A romantika kedvelőinek: Morvaországi látogatások

A romantika kedvelőinek: Morvaországi látogatások

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / A romantika kedvelőinek: Morvaországi látogatások

A hideg idő beköszöntével, a legtöbb ember hajlamos elfeledkezni arról, hogy bizony ezekben a fázós hónapokban is nyugodtan el lehet utazni.

Sőt, vannak helyek, melyek kifejezetten ezen időszakban mutatják a legszebb arculatukat. Ilyen például Csehország, ami a rengeteg parkjával, nagy múltú kastélyaival és sok korhű műemlékével, méltán áldozhat a romantika kevelőinek.

Az ország minden kilométerén joggal érezhetjük azt hogy egy valóságos mesevilágba csöppentünk. Morvaoszág igazán romantikus hely. Aki kellemesen akar kikapcsolódni, akár a párjával, akár a családdal az feltétlenül látogasson el legalább egyszer a lent említett helyek egyikére.

Mivel földrajzilag sincs messze, ezért akár egy hosszúhétvége formájában is könnyedén becsempészhetjük a mindennapok szürkeségébe látogatásunkat. Szerencsére az árak is nagyjából az itthoni szintet ütik, így nem kell félnünk attól h a pénztárcánkat keményebben igénybe veszi. Az élmény viszont garantáltan nagy lesz! Ha gondolnánk egyet, vennénk az utilaput és felkerekednénk hogy részesei lehessünk egy igazi ódon, romantikus időutazásnak, mely visszarepít minket a középkori világba, akkor minedenképpem az alább helyeket ajánlott kipróbálni:

Prága

A cseh főváros, másnéven száztornyú városnak is hívják. Nagy múltú történelmi városrészét az UNESCO a világörökség részéve választotta. Egyik fő látványossága a Károly híd, mely 516 m hosszú és 10 m széles. Jellegzetessége, hogy egész évben utcai árusok, zenészek, grafikusok és egyéb fellépők kinálják rajta portékájukat és szórakoztatják a nagyközönséget.


Prága. Szent Miklós templom

Prága másik jelentős látványossága az Óvárosi tér, mely a legősibb tere a városnak. Már a 12. században is létezett. A teret csodálatos és hatalmas paloták övezik körül. Igazi túristaparadicsom. Nagy sürgés-forgás, sok étterem, és szórakozóhely jellemzi. A tér talán legérdekesebb része a csillagászati óra, melynek legrégebbi darabja 1410-ből származik. Különlegessége hogy a Nap és Hold poziciója is látható rajta. Szintén itt található még az ősi városháza, és a barokk Szent-Miklós templom. Érdemes a térről nyíló szűk kis utcákban is sétákat tenni, mert a látvány és az élmény semmihez sem fogható pazar élvezetet nyújt. Ha mindeképp meghitt és szerelmes percekre vágyunk, akkor pedig a hangulat fokozása érdekében, kifejezetten éjjeli időpontot válaszzunk!


Prágai vár

Említésre méltó helyszín még, az ún. „kisoldal”, amit sokan Prága talán legszebb részének tartanak, mert a szemünk elé táruló látvány innen felejthetetlen. Központja Malostranské Namesti, ahonnan a macskaköves utcákon felfedezőútra lehet indulni: kis boltok, templomok, tradicionális cseh kocsmák, és remek éttermek várják a turistákat. Az óvárosból a Károly hídon keresztül juthatunk át a „kisoldalra”, egyébként itt található a vár is. A prágai vár európa máig legnagyobb várkomplexuma, 570 m hosszával és 130 m szélességével. Közvetlen környezetében található a Szent Vitus Székesegyház, Prága legtipikusabb és legismertebb nevezetessége, mely az egész városból jól látható.

Brno

Morvaország második legnagyobb és legnépesebb városa. Itt található az ország legnagyobb gazdasági és kulturális központja. Szerepét nem kisebb sikernek köszönheti, minthogy három másik főváros is található a 200 km-es körzetébe. Prága-Bécs-Pozsony. A jó elhelyezkedése miatt közvetlenül autóval, vagy vasúttal is elérhetjük 3 óra alatt. Még Budapestről is. Brno jellegzetessége, hogy rengeteg múzeuma van. Egy nap nem is lenne rá elegendő, hogy mind végigjárjuk. Közülük is kiemelkedő szerepű, a Morva Múzeum, a Mendel Múzeum és a Városi Múzeum.

Brno igazi szimbóluma viszont a Szent Péter Székesegyház, amit a püspök rezidencia vesz körül. Méltán híres még a régi városháza, melynek tornya 63 m magas, ezért onnan az egész városra kitűnő kilátás nyílik. Kötelező látnivaló még a káposztás piac, mely a történelmi városrészben található, és már a 13. században is a kofák portékáinak értékesítésére szolgált.


Szent Péter Székesegyház, Spilberk kastély

A város mégis talán legmeghatározóbb alkotóeleme, a Špilberk kastély. Óriási méretű, monomentális erődítmény, ezért sok helyről jól látható. Funkciója viszont az éves során sokat változott. Eredetileg erődítményként működött, aztán az osztrák hatalom alatt várbörtönként funkcionált. A látogatók rengeteg kazamatát, kínzókamrát, várcellát és kínpadokat tekinthetnek meg benne.

Olmütz

Aki valódi időntúli kalandokra vágyik, annak mindenképpen el kell jutnia Olmützbe. Itt található ugyanis Morvaország szellemi-lelki központja. Tele gyönyörű templomokkal, bazilikákkal, kolostorokkal. A város a II. világháború alatt még Németországhoz tartozott, később felszabadult és visszanyerte eredeti Cseh szerepét. Viszont a német hatások örökre nyomot hagytak, mind kulturális mind hagyományörző szempontból. Jellegzetes műemléke a Székesegyház, a Szent Vencel Dóm, aminek sajátossága, hogy az 1400-as években Mátyás Királyt is itt koronázák meg Cseh királyként.


Olmütz tér, székesegyház

Főtere is igen népszerű turista látványosság, azon belül a leghíresebb látnivaló, a monumentális méretű Szentháromság szobor, ha ránéz az ember, egyből megérti, hogy miért szerepel külön tételként a világörökségi listán. Egyetemi város lévén, az éjszaka is számtalan lehetőséggel csábít minket. Szórakozóhelyek, bulik, éttermek, mulatságok tucatjaival találkozhatunk minden időben. Igen mozgalmas város, mely sosem alszik, itt mindig pörögnek az események és az unalom bizony nem ismert fogalom! Aki egy dinamikus, élettel teli városkára vágyik, az feltétlenül látogasson el -magyar nevén- Alamócba.
 

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!