Rák, Skorpió vagy Halak a gyermeked? Így fejlesztheted, ha vízjegyű

Rák, Skorpió vagy Halak a gyermeked? Így fejlesztheted, ha vízjegyű

Címlap / Életmód / Ezotéria / Rák, Skorpió vagy Halak a gyermeked? Így fejlesztheted, ha vízjegyű

A vízjegyű gyermekek alapvetően nagyon érzelmesek sőt, mondhatjuk, hogy valójában mindent érzelmi oldalról közelítenek meg. A megérzéseik kiemelkedőek, ám mindezek következtében sokszor kiszámíthatatlanok és nehezen kezelhetőek – nem csak gyermekként, hanem felnőttként is.

Igazi kis érzelmes hangulatemberek

Akár jó, akár rossz dolgokról van szó, a vízjegyű csemeték kénytelenek az érzelmeikre támaszkodni. Ez még a sokakban félelmet keltő skorpiókra is igaz: ők azok, akik a három zodiákus közül a leggyakrabban használják energiáikat kevésbé pozitív dolgok megvalósítására.

Az a sok-sok érzelem, ami kering ezekben a gyermekekben, időnként a felszínre tör, és mivel ők sokszor korukból adódóan sem tudják emócióikat megfelelően kezelni, előfordulhat, hogy valóságos dühkitöréseik lesznek. Vagy éppen ellenkezőleg: féktelenül vidámak lesznek, és akkor sem tudják visszafogni magukat, amikor kellene. Pl. jókedvűen tombolnak a boltban, vagy túlzásba viszik a játékot az óvodában, nem hallgatva a fegyelmezésre.

Valódi hangulatemberek: könnyen elsírják magukat, a másik pillanatban viszont kacagva nevetnek, majd az egészet kezdik elölről – ehhez mindenkinek nehéz alkalmazkodnia, természetesen a szülőknek is.

Az érzelmi hullámvasútért cserébe a vízjegyű gyermekek társaik közül is kiemelkedő érzelmi intelligenciával rendelkeznek: odafigyelnek másokra, az érzéseikre, könnyen ráhangolódnak a szeretteikre, és olyan jól értékelik a metakommunikációs jeleket, hogy sokszor a felnőtteknek kell felzárkózniuk hozzájuk. Más kérdés, hogy az így bezsebelt információkat nem feltétlenül fogják jóra használni, hiszen vissza is élhetnek velük. Azért gyerekkorban általában még nem erről van szó, ha akkor is megjelenik náluk az érzelmi zsarolás, terrorizálás, akkor minden bizonnyal a szülőknek kell alaposan újragondolniuk a nevelési elveiket és a példát, amit mutatnak.

Érzelmesek, ezért neked is az érzelmeikre kell majd hatnod

Mivel a vízjegyű gyermekek sokkal inkább érzelmi, semmint értelmi alapon működnek, különösen fontos számukra a stabilitás és a biztonság érzése. Ezt gyermekként leginkább az otthon nyugalmában, családi körben kaphatják meg. A biztonság iránti igény megmutatkozhat a ragaszkodásukban is: éppúgy ragaszkodhatnak emberekhez, pl. egy dajkához, vagy egy jó baráthoz, mint a tárgyakhoz.

Nagyon nehezen válnak meg bármitől a takarítás során, és jó eséllyel közülük kerülnek ki azok a gyerekek, akik az egész nyaralás során alig alszanak, ha otthon maradt a kedvenc takarójuk, és még felnőttként is őrizgetik az újszülött korban kapott ajándékaikat. Ennek következtében érthető, hogy szörnyen nehezen viselik a változásokat, tehát egyáltalán nem alkalmazkodnak könnyen az új helyzetekhez. Kell idő, amíg feloldódnak sőt, sokszor nekik kell a legtöbb, bár azért a földjegyű gyermekek sem maradnak le sokkal mögöttük. Mivel ennyire érzelmesek, esetükben különösen igaz a pozitív nevelés fontossága és hatásossága.

Szülőként le kell ereszkedned az ő kis világukba, és sok-sok szeretettel, odafigyeléssel, törődéssel kell fordulnod a számukra igenis hatalmas problémák felé. Emiatt valóban igaz, hogy nagyon sok türelmet igényel a nevelésük, és sem a büntetés, sem a kiabálás nem lesz jó hatással a krízishelyzetekben.

Éppen ellenkezőleg! Még, ha úgyis tűnik, hogy megszeppennek a fegyelmezés során, valójában fokozatosan elidegenednek, bezárkóznak, esetleg egyenesen ellenállnak, tehát szülőként egyre nehezebb lesz a dolgod, ha ezt az utat választod.

