Sopron és környéke: a legszebb kirándulóhelyek idén nyárra

Sopron és környéke: a legszebb kirándulóhelyek idén nyárra

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Sopron és környéke: a legszebb kirándulóhelyek idén nyárra

Fehér úti tó

Legyen hétköznap, vagy hétvége, amikor tehetem, kimegyek ide. A tavat Görbehalom bányásztelepülésen találni. Másik elnevezése (Brennbergi-víztározó) és létrejötte is szorosan kapcsolódik Magyarország első kőszénbányájához Brennbergbányán. 1868-69-ben építették meg a szén szállítására a Brennbergbánya és Ágfalva közötti keskeny nyomtávú vasútvonalat.

A Rák-patak medrét egy 222 méter hosszú és 27 méter magasan futó fa völgyhíddal szelték át, amelyen eleinte lóvontatással, majd gőzmozdonyokkal szállították a szenet Ágfalvára. A XIX. század végén építették a fahíd köré azt a vasúti töltést, amelyen keresztül folyik át a Rák-patak, amelynek felduzzasztásával hozták létre a mai horgásztavat.

Számomra rengeteg pozitív energiát szokott adni, ha kimegyek a tóhoz, így bátran tudom ajánlani mindazoknak, akik szeretnének feltöltődni. Mivel Soprontól csak pár km-re található, könnyedén és gyorsan el lehet jutni a tóhoz.

Várhely kilátó

A Várhely kilátójából teljességében tárul fel a Sopron környéki térség, Magyarország e különös szeglete: bár a domborzat szokatlanul nyugtalan, a kicsi medencéket igen sűrűn szabdaló hátak alig emelkednek környezetük fölé. Tovább színesíti a tájképet a Fertő óriás víztömege, a Soproni-hegység erdőségének szélesen nyújtózó zöld takarója, és akad a látványnak egy különleges sajátossága is.

Három világ érintkezik látóterünkben: keleten a Kárpát-medence nagy síkságait vezeti be a Kisalföld szántómozaikos lapálya, északon (tiszta időben) előtűnik a párából a Kis-Kárpátok homloka, amelynek képében már a hegykoszorú Dunától Dunáig tartó íve indul.

Nyugatra tekintve alacsony dombhátak mögött tisztán kivehetőek a 2076 méteres Klosterwappenben tetőző Schneeberg és a Rax (2007 méter magas) mészkőmostrumai, az Alpok magashegyvilágának képviselői. A Felső-várban lévő kilátóról gyönyörű körkép tud elénk tárulni.

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást