Sótlan angol szakácsuralom

Sótlan angol szakácsuralom

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Sótlan angol szakácsuralom

Manapság egyre több, és egyre színvonalasabb szakácsműsorral találkozhatunk a tv-ben.

Ki ne látott volna már ilyen műsort, egyáltalán létezik igazi nő, aki nem rajongana a főzőshowkért?

Az angol konyha soha nem volt igazán világhírű. Pedig rengeteg csodálatos és egészséges alapanyagot kínál a szigetország, gyönyörű zöld és csapadékos területei pedig, kiválóan alkalmasak az állattartásra is. A legtöbb embernek viszont egyértelműen a natur, semmilyen ízek jutnak először eszébe az angol konyhával kapcsolatban. Jellemző, hogy kevés és egyáltalán nem változatos fűszerekkel dolgoznak.

A franciáknál pedig használatos egy olyan mondás, miszerint, „Angliában vannak a világ legjobb élelmiszerei, amíg nem kerülnek a konyhába.” Tény és való, hogy az angol konyhának elég egyszerű és semmitmondó ételei vannak. No de akkor hogy létezik az, hogy a világ legjobb szakácsainak, képzeletbeli dobogós helyeit, csak angolok foglalják el? Ezek szerint mégis csak tudnak valamit ezek  a kissé fanyar, sótlan és melankólikus angolszászok…. Ismerkedjünk meg velük kicsit közelebbről!

Gordon Ramsay, az arrogáns mentor

Mr. Ramsayt biztos hogy nem kell bemutatni senkinek, hisz az elmúlt pár évben tele volt vele a legtöbb tv csatorna. Hazánkban is óriási népeszerűséggel futott eleinte a Tv Paprikán, majd később a Viasaton, méltán világhírű „könyha ördöge” és a „pokol konyhája” című sorozata. A világ leghíresebb séfje, immár 16 michelin csillaggal büszkélkedhet, ebből 12 a világ minden táján fellelhető éttermeié, 4 pedig külön az ő kiváló szakács mesterségének a gyümölcse.

Ramsaynek sanyarú gyerekkora volt. Édesapja alkoholista volt, és gyakorta eljárt a keze a család többi tagja felett. Mindenáron ki akart törni ebből a környezetből, és ezt a futball világának lehetőségében látta. Nagyon sokáig híres focista akart lenni, játszott többek között a Glasgow Rangers csapatában is. Később összeszedett egy súlyos térdsérülést, ami arra kényszerítette, hogy abbahagyja a focit. Így kezdett el érdeklődése átfordulni a szakácsművészetek felé. Innentől fogva, pályája meseszerűen ívelt felfele.

Kezdettől a legjobb séfektől tanult, majd a 90-es évek elején megbízták, hogy legyen az Aubergine étterem vezetője. Itt, alig három év alatt, 2 michelin csillagot szerzett, ami méltán megalapozta világhírét. Ekkor határozta el, hogy saját vállalkozásba kezd, és megnyitja önálló étteremlánc hálózatát. Első étterme Chelsea-ben nyílott. Mára már szerte a világon találkozhatunk nívós vendéglátóhelyeivel. Angliában, Európa minden jelentősebb nagyvárosában, New Yorkban, Tokióban, Dubaiban, és már a távol keleten is. Nagyon ellentmondásos személyiség. Sokan szeretik, sokan viszont túl bunkónak, arrogánsnak és cinikusnak tartják.

Tény és való, hogy igen szigorú a tanítványaival, és borzalmasan maximalista, de azt senki nem vetheti a szemére, hogy ne lenne emberséges. Mr. Ramsey ugyanis milliókat osztogat szét a különböző kiváltságosai között, és mint műsoraiban is láthattuk, akár saját étteremet is ajándékoz nekik. Az biztos, hogy mélységesen jóindulatú, és bőkezű. Egyébként ma is boldogan él feleségével, akivel nemrég 12 év után ismét megerősítették fogadalmukat. Tanúik nem mások voltak, mint David és Victoria Backhem. Ramsayéknek négy gyermekük van, és máig legnagyobb bánatára, sokat panaszkodik arról, hogy a gyerekei soha nem őt kérik meg arra, hogy elkészítse az ételt, hanem kizárólag az anyjuk főztét hajlandóak megenni.

