Rákot okozhatnak, pedig mindennap találkozol velük

Rákot okozhatnak, pedig mindennap találkozol velük

Címlap / Életmód / Egészség / Rákot okozhatnak, pedig mindennap találkozol velük

A daganatos megbetegedések még mindig életünk egyik legnagyobb félelmei közé tartoznak. Noha az orvostudomány fejlődik, és egyre jobb esélyük van a túlélésre a rákos betegeknek is, a sejtburjánzás még mindig a vezető halálokok között van. Bár a rák kialakulása számos tényezőn, például biológiai hajlamon is múlik, azért nem baj, ha nem segíted elő még te is a betegség kialakulását. Az alábbiakban hét olyan dolog következik, ami növelheti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát, így jobb óvatosnak lenni velük. Vigyázz magadra!

Feldolgozott hús

Tanulmányok kimutatták, hogy akik több feldolgozott húst esznek, azok nagyobb eséllyel korábban halnak meg keringési rendellenességben, vagy akár rákban is. 

A feldolgozott húsokat teljesen kiiktatni persze nem egyszerű, de kutatók szerint, ha a napi limitet 20 gramm alatt tartod, akkor azzal már megnövelheted az esélyeidet a hosszabb és boldogabb életre.

Popcorn zacskó

A mikróban pattogó popcorn hangjánál kevés vidámabb dolog van, főleg, ha már bekészítetted a kedvenc filmedet, és csak azt várod, hogy felvedd a pozíciót a kanapén. Van azonban egy rossz hírünk: a popcorn zacskóját egy PFOA nevű anyaggal vonják be

Ez ugyanaz a toxin, amit a teflonban is találsz. Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy ez az anyag felmelegítve a kísérleti állatokban növelte a rák kialakulásának kockázatát
Ahogyan a teflon serpenyőt sem használod, ha összekarcolódott, úgy a popcornos zacskóval is érdemes óvatosnak lenni, és talán jobb áttérni a jó öreg serpenyős módszerre.

Krumplichips

A krumplichipset extrém magas hőfokon sütik ki, ennek köszönhetően lesz olyan finom ropogós

Eközben azonban esetleg akrimalid keletkezhet: ez egy mesterséges anyag, amit műanyagokban, eldobható pelenkákban, festékekben is megtalálsz, de például az ivóvíz szűrésére is használják

Megenni azonban nem tanácsos, mivel mérgező, könnyen felszívódó, és potenciálisan rákkeltő anyagról van szó.

Alkohol

A WHO kutatása szerint a túlzott alkoholfogyasztás egy sor végzetes betegség mellett a rák kialakulásának kockázatát is megnöveli. 

A száj, a nyelőcső, a máj, a végbél, sőt a mell daganatos megbetegedéseinek kockázata is növekszik, ha valaki rendszeresen és túlzott mértékben fogyaszt alkoholt.

Ultraviola sugárzás

A szolárium hatásáról gyakori vita folyik, hiszen a napfényhez hasonlóan ennek is vannak jótékony, ugyanakkor nagyon veszélyes következményei is. 

Ugyan a bőrrák kialakulásának hátterében legtöbbször a napfényben található UV-sugarak állnak, a szoláriumok használók körében is megnövekszik a bőrrák kialakulásának esélye.

A dízelmotor füstje

A dízelmotorok kipufogójából származó füst képes megváltoztatni a sejtek DNS-ét, ami potenciálisan rákot okozhat, így a dízel motor növelheti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. 

Kutatások szerint ugyanez a füst a tüdő- és szívproblémák kialakulásához is hozzájárulhat.

Parabén

Nézd át a rúzsaidat, alapozóidat és szemceruzáidat, és ha van bennük parabén, akkor fontold meg, hogy máskor is beruházol-e rájuk. 
Ezt az anyagot legtöbbször kozmetikumok tartósítására használják, azonban kutatások szerint hozzájárulhatnak a mellben lévő tumorsejtek növekedéséhez, ezért nem árt óvatosnak lenni velük.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást