A hűvös, borongós idő nem kell, hogy a hangulatunkra is rányomja bélyegét. Egy-egy finom étel még ilyenkor is segíthet, jó kedvre deríthet!
Főleg ha nem csak finom, de egészséges is. A jeges napok közeledtével egyre kevesebb lehetőségünk van friss vitaminforrásokhoz jutni. De ha kicsit jobban szétnézünk a kamrában, a zöldséges pultokon van egy zöldség, ami akár hóember orrként, akár sütemények alapanyagaként nagyszerűen funkcionál, kicsik és nagyok örömére. A tél egyik kedvelt zöldsége a répa, amit ezúttal süteménybe javaslunk felhasználni.
Varga Gábor egy kiváló répatorta receptet kínál, melynek még az elkészítése is nagyon egyszerű.
Próbálja ki Ön is!
Hozzávalók 1 tortához:
300 g barnacukor
200 ml olaj
4 db nagy tojás
280 g liszt
100 g durvára tört dió
12 g sütőpor
1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj
400 g reszelt sárgarépa
1 késhegynyi só
50 g olvasztott fehércsokoládé
1 db narancs reszelt héja
A mázhoz:
20 dkg natúr krémsajt
reszelt répa
1 evőkanál vanília esszencia
Elkészítési idő
120 perc
+ 2 óra kihűtés
Elkészítés:
1. A répákat megtisztítjuk, lereszeljük, valamint egy 26 cm átmérőjű tortakarikát vékonyan kivajazunk, kilisztezünk.
2. A barnacukrot az olajjal alaposan elkeverjük, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat is.
3. Durvára törjük a diót, majd egy tálban összekeverjük a lisztet, durvára tört diót, sót, sütőport, fahéjat.
4. Ha összekevertük a szárazanyagokat, egy fakanállal a barnacukros masszához keverjük a lisztes keveréket, a répát, az olvasztott fehér csokoládét, és belereszeljük a narancshéjat is.
5. A kész masszát az előkészített formába öntjük, és előmelegített 165 C-os sütőben légkeverés nélkül kb. 80-90 perc alatt, légkeveréssel kb. 60 perc alatt készre sütjük. Tűpróbát minden esetben alkalmazzunk! Ha kisült, teljesen hűtsük ki kb. 2 óra alatt, majd vegyük ki a sütőformából.
6. A tetejére szükséges krémhez a mascarponét keverjük ki egy kevés vanília eszenciával, és kevés reszelt répával, majd kenjük rá a kihűlt torta tetejére.
Jó étvágyat!
Forrás: desszert.eu/repatorta