Párkapcsolat / Szerelem / Szex

Ritkán vagy egyáltalán nem éltek nemi életet? A lehetséges okok

Ritkán vagy egyáltalán nem éltek nemi életet? A lehetséges okok

Hiába tűnik úgy, hogy még a csapból is az erotika folyik, manapság egyre több pár él egymás mellett rövidebb-hosszabb ideig inkább barátként. Ráadásul anélkül, hogy beszélnének a szexhiány jelentette problémáról, és igyekeznének megoldani!

Nem olyan jó

Talán nem hitted volna, de a testiségtől távol maradó emberek többsége azért dönt így, mert egyszerűen fogalma sincs, mi olyan jó az egészben.

Márpedig így nem tekinthető „magatartászavarnak” vagy „lelki problémának” a dolog – kizárólag a józan ész eredménye, elvégre ki akarna önszántából olyasmivel foglalatoskodni, ami nem is annyira jó neki?


Tantrikus szex: Így ébreszd fel magadban az isteni szeretőt


Az élvezet nélkül maradásnak tucatnyi oka lehet: a párok egy része kizárólag a közösülésre hagyatkozik, mások túl gyorsan le akarják tudni, s olyanok is vannak, akiknek az ágybéli produkciójára az orgazmus miatti teljesítménykényszer nyomja rá a bélyegét.

Egymás testének és vágyainak újrafelfedezése ilyenkor megoldást jelenthet. Ne restelljétek egyenesen a csókolózástól kezdeni az alapokat!

Rossz érzést kelt

Az élvezet a szexualitás egyik kulcseleme. De nehéz úgy átélni, ha dühös vagy, szomorú, esetleg lelki fájdalmat okoz neked valami.

A már említett teljesítménykényszeren kívül a bűntudat, a szégyen és a szorongás is képes hasonlóan negatív érzelmeket generálni. Ez sajnos annyira eluralkodhat a kapcsolatotokon, hogy megfeledkeztek az összebújás stresszoldó hatásáról.

Pedig, biztos emlékszel, milyen érzés, amikor majd’ felrobbansz az idegességtől, ám jön a párod, megcsiklandoz, és a puszta érintés elolt benned minden haragot.

Ha pedig a szégyen a fő problémád, tudati szinten kell helyretenned magadban, hogy a szeretkezés még véletlenül sem bűn – ám ha gyermekkori szocializáció révén maradt benned ez az ellenérzés, készülj fel, hogy nem két percbe telik majd semlegesíteni.

Fizikailag fáj

A szex általában akkor okoz fájdalmat egy nőnek, ha az izgalmi állapot valamilyen okból kifolyólag nem jött létre.

A természetes hüvelyi síkosság hiánya mögött pszichés – például párkapcsolati vagy stresszel összefüggő – probléma is állhat, csakúgy, mint valamilyen fertőzés vagy hormonális változás.

A vízalapú síkosító átmeneti enyhülést hoz ugyan, ám mindössze tüneti kezelésnek tekinthető, így nem járul hozzá a hosszú távú javuláshoz.

Persze, nem a közösülés lehet az egyetlen fájdalomforrás szex során: mozgásszegény életmód esetén, valamint idősebb korban az ízületek is tiltakozhatnak a fokozott terhelés ellen.

Ilyenkor aktuális fizikai állapotodnak megfelelő mozgással tudsz javítani a helyzeten.

A párod hárít

A testi kontaktus és a gyönyör révén igazán különlegesnek érezheted magad, hiszen felemelő élmény, hogy örömet tudtok szerezni egymásnak.

Ha viszont a partnered magatartása arra enged következtetni, hogy nem igazán lelkesedik az összebújásért, rögtön alááshatja a belé vetett bizalmadat és az önértékelésedet – elvégre nincs is annál rosszabb, amikor az ember önmagát adná oda, de szembesül vele, hogy „nem kell”.

Ilyenkor természetesnek tekinthető védekezési mechanizmus a részedről, hogy inkább elzárkózol a potenciális kudarcélménytől, tehát magától a szextől.

Az így emelt korlátokat csakis nyílt beszélgetéssel tudjátok leküzdeni.

Nem alakult ki nálatok a menetrend

Akármilyen ijesztően hangzik a „menetrend” szó a szex kapcsán, igenis fontos szerepet játszik a tervszerűség a testiségben.

De nem úgy értve, hogy például minden szerdán kötelező misszionárius pózban hódolnotok a földi örömöknek!

Egyszerűen csak arról van szó, hogy ha többé-kevésbé sikerül valamiféle keretet adni az életeteknek, tehát nagyjából sejtitek, mikor mennyi szabadidővel kalkulálhattok, és milyen teendőknek kell eleget tennetek, könnyebben sort tudtok keríteni az együttlétekre.

Máskülönben akár minden este tarolhat a fő érv, hogy „fáradt vagyok, drágám, most nincs kedvem”.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást