Utazás / Otthon

Róma kevéssé ismert arca – Látnivalók a Kolosszeumon túl

A Kolosszeum, a Fórum, a Vatikán – néhány látnivaló, amit semmiképpen sem hagyhatsz ki, ha Rómába látogatsz. Mindezek mellett azonban még rengeteg látnivaló akad az örök városban, amelyek kevésbé ismertek, vagy éppen híresek, csak elbújnak az úti könyvekben az ikonikus épületek árnyékában. Ezek közül válogattunk.

Örök város, örök szerelem

Sok nagyvároshoz hasonlóan Rómában is hagyománya van a hídra rögzített szerelemlakatoknak: a szerelmes párok látogatásukkor a Ponte Milvio hídra tesznek lakatot, rajta a nevükkel, majd a kulcsot a folyóba dobják – abban bízva, hogy amíg a lakat a helyén marad, a szerelmük is örök.


Giethoorn: egy kis Velence Hollandiában


Azt nem tudjuk, hogy a hatóságok mennyire értékelik ezt a szokást – Párizsban például már levágták a szerelemlakatokat, mert azok a híd stabilitását veszélyeztették – de mindenképpen romantikus gesztus ez.

A Vatikán Múzeum lépcsői

Róma önmagában is különleges látnivaló, a Vatikán pedig egy egészen külön kis világ.

Ha ellátogattok a Múzeumba, még az olyan, egyszerűnek tűnő építmények is mesebelinek hatnak, mint például a széles, de rendkívül alacsony csigalépcsők – azért épültek ilyen formájúra, hogy a lovak kényelmesen le-fel tudjanak baktatni rajtuk.

Olvastad már?  Vízpartra mennél? Ezekre vigyázz, ha el akarod kerülni a koronavírust

Biztosan érdekes érzés lesz olyan lépcsőket megmászni, ahol sok-sok évvel előtted még négylábúak patái kopogtak.

Csendes lugasok

Ha van egy szabad délutánotok, vegyétek célba Róma északi részét, és keressétek fel a Ruspoli Castello-t.

A labirintus szerűen kialakított, tökéletes formára nyílt bokrok, a kis csobogók és a bájos kis szökőkutak tökéletes díszletei lehetnek egy romantikus sétának, és egy frissebb, zöldebb oldalát is megmutatják a városnak, ami elsősorban időtálló építészete miatt vonult be a világutazók kedvencei közé.

Ha az idő túl forró a városi sétához, itt akkor is árnyékban andaloghattok.

Sallustiano negyed

A Sallusatino villa a Sallusatino negyedben szintén igazán lenyűgöző látványosság, ami egyszerre mutatja Róma méltóságteljes, magasztos oldalát, és azt a megkapó olasz bájt, ami miatt olyan sokan kedvelik a város közvetlen, modoros sallangoktól mentes hangulatát.

A vörös téglafalak között sétálva szinte érzed majd a történelem leheletét, a zöld fák és a zsenge fű pedig frissítően hat majd a mediterrán környezetben.

Bármelyik kis utcácska

Ha valahol, akkor hát Rómában érdemes néha elhagyni a járt utat a járatlanért, mert a turistákat csalogató, hangos és harsány városi forgatagtól sokszor csak néhány saroknyira tündéri kis utcácskák, hangulatos fogadók és valóban olasz életérzés vár – az ilyen helyekre járnak a helyiek is.

Olvastad már?  5 ruhadarab, amit IGEN és 5, amit NE viselj repülős utazáshoz

Ha van nálad egy térkép, akkor ne féljetek néha magatok mögött hagyni az úti könyvek célpontjait, és fedezzétek fel magatok a várost! A zegzugos kis utcák, a macskakövek, a kockás abrosszal lefedett abroszok talán maradandóbb élményt nyújtanak majd, mint a sokadik múzeum.

Beszélgessetek a helyiekkel, egyetek friss tésztát és igyatok toszkán borokat – ismerjétek meg Róma igazi arcát!