Rengeteget változtak az önéletrajzok az elmúlt években – Mutatjuk, hogyan modernizáld a sajátodat!

Rengeteget változtak az önéletrajzok az elmúlt években – Mutatjuk, hogyan modernizáld a sajátodat!

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Rengeteget változtak az önéletrajzok az elmúlt években – Mutatjuk, hogyan modernizáld a sajátodat!

Rendszeresen modernizálom az önéletrajzomat és kiegészítem a szükséges adatokkal – a gyors frissítésre mindenkinek kellene időt áldoznia. Amikor átnézed az adatokat, akkor számodra is nyilvánvalóvá válik, milyen területeken lenne érdemes fejlődnöd, mire kellene időt szánnod addig, amíg még nem vagy rákényszerítve. Ezen felül így folyamatosan követheted a sablonok változását, és nem úgy kell szembesülnöd az ultramodern változatokkal, hogy a te fejedben még egyedül a hagyományos önéletrajz képe létezik…

A klasszikustól a modernig

A jól ismert, klasszikus néven elhíresült önéletrajzok manapság már egyáltalán nem állják meg a helyüket. Ezeket részben felváltották a motivációs levelek, tehát nem tűntek el teljesen sőt, a mostani, igazán friss önéletrajz-sablonok is egy kicsit visszanyúlnak hozzájuk. De milyen valójában a sokak által ismert, hagyományos önéletrajz? Ennek a típusnak legfőbb jellemzője a szöveges kifejtés.

Tulajdonképpen olyan, mintha írnál magadról egy bemutatkozót, ami elsősorban a szakmai ismereteidre, tanulmányaidra koncentrál, továbbá próbálja meggyőzni a munkáltatót, miért lennél te az igazán ideális jelölt.

A hagyományos önéletrajz legnagyobb problémája az, hogy nagyon könnyű benne csapongni, eltérni a témától, és ez a leendő munkaadód számára unalmassá, követhetetlenné teszi a jelentkezésedet. Ezt próbálták ellensúlyozni az emberek azzal, hogy bekezdésekre tagolták a klasszikus önéletrajzot: egy bekezdés egy tételmondatnak felel meg, jelöli, miről szól a soron következő kifejtés. Így olvashatóbbá válik az önéletrajz, a kevésbé érdekes részeket át lehet ugrani. De ki akarja, hogy bármin is túllendüljenek az önéletrajzában? Alighanem senki – ezért születtek meg a modern, amerikai stílusú önéletrajzok, amik jelenleg a legelterjedtebbek az álláskeresők között. 

A modern önéletrajzok

Ezek az új, modernizált önéletrajzok szöges ellentétei a klasszikus változatoknak. Egyáltalán nincs bennük esszészerű leírás, fogalmazás, csak és kizárólag a lényegre koncentrálnak – arra is felsorolásszerűen. Fordított időrend jellemző rájuk, tehát az iskolák és a munkahelyek közül is azok kerülnek felülre, amikkel legutóbb foglalkoztál. Ez ugyancsak azt segíti elő, hogy a HR-esek minél gyorsabban végig tudják pörgetni az információkat. Ez az önéletrajz-típus azonban felvetett egy komoly problémát, elsősorban akkor, amikor szűkült a piac, és egyre kevesebb jelentkező lett egy-egy munkahelyre. A száraz adatok ugyan sokszor számítanak, de vajmi keveset mondanak el ténylegesen az álláskeresőről. Lehet valakinek öt-hat témába vágó iskolája, munkahelye, az még korántsem jelenti azt, hogy a személyisége is alkalmas az új pozícióra.

Ezt a dilemmát igyekezett kiküszöbölni a nagyközönség azáltal, hogy a modern önéletrajzokban is felsorolásszerűen megjelentek a személyiségre vonatkozó tulajdonságok, majd később ezt egészítette ki a motivációs levél.

Ez a kombináció nagyon sokáig működött: a rövid, tömör és lényegre törő önéletrajzhoz csatlakozott egy bemutatkozó, így ha a tanulmányok, tapasztalatok alapján valaki érdekesnek bizonyult, akkor a mellékelt levele által közelebbről is meg lehetett ismerni.

A modern önéletrajzok tehát még mindig befutónak számítanak, de sokan szeretnének kitűnni a tömegből, és ezen a téren egyre inkább megengedőbbek, lazábbak a szabályok: így kerültek a porondra a grafikus önéletrajzok.

Micro_One/depositphotos.com

A grafikus önéletrajzok

Ezekben az önéletrajztípusokban továbbra is alapvető szempont az áttekinthetőség: a hangsúly még mindig a tanulmányokon és a szakmai tapasztalatokon van, ezt egészítik ki az egyedi kiemelések. Ilyenek lehetnek a különféle (akár linkelt) logók, a grafikonszerű megjelenítések (például a nyelvtudásra vonatkozóan), de ütős lehetőségeket kínálnak például a QR kódok, az eltérő betűtípussal és méretekkel megjelenített kompetenciák.

Korábban szó sem lehetett róla, hogy közösségi oldalt, blogot, vagy saját weboldalt linkeljünk az önéletrajzunkba, manapság ezt több helyen egyenesen kérik – ha témába vágnak, ezeket is be lehet építeni izgalmasan egy önéletrajzba.

A különleges dizájn mindig megragadja az olvasót, de sosem mehet a tartalom rovására, és nem is minden munkalehetőség megpályázásakor hasznos.

Például nem igazán lesz nyert ügyed egy komolyságot igénylő, feszes munkahelyei körülményeket takaró pozícióra egy agyonszerkesztett, logókkal tűzdelt és színes papírra nyomtatott jelentkezéssel. Ellenben, ha például grafikusként jelentkezel szerkesztői feladatokra, akkor alighanem pont azt várják tőled, hogy nagyon kreatívan, már az önéletrajz leadásával is bemutasd a szakmai tapasztalatodat.

orson/depositphotos.com

Némileg érdekesség, de ezekben az ultramodernnek számító önéletrajzokban jutott hely a szöveges bemutatkozásnak is, azonban tényleg nagyon röviden, alig pár mondatban és természetesen a megpályázott lehetőségre koncentrálva írhatsz csak magadról.

Hasznos tipp: Jobban jársz, ha elkerülöd az online letölthető sablonokat, még ha ezek csábítóan egyszerűek is. Ha nincs kedved, időd, vagy éppen tapasztalatod arra, hogy saját magad szerkeszd meg a bekezdéseket, vagy legalábbis nagyon alaposan átalakíts egy kész sablont, akkor inkább maradj a modern önéletrajzoknál. Nincs illúziórombolóbb, mint amikor ott virít egy testreszabott önéletrajzon az eredeti készítő logója, vagy éppen a HR-es már tizedszer kapja meg ugyanazt az egyedinek gondolt, de mindenki számára elérhető sablont.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást