Sopron és környéke: a legszebb kirándulóhelyek idén nyárra

Sopron és környéke: a legszebb kirándulóhelyek idén nyárra

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Sopron és környéke: a legszebb kirándulóhelyek idén nyárra

Fehér úti tó

Legyen hétköznap, vagy hétvége, amikor tehetem, kimegyek ide. A tavat Görbehalom bányásztelepülésen találni. Másik elnevezése (Brennbergi-víztározó) és létrejötte is szorosan kapcsolódik Magyarország első kőszénbányájához Brennbergbányán. 1868-69-ben építették meg a szén szállítására a Brennbergbánya és Ágfalva közötti keskeny nyomtávú vasútvonalat.

A Rák-patak medrét egy 222 méter hosszú és 27 méter magasan futó fa völgyhíddal szelték át, amelyen eleinte lóvontatással, majd gőzmozdonyokkal szállították a szenet Ágfalvára. A XIX. század végén építették a fahíd köré azt a vasúti töltést, amelyen keresztül folyik át a Rák-patak, amelynek felduzzasztásával hozták létre a mai horgásztavat.

Számomra rengeteg pozitív energiát szokott adni, ha kimegyek a tóhoz, így bátran tudom ajánlani mindazoknak, akik szeretnének feltöltődni. Mivel Soprontól csak pár km-re található, könnyedén és gyorsan el lehet jutni a tóhoz.

Várhely kilátó

A Várhely kilátójából teljességében tárul fel a Sopron környéki térség, Magyarország e különös szeglete: bár a domborzat szokatlanul nyugtalan, a kicsi medencéket igen sűrűn szabdaló hátak alig emelkednek környezetük fölé. Tovább színesíti a tájképet a Fertő óriás víztömege, a Soproni-hegység erdőségének szélesen nyújtózó zöld takarója, és akad a látványnak egy különleges sajátossága is.

Három világ érintkezik látóterünkben: keleten a Kárpát-medence nagy síkságait vezeti be a Kisalföld szántómozaikos lapálya, északon (tiszta időben) előtűnik a párából a Kis-Kárpátok homloka, amelynek képében már a hegykoszorú Dunától Dunáig tartó íve indul.

Nyugatra tekintve alacsony dombhátak mögött tisztán kivehetőek a 2076 méteres Klosterwappenben tetőző Schneeberg és a Rax (2007 méter magas) mészkőmostrumai, az Alpok magashegyvilágának képviselői. A Felső-várban lévő kilátóról gyönyörű körkép tud elénk tárulni.

Károly kilátó

A Károly-kilátó a Soproni-hegység legnépszerűbb kirándulóhelye. Gyalogosan és járművel egyaránt jól megközelíthető. A parkolótól kényelmes, aszfaltos sétaút vezet a kilátóhoz, a Boszorkány meseösvénnyel szegélyezve, a Lővérek kristálytiszta levegőjű erdein át. Kétszintes tetőteraszáról csodálatos panoráma nyílik.

Északkeleten a völgyben fekvő Sopronra, Fertőrákosra, Balfra és a Fertőmelléki-dombság mögött elnyúló Fertő tóra láthatunk rá, délkeleti irányban a Harkai-csúcs, Kópháza és Nagycenk látszik, nyugati és déli irányban pedig a Soproni-hegység vonulatai emelkednek. Tiszta időben, a háttérben távol a Rax és Schneeberg hófödte csúcsai is láthatóvá válnak.

Gloriette kilátó

A fertőbozi Gloriette-kilátó az egyike azon kevés helyeknek, ahonnan a Fertő-táj csodálatos panorámája egészében élvezhető. Aki szeretne letekinteni a tóra, felfedezni a kis tájak kapcsolatát, a víz és a nádasok rengetegét, annak mindenképp érdemes megtenni a tengerszint felett 187 méter magasan fekvő kilátóhoz vezető utat.

A franciául „kis házat” jelentő gloriett vagy gloriette kilátó történelme több mint 200 évre nyúlik vissza. Gróf Széchényi Ferenc 1802-ben építette a Fertőboz fölötti magaslat szélén József nádor látogatásainak az emlékére.

Fertőd

A település fő nevezetessége az Esterházy-kastély épületegyüttese, Magyarország egyik kiemelkedő turisztikai látnivalója. Mai formáját 18. század második felében nyerte el, Esterházy „Fényes” Miklós herceg elképzelései alapján. A herceg idejében közel húsz év alatt alakult ki az épület, amely a bécsi Schönbrunn és a párizsi Versailles méltó párja.

Hidegségi Papkert

A hidegségi Papkert igazi édenkert, ahol az ember testben és lélekben feltöltődhet. A domboldalban található kert különlegessége az itt fakadó 21 forrás, és az ennek köszönhetően kialakult különleges természeti környezet, számos védett növény- és állatfajjal.

Miközben a 2020-ban teljesen megújult kertben sétáltok, a források csobogását, a madarak csicsergését és a békalencsés tavacskákba csobbanó békák hangját hallhatjátok. A sétautak mentén található információs táblákról megismerhetitek a kert botanikai különlegességét, és bibliai idézeteken keresztül meditálhattok az utat övező padokon.

Még egy friss forrásvízzel táplált, folyami kaviccsal bélelt Kneipp lábmosó keret is segít abban, hogy a test és a lélek egyensúlyát megtaláljátok. A Fertő-parti településeken át vezető Mária-út zarándokút is érinti a kertben található Mária-barlangot.

Bármelyik látnivaló autóval könnyedén megközelíthető, de ha szeretünk biciklizni, akkor nagyszerű biciklis túrát lehet szervezni a fent felsorolt települések között, miközben gyönyörű látványban lehet részünk.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!