A romlott hús evése egy új trend, amit nem akarsz kipróbálni

A romlott hús evése egy új trend, amit nem akarsz kipróbálni

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A romlott hús evése egy új trend, amit nem akarsz kipróbálni / 2. oldal

Az erjesztett nyers hústól egyes emberek állítólag euforikus állapotba kerülnek. Mások meg a kórházba.

Miért kerülnek egyes emberek euforikus állapotba a romlott hús evésétől?

Az IFL Science által kiadott publikáció azt feltételezi, hogy az emberek eufórikus érzése az erjesztett hús „ismeretlen mechanizmusaiból” vagy egyszerűen a gyomorrontás által előidézett „delíriumból” származhat.

Naras Lapsys, szingapúri dietetikus tanácsadó elmondta az Vice-nak, hogy a húsban termesztett baktériumok kiválthatják a „betépett” hatást.

„Ha valamit napokig, hetekig, esetleg évekig kint hagyunk, akkor ki tudja, hogy milyen [baktériumok] fognak növekedni rajta, és ezeknek a baktériumoknak némelyikének lehetnek olyan kémiai tulajdonságai, amelyek hallucinációt okoznak, vagy eufória érzést váltanak ki” – mondta.

Milyen kockázatai vannak az erjesztett hús evésének?

Leah Groppo, a Stanford Health klinikai dietetikusa elmondta, hogy még ha körültekintően jársz is el a hús erjesztése során, túl sok olyan tényező áll rajtad kívül, amelyek betegséghez vezethetnek. A levegőben is vannak például baktériumok, amelyek meg tudnak telepedni a nyers húson, hogy ott szaporodni kezdjenek.

„Sok olyan változó van, amelyet nem lehet kontrollálni” – mondja Groppo.

A paleo vagy „paleolit” étrendet követők számára Groppo szerint lehetetlen megismerni a múltbeli emberek „következményeit”, akik erjesztett húst ettek, vagy pontosan követni, hogyan fogyasztották a húst. Ezenkívül Groppo szerint a húsuk valószínűleg sokkal frissebb és biztonságosabb volt az erjesztés szempontjából.

„Az emberek által levadászott hús különbözött attól a hústól, amelyet egy élelmiszerboltban vásárolnak ma” – mondja Groppo. A porózus hús, mint a darált marhahús, rendkívül nagy kockázatot jelent, teszi hozzá.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint a potenciálisan halálos botulizmus kockázata mellett az elöl hagyott ételek fogyasztása fertőzést és mérgezést is okozhat.

Egy kevésbé tudományos, de annál tanulságosabb cikk a New Yorkerben arra figyelmeztet, hogy a fermentált hús fogyasztói időnként „robbanásszerű inkontinenciát” tapasztalhatnak. Más szóval irdatlan hasmenésük lesz. De ha valaki romlott húst eszik, akkor ez talán nem olyan meglepő.

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»