Ribizlit legtöbben nyáron, frissen, vagy esetleg lekvárként, ribizliként kóstoltunk. De tudtad, hogy borként, pálinkaként vagy éppen szárítva, harapnivalóként is nagyszerű lehet?
Ehhez persze precíz kivitelezés is kell, amiben a Lajos-Király Manufaktúra élen jár. Sziszi és Dávid ugyanis valóban minőségi termékeket készítenek szívvel-lélekkel az egyébként nagyon egészséges ribizliből úgy, hogy azoknak bizony nincsen párja.
Honnan ered a természet és a ribizli iránti szeretetetek?
Férjemmel mindketten mezőgazdasággal foglalkozó családban nőttünk fel, így a természet iránti szeretet és tisztelet már egészen kicsi korunk óta bennünk van. Dávid nagyszülei termesztettek ribizlit, ezt a gazdaságot vette át 2015-ben.
Hogyan született meg az első ribizliborotok?
Dávid nagypapája, Bernáth Lajos készítette el az első ribizlibort, az ő tiszteletére lettünk Lajos-Király Manufaktúra. Kertészmérnök volt, nagyon szeretett a földeken lenni, csodálni a termést és szívesen kísérletezett a ribizlivel, mint borászati alapanyaggal is.
Minek hatására döntöttetek úgy annak idején, hogy megalapítjátok a Lajos-Király Manufaktúrát?
A nagyszülők a gyümölcsöt közvetlenül értékesítették, csak saját fogyasztásra készült néhány palack ribizlibor. Ezeket a borokat viszont mindenki nagyon szerette, így könnyen jött a felismerés, hogy a ribizlinket ne adjuk el, hanem dolgozzuk fel saját magunk. A bor tökéletesítése évekig zajló folyamat volt, a borászat kialakítása, szépítgetése a mai napig tart.
Hogyan zajlanak a munkálatok az ültetvényeiteken, és milyen alapelvek szerint gazdálkodtok?
Földjeinken a legtöbb munkafolyamat gépesítve van, például a szüret is, ami a legtöbb ember fejében az első kérdések közt szerepel. Vállalkozásunk minden területén igyekszünk szem előtt tartani, hogy a lehető legkisebb ökológiai lábnyom meghagyása mellett dolgozzunk. Ez a mezőgazdasági résznél a biológiai gazdálkodást jelenti, a feldolgozásnál és a termékek készítésénél a palackok újrafelhasználását, a csomagolásnál a környezetbarát csomagolóanyagok használatát, a fesztiválos kitelepüléseken pedig az üvegpoharak használatát.
Hányféle termék található jelenleg a kínálatotokban, és melyek a legnépszerűbbek?
Jelenleg ötféle termékünk van. Az évek során azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy megmutassuk az embereknek, hogy mennyi mindent lehet készíteni ebből a finom és értékes gyümölcsből. Az első termékeink a hagyományos borászati eljárással készült piros és feketeribizli boraink voltak, ezek a RBZL termékcsaládba tartoznak.
Szerettük volna, hogy a fesztiválok alkalmával ne csak az alkoholt fogyasztó vendégeket tudjuk kiszolgálni a ribizli fröccskoktélunkkal, hanem azokat is, akik valami alkoholmentes finomságra vágynak. Így született meg a feketeribizli velőből készült, több mint 60% gyümölcstartalmú szörpünk, ami már a Le Tigre termékcsaládunkba tartozik.
A szörp mellett készítünk szárított feketeribizlit is, amiből tökéletes tea készíthető, de ennél több ez a termék, mivel a szemek a szárítási folyamat során tökéletesen épek maradtak és minden értékes tápanyagot megőriztek.
A szárított feketeribizli sokoldalúságát mutatja, hogy felhasználható desszertekhez, sajtok mellé, fogyasztható snackként is.A feketeribizli velőnkből Magyarországon egyedülállóan készült a Le Tigre prémium feketeribizli pálinkánk. Nagyon büszkék vagyunk erre a termékünkre, mivel egy olyan pálinkát sikerült készítenünk, ami tökéletesen megőrizte a ribizli ízét és illatát, nagyon jó a fogyaszthatósága és exkluzív külsejével mindenkit elvarázsol.
A legtöbb termékünk csak limitált darabszámban érhető el, így sajnos jelenleg nincs készleten a fehérribizli borunkból, amit legtöbben folyékony aranyként emlegettek. Címkéjét kézzel rajzolta meg nekünk az Ipacs Géza által vezetett Apacs Stúdió, ők készítik minden címkénket.
Mi az, ami miatt szerintetek mindenkinek megérné rendszeresen ribizlit fogyasztania?
Kiemelkedően magas a C-vitamin tartalma, de több vitamint is tartalmaz (A, B5, B6, B1) magas a vas és az antocián tartalma is, ami gyulladásgátló és öregedést lassító hatású. Ősszel megelőző jelleggel érdemes sok teát fogyasztani belőle.
Ezenkívül különleges és finom gyümölcs, ezt igyekszünk minden termékünkben megmutatni, és bebizonyítani azoknak a szkeptikus fogyasztóknak is, akik elsőre valamiért nem szimpatizálnak a ribizlivel. Tapasztalataink azt mutatják, hogy kóstolás után mindenkit lenyűgöznek a termékeink, és ez nagy motivációt ad nekünk a jövőre nézve.
Milyen jövőbeli terveitek vannak?
A termékszortimentet tovább szeretnénk bővíteni pl. lekvárral, habzó borral. Szeretnénk minél több helyre eljutni, hogy az emberek megismerjék a termékeinket. Bővíteni szeretnénk azon szállodák/éttermek számát, ahol borkóstolót szoktunk tartani. Illetve szeretnénk Verpeléten is borkóstolókat tartani baráti társaságoknak, cégeknek, családoknak, tulajdonképpen bárkinek, aki eltöltene egy hangulatos estét a ribizliboraink társaságában.
Nyitófotó: Lajos-Király Manufaktúra