Rák

A rákok tényleg túlérzékenyen reagálnak mindenre, sokszor felnőttként is, nemhogy gyerekként. Hajlamosak arra, hogy egyfajta áldozatként kezeljék magukat, és a történteket alaposan kiszínezzék, pláne, ha el is kell mesélniük. Sokszor összemossák a valóságot a képzeletükkel, néha szinte fizikálisan érzékelik mások érzelmeit – amiket persze át is vesznek. Kiválóan ráhangolódnak a környezetükben tartózkodókra, aminek köszönhetően nagyon jó kis barátok lesznek, cserébe viszont még ingatabbá válik az egyébként sem túl stabil érzelmi világuk.

Mivel ilyen élénk a fantáziájuk, érdemes lehetőséget adni számukra, hogy kibontakozhassanak a művészetekben, pl. festhessenek, rajzoljanak, alkothassanak. Emellett szülőként fontos, hogy bár nem szabad nyilvánosan megkérdőjelezned a gyermeked igazát, azért feltétlenül érdeklődj a történtekről a pedagógusnál, mert a rákok – ugyan messze nem rosszindulatból, de – sokszor füllentenek.

A rák gyerekeknek különösen fontos lesz majd felnőttkorban a szülői szerep, ezért nagyon lényeges, hogy kiemelkedően jó kapcsolatot ápolj vele, és próbálj a legjobbra törekedni a férjeddel is, hiszen ezzel fog azonosulni, a későbbiek során ti lesztek számára az evidens minta.

Fontos, hogy éreztesd vele a szeretetedet, pátyolgasd, gondoskodj róla! Ugyanakkor figyelmeztesd, hogy neki nem kell mindig, és főleg nem mindenkivel így viselkednie. Legyen kedves, de vegye figyelembe, hogy az ő energiái, lehetőségei is végesek.

Skorpió

A skorpiók a végletek emberei, felnőttként és gyermekként egyaránt. Iszonyatos hangulatingadozásokra képesek, és csak két lehetőséget ismernek: szenvedélyesen szeretnek, vagy ugyanilyen szenvedélyesen gyűlölnek. Nem igazán ismerik az arany középutat, cserébe maximalisták, és mindig mindent meg akarnak tapasztalni. Mivel az érzelmeket kirázzák a kisujjukból, képesek arra, hogy a legtöbbet megtegyék a társaikért, de azt is tudják, hogyan lehet a legnagyobbat ártani nekik.

Szülőként nagyon fontos inkább a pozitív irányba terelgetned a kis skorpiót, mégpedig úgy, hogy érdeklődő személyiségét nem szorítod háttérbe, és mindig megpróbálod felgöngyölíteni azokat az érzelmi szálakat, amik az adott szituációhoz vezettek. Nem igazán képes arra, hogy elfelejtse az őt ért sérelmeket, a megbocsátásra való képességét szintén hasznos fejleszteni.

Ő tipikusan olyan gyermek, aki kiemelkedőt tud nyújtani minden szinten, feltéve, hogy központi szerephez jut, a szülei büszkék rá, a társai pedig követik. Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, akkor zárkózott, magányos lehet, esetleg féltékeny másokra, és ez bizony különféle magatartásbeli problémákhoz vezethet.

Nem kifejezetten nyitott gyermek, mert bár annak tűnhet elsőre, valójában bizalmatlan másokkal szemben, és folyton fürkészi az érzelmeket, mert mindig a dolgok hátterébe akar látni. Fantasztikus dolgokra képes felnőtt válhat belőle, de ehhez erős és becsületes, jóra törekvő szülők, ideális példa kell.

Halak

A halak gyermekek talán a legérzelmesebb jegyek közül is kiemelkednek, ám ők sokkal inkább megadó típusnak bizonyulnak, mint amilyenek a skorpiók. Nagyon simulékony természettel rendelkeznek, olyasvalakik, akik a változásokhoz nehezen, de az emberekhez jól alkalmazkodnak. Emiatt a külső szemlélő számára úgy tűnhet, hogy a halak jegyű gyermek kétszínű, ami sajnos problémákat generálhat, főleg a kiskamaszkori, kamaszkori barátságok alakulása során.

A halak mellett szól, hogy senkin nem akarnak semmit változtatni, olyannak fogadják el az embereket, amilyenek, így aztán szinte mindenkivel közös nevezőre jutnak.

Nehézséget jelenthet számukra, és a környezetükben élők számára is, hogy igazi hangulatemberek, ami már gyermekkorban is megnyilvánul, alaposan megnehezítve ezzel a szülők dolgát.

Bár a halak kedvesnek és nyitottnak tűnik, csak az kerülhet igazán közel hozzá, aki először a bizalmába férkőzik, márpedig ez nem egy könnyű folyamat, főleg nem gyors.

Ami biztos, hogy szülőként sokat árthatsz neki, ha mindenáron döntéshelyzetbe kényszeríted, ugyanis a határozottság nem az erőssége. Jó, ha bátorítod a cselekvésre, a választásra, de feltétlenül hagynod kell, hogy mindent a maga idejében valósítson meg, tehát semmiképpen se sürgesd. Leginkább a kitartását kell fejlesztened és azt, hogy felvállalja a gondolatait, érzéseit, továbbá, hogy ne féljen cselekedni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást