyan minden nap megveszel, de igazából semmi szükséged nincs rá, vagy nagyon könnyen kiválthatod sokkal olcsóbb és egyszerűbb megoldásokkal.

Ha ügyesen spórolsz, de többet akarsz félretenni

Ha valami extra célod van, amit el szeretnél érni a fizetéseddel, és a mostaninál is többet félretenni, próbáld ki azt, hogy a beérkező extra pénzt úgy kezeled, mintha nem is lenne. Ha emelést kapsz a munkahelyeden, megnő az ösztöndíjad, vagy nagyobb összeg jön be szülinapodon, ne foglalkozz vele, hanem tedd félre, fektesd be, és élj úgy, mint korábban! Így sokkal egyszerűbben tehetsz félre anélkül, hogy megéreznéd a változást.

Ha szükséged van motivációra

Nagyon nehéz mindig újra és újra félrerakni, és nem nyúlni ahhoz a bizonyos spórolt pénzhez.

Ezt két eszközzel is kiküszöbölheted: az egyik az, hogy amikor költhetnéked van, mindig fókuszálj arra, amire spórolsz, nézz róla képeket a neten, és képzeld el, milyen lesz, ha már a kezedben tarthatod

Ha nincs konkrét célod a megtakarítással, akkor időről időre tegyél valami olyat, amitől pénzügyileg felelősnek érzed magad: állíts be automatikus utalást a sportkártyádra, fizesd ki a telefonszámládat, vagy csoportos beszedéssel oldd meg a számlabefizetésedet. Ezzel felnőttnek és felelős embernek érezheted magad, és kevesebb az esélye, hogy elfogy a motivációd a spórolásra.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!