Jamie Oliver, a gyermekek védőangyala

Jamie a világ második sztárszakácsa,  szintén óriási népszerűségnek örvend. Nagyon fiatalon lett, nagyon sikeres. Egy kis angliai faluból származik, és az első pillanatoktól kezdve tudatosan készült a szakácskarrierre, ugyanis ez náluk családi hagyomány volt. -és mint láthatjuk, örökletes is. Minden felmenője a fakanál mellett találta meg a számítását. Már nagyon fiatal korában elvégezte, a világhírű Westminster Catering College-t, majd azonnal munkába állt. Alig volt még 20 éves, amikor a BBC felkérte első dokumetum sorozatára.

Feleségét is ezidőben vette el, majd hamarosan két gyermekük született. Első önálló műsora a „pucér szakács” nevet viselte, ami címéhez méltón, semmiféle erotikus tartalommal nem bír, pusztán az ételek roppant egyszerűen és gyorsan elkészített módja miatt adta neki ezt a találó nevet. Hazánkban legtöbbször a Spektrum csatorna sugározza a műsorait. Jamie rettentő liberális ember lévén, hamar elhíresült arról, hogy szeret kiállni a jó ügyek mellett.

Első nagy reformja az volt, amikor teljesen átszabatta az angol közétkeztetést az iskolákban. Személyesen Tony Blairhez is elment, hogy engedélyt kaphasson a tervéhez. Ennek hatására a Brit kormány több mint 400 milliót áldozott a gyermekek közétkeztetésére, a program pedig óriási sikereket ért el mindenki körében. Hatására Jamienek sikerült elérnie, hogy a legtöbb iskolából  teljesen kiűzték a cukros, zsíros alapanyagokat és minden édességet, helyette pedig friss zöldség és gyümölcs alapanyagok adták az elkészítendő ételek java részét. Jamie ma is boldog házasságban él, nemrégiben pedig, újabb gyermeke született, így most már 3 gyönyörű lánnyal is büszkélkedhet a világhírű séf.

Nigella Lawson, a házias konyhatündér

Nigella kezdetben nagyon sokáig étteremkritikus volt, majd gondolt egyet, és önmaga is felcsapott szakácsnőnek. Mára közel 20 milliós felhalmozott angol fontban számolt vagyonával, méltán kerülhetett fel a harmadik dobogóra. Kedvességével, közvetlen, természetes stílusával,, nagyon gyorsan tömegeket ragadott magával. Olyannyira hatással van a szava az angol közéletre, hogy nemrég az egyik karácsonyi menüsorában forszírozta a  libazsír használatát, erre az egyik Brit szupermarket hálózatnál hirtelen több mint 70%-kal megnőtt a libazsír felvásárlás.

Kevesen tudják hogy Nigella, az egykori angol pénzügyminiszter lánya. Miután kikerült Oxfordból, nem saját hivatását kezdte el gyakorolni, hanem azonnal éttermi kritikákat kezdett írni, és különböző gasztrocikkeket, ugyanis szenvedélyévé vált az evés. Imádta az ételeket enni, és készíteni. Kerek tíz éve jelent meg az első könyve, melyet azóta több másik is követett, kivétel nélkül mind besteller lett. Sajátos stílusa és hangvétele hamar reformot hajtott végre az amúgy is ellaposodni látszó angol konyhaművészet felett.

Férje szintén újságíró volt, de mikor Nigella épp az első könyvét írta, akkor diagnosztizáltak nála torokrákot. Rá öt évre meghalt. Két gyerekük született a házasságból. Azóta ez a bájos hölgy, ismét férjhez ment egy műgyüjtőhöz, aki nem mellékesen egy híres reklámügynökség tulaja is. Nigella soha nem fordított olyan sok figyelmet a különböző reklámokba, mint például Jamie Oliver, de így is méltán szerzett magának hírnevet, miközben jelentős mértékben hozzájárult az angol nők egészséges, női önképi fejlődéséhez.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást