A rovar, ami évente 1 millió embert öl meg

A rovar, ami évente 1 millió embert öl meg

Címlap / Életmód / A rovar, ami évente 1 millió embert öl meg

Guantanamo a hely, ahonnan a legtöbben menekülni próbálnak, az viszont szokatlan, hogy valaki bejutni szeretne. A kutatók által kihelyezett kis kelepcébe most mégis így ragadt be valaki.

A betolakodó egy Aedes vittatus volt, a világszerte megtalálható 3500 szúnyogfaj egyike. Egy újabb név a listán, amely az emberre káros kórokozókat hordozó vérszívókat gyűjti.

Veszélyes betegségeket terjesztenek a rovarok

Más szúnyogfajokról, mint például az Aedes albopictus és az Aedes aegypti, olyan betegségeket terjedhetnek át az emberre, mint a dengue, a sárgaláz és a chikungunya. De a többiektől eltérően az Aedes vittatus a szúnyogok által terjesztett összes veszélyes betegséget képes egyszerre hordozni, a maláriát kivéve.

Az Aedes vittatus az indiai szubkontinensen őshonos, és a nyugati féltekén korábban sosem észlelték. A szúnyog „a chikungunya, a Zika, a dengue, a sárgaláz vírusok és sok más betegség bizonyított terjesztője” – állítja a tudóscsoport, amely a szúnyogot felfedezte.

Az első példányok valószínűleg tojásként érkeztek szállítókonténereken vagy repülőgépeken. A néhány ide érkező példány elszaporodásáért is az ember tehető felelőssé. A Karib-térségben és az Egyesült Államok déli részén az éghajlatváltozás rövidíti a teleket, lehetővé téve a szúnyogok számára, hogy egyetlen szezon alatt sokszor szaporodjanak, és így tovább terjesszék a vírusokat.

A szúnyogok általában kevés figyelmet kapnak, pedig globálisan nézve komoly veszélyt jelentenek. A szúnyogok által terjesztett betegségek évente több mint 1 millió embert ölnek meg, és közel 700 milliót fertőznek meg – vagyis a Föld teljes lakosságára nézve tulajdonképpen minden 10 emberből 1-et.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3

»

1 hozzászólás

  • IMOPB
    2021.01.27., 02:51

    Harapnak mi? A fogas rovarok új faj!

    Válasz

Írj egy hozzászólást