Szerelem / Párkapcsolat

Pszichológusok szerint 11 faktornak kell teljesülnie ahhoz, hogy szerelembe ess valakivel

Ayala Malach Pines klinikai szakpszichológus foglalkozott részletesen a témával, és több könyvet, kutatást is készített ezzel kapcsolatban, számos önként jelentkező segítségével. Hosszú évek eredményei alapján pedig arra jutott, hogy nem elég a vonzalom ahhoz, hogy két ember szerelmes legyen, és a kapcsolatuk hosszú távon működőképes maradjon. Ahhoz, hogy ez kiállja az idő próbáját, összesen 11 faktornak kell jelen lennie. Lássuk, vajon te és a párod mennyiben ismertek magatokra.

1. Az első, és egyben legfontosabb dolog, hogy hasonló háttérrel, hozzáállással és személyiségvonásokkal rendelkezzetek.

Mert bár sokan hangoztatják, hogy az ellentétek vonzzák egymást, ezek a románcok általában csak rövid életűek, és sok esetben a két ember életvitele teljesen összeegyeztethetetlenné válik. Ha hasonlóan vélekedtek az élet nagy dolgairól, és ugyanolyan vérmérsékletűek vagytok, máris lehúzhattok egyet a listáról!

2. Az is rengeteget számít, hogy földrajzi szempontból mi jellemző rátok.

A távkapcsolatok sajnos csak nagyon ritkán tudnak működőképesek maradni, ezért rengeteget számít, hogy fizikailag is közel legyetek egymáshoz, és sokat tudjatok találkozni. A személyes találkozások varázsa rengeteget számít!

dedivan1923/depositphotos.com

3. A harmadik pontban a külső tulajdonságok szerepelnek.

Ha megvan a földrajzi közelség és a hasonló személyiség, akkor fontossá válik az is, mi jellemzi a másik megjelenését. Mindenkinek van egy bizonyos zsánere, de ettől eltekintve is akadnak olyan külső vonások, amik fontosak számunkra. Ha ez megvan, mehetünk is a 4. ponthoz.

A cikk még nem ért véget! Lapozz egyet ide kattintva >>

4. Bár ez erősen magától értetődőnek tűnik, de a pszichológus szerint akkor is ott a helye a felsorolásban a viszonzásnak

Szerinte ugyanis elengedhetetlen, hogy az érzések viszonozva legyenek (ami igaz, de attól még tényleg egyértelmű), máskülönben a kapcsolat csak ideig-óráig tarthat, és egyoldalúvá válik. 

5. A másik fél vágyait, szükségleteit nagyon fontos kielégíteni.

Ha egyikőtök azt érzi, hogy nem teljesülnek a kérései, és nem kapja meg a párjától azt, amire szüksége van (mindegy, hogy ez érzelmi vagy szexuális téren történik), akkor a kapcsolat könnyedén vakvágányra terelődhet.

6. A fizikai és érzelmi vonzalom rendkívül fontos szerepet tölt be.

Szükség van az együttlétekre, az érintésekre és az őszinte beszélgetésekre ahhoz, hogy az intimitás megteremtődjön, kötődni kezdjetek egymáshoz, és életben tartsátok a szerelmet.

7. A barátok és családtagok véleménye rengeteget számít abban, hogy egy románcnak van-e jövője.

Valószínűleg te is mindig meghallgatod egy kapcsolat kezdetén, hogyan vélekednek a többiek az új párodról, és ez döntő fontosságú hosszú távon is. Ha ugyanis a legjobb barátnőd és a pasid nem jönnek ki egymással, előbb-utóbb választás elé kényszerülhetsz.

A cikk még nem ért véget! Lapozz egyet ide kattintva >>

8. A pszichológus szerint az is fontos, hogy vannak-e apróságok a másik viselkedésében, amik téged kifejezetten vonzanak, és amikért nagyon imádod őt.

Ezek az apró kis mozzanatok (például hogy mindig megdobban a szíved, ha énekel, vagy nagyon tetszik neked, ahogy táncol), csak még jobban összekötnek két embert, és erősítik a szerelem érzését is.

9. A romantika elengedhetetlen, még akkor is, ha egyikőtök sem az az igazán érzelmes alkat.

Szükség van erre ahhoz, hogy hosszú távon is kitartson a rózsaszín köd, és ezt a hétköznapi dolgokkal nehéz megteremteni. Kellenek a kettesben töltött vacsorák és randevúk!

10. Ugyanakkor az sosem vezet jóra, ha minden időtöket együtt töltitek.

Sokat számít, ha időnként hagytok szabad teret egymásnak, hogy egyedül lehessetek, és azt csináljátok, amit csak akartok! Így nem csak a saját egyéniségeteket tudjátok megőrizni, de lesz okotok arra is, hogy izgatottan várjátok a következő találkozót.

11. És végül, de nem utolsó sorban, a titokzatosság mindig felpezsdíti a kapcsolatokat!

Na persze nem arról van szó, hogy rejtegetned kéne bármit is a párod elől, de vannak