Sokat vagy egyedül a babával? Szuper kikapcsolódási tippek kismamáknak

Sokat vagy egyedül a babával? Szuper kikapcsolódási tippek kismamáknak

Címlap / Életmód / Család / Sokat vagy egyedül a babával? Szuper kikapcsolódási tippek kismamáknak

Az egyik legnehezebb dolog az anyaságban, hogy az addigi felnőtt társaságot – egyeseknél teljes egészében – felváltja a bezártság, amit ráadásul álló nap egy apróság mellett kell eltölteni. Mindezt tovább nehezíti az a frusztráció, ami időnként az anyasággal jár… De nem kell ennek így lennie!

Ne félj kimozdulni!

Kezdő anyukák legnagyobb félelme, hogy a gyermek a séta közepén felriad édes álmából, és végig üvölti az egész utcát. Nos, ez teljes mértékben benne van a pakliban. De nagyon fontos, hogy ez a félelmed ne tartson vissza a sétálástól, ne fosszon meg a kimozdulás lehetőségétől! Igen, kellemetlen tud lenni, ha úgy tűnik, nem igazán vagy képes kezelni az adott helyzetet.

Azonban akinek van gyereke, az tudja (akinek nincs, az majd megtudja), hogy ilyen előfordul. Ha a gyermeked semmi áron nem akar megmaradni a babakocsiban, időzítsd alvásidőre a sétát, esetleg próbáljátok ki a különféle hordozókat, amik sok esetben kényelmesebbek is gurulós társaiknál.

Menj el babaklubba!

Sokan tartanak a babaklubboktól, és tényleg előfordulhat, hogy egyesek versengésre, vagy éppen saját véleményük túlzott hangoztatására használják a heti találkozót. Azonban nem ez az átlag! Az esetleges első rossz tapasztalat után érdemes tovább keresgélned (vagy kipróbálnotok pl. a ringatót), ugyanis a babaklub az egyik legjobb kikapcsolódási lehetőségnek számít egy friss anyuka számára. Egyrészt azért, mert láthatod, hogy a problémáitok nem egyediek – keresve sem találnál jobb közeget, ahol meghallgatják a gondjaidat, és támogatnak. Másrészt pedig a gyermekednek 1-1,5 éves korától fontos a társaság, de azzal sem veszítesz semmit, ha ennél jóval korábban hozzászoktatod másokhoz.

Közös sport? Naná!

A nagyobb városokban kivétel nélkül találsz olyan lehetőségeket, amik közös mozgásra bátorítanak a babáddal. Ilyen pl. a kangatréning, de a babaúszást is összekötheted egy kis edzéssel. Persze tornázni otthon is lehet, kisebb-nagyobb gyerkőcök társaságában egyaránt, de mindenkinek jót tesz, ha nem ültök folyton otthon. A nyugodtabb apróságot akár edzőterembe is magaddal viheted – legalábbis addig, amíg nem önállósítja teljesen magát. Akkor sincs ez kizárva, de akkor gondoskodnod kell a bababarát környezetről, vagy a felügyeletről. A jelentősebb edzőtermek biztosítanak gyermekmegőrzőt, így nem kell bébiszittert fogadnod, és a kicsit is a közeledben tudhatod.

Látogasd meg a barátokat!

Nem kell lemondanod a régi barátaidról akkor sem, ha nekik nincs gyerekük. Kifejezetten üdítő tud lenni az ilyen társaság, és jót tesz neked is, ha nem mindig csak a gyerkőc a téma. Az elején persze kézenfekvőnek tűnik, hogy ők látogatnak meg benneteket, de ha kicsit felbátorodtál, nyugodtan vágjatok neki ti is az útnak! A pelenkázó táskában ott van minden, ami kellhet, az pedig csak rajtatok múlik, hol múlatjátok az időt! Persze gyerekfüggő is, ki, mennyire türelmes, de leülhettek egy kávézóban, cukrászdában, esetleg a parkban, vagy hűvösebb időben játszóházban is csodálatos élményeket szerezhettek.

Anyukás körforgás

Egész biztosan szerzel új barátokat kismamaként, újdonsült anyukaként. Ez természetes, hiszen velük azonos az élethelyzetetek, mindig van miről beszélgetnetek, így jól meg is értitek egymást. Na és hogyan tudjátok kicsit felpörgetni a napjaitokat? Próbáljátok ki, hogy minden héten más-más talál ki egy programot, amin együtt, gyerekekkel vesztek részt. Ha négyen vagytok, akkor éppen havi egy vendéglátás, programszervezés jut mindenkire. Ez egyénileg nem túl fárasztó, vagy éppen drága, mégis minden héten van olyan nap, amit érdemes várni, és ami jóval különlegesebb a többinél. Ez lényegében a babaklub kicsiben, csak olyanok társaságában, akiket egész biztosan kedvelsz.

Mozdulj ki egyedül!

Végül, de nem utolsó sorban ez az, amire minden anyukának szüksége van – eltérő sűrűséggel. Persze az elején nem szívesen bízod rá senkire a gyermekedet, és a szoptatással többnyire össze vagytok láncolva éjjel is. De később, amikor már jobban kiszámítható az étkezése, vagy már nem szopizik, ideje megkezdeni a kikapcsolódásokat gyerkőc nélkül is. Nem muszáj egyből átmulatni az éjszakát (kivéve, ha erre vágysz), hatalmas segítség egy nyugodtan elfogyasztott vacsora, vagy éppen egy kiállítás megtekintése. Ha a nagyik önként vállalják a felügyelet, nem érdemes megtagadni magadtól ezt a lehetőséget, hiszen az egész család jól jár, ha anyu boldog és kiegyensúlyozott.

Képek forrása: olgasweet/depositphotos.com, lanakhvorostova/depositphotos.com

VIDEO Téli horoszkóp 2023

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!