Top 9 legrosszabb kutyaszokás és így szoktathatod le róla

Top 9 legrosszabb kutyaszokás és így szoktathatod le róla

Címlap / Életmód / Család / Top 9 legrosszabb kutyaszokás és így szoktathatod le róla

1/9 Felugrás

Az egyik leggyakoribb és legbosszantóbb kutyaszokás az a felugrás. Ilyenkor piszkos mancsával, két lábra állva üdvözli a gazdit. Ez a szokás néha sérüléseket is okozhat.
A legegyszerűbb ha kiskorától neveljük, és első napoktól kezdve tiltjuk az energikus ugrándozást. Gyakori hiba, hogy a gazdi örül kedvencének, sőt még „táncol” is kutyájával. Ezzel csak bátorítjuk ezt a fajta önkifejezést.

Megoldás: Amikor a kutya két lábára emelkedik és próbál ránk dőlni, lépjünk hirtelen egy nagy lépést hátra, mondjunk egy tiltó szót (például “Nem”) és parancsoljuk neki, hogy “Ül”. A kutyának nem kényelmes a két lábon való állás, ezért ha hátra lépünk visszaesik a földre, ez pedig kellemetlen élmény. Ne feledjük: hátra lépés, NEM és ÜL.

Másik megoldás, hogy épp a két lábon való állásra kényszerítjük. Ha felugrott ránk, ragadjuk meg a két elülső lábát és kezdjünk “táncolni” vele, vonjuk magunk után arra, amerre megyünk. A kutyának ez nagyon kényelmetlen és ha sokszor ismételjük, rossz élménnyel fogja párosítani, ezért legközelebb inkább négy lábon marad.

2/9 Ásás

A gondosan karbantartott udvaradat a kutyád teleássa gödrökkel? Érthető, hogy ez a kutyaszokás azonnali leszoktatást kíván. A kutyáknak az ásás egyfajta önkifejezési mód.

Először fel kell ismernünk miért ás, majd meg kell szüntetnünk az okot.

Ha a kutyád tetszés szerinti gödröket ás az udvaron, akkor frusztrációját és felesleges energiáit próbálja leadni. Ez főként fiatal kutyáknál fordul elő. Ha árnyékos helyen ás gödröt magának, akkor hűteni akarja magát a meleg ellen. Ha a kerítés mellett fedezünk fel gödröket, akkor próbál kiszabadulni.

Megoldás: Az ásás leszoktatására a legjobb módszer a riasztós megoldás. Figyeld meg, hol szeret ásni a kutyád és szerelj fel egy öntözőt. Amikor el kezd ásni a kutya, rejtőzz el és indítsd el az öntözést. A vizes permetezéstől megriad. Ismételd párszor és kerülni fogja azt a helyet. Ugyanennyire hatásos, ha vízipisztollyal locsolod le ahányszor ásni kezd.

Ha a kutya próbál elszökni otthonról, és nem áll módodban átépíteni a kerítést, akkor egyszerűen kerítsd el drótkerítéssel a kutyát addig, amíg nem tartózkodsz otthon. Itt a kutya biztonságban lesz és az udvar is megmenekül.

Oldalak: 1 2 3 4

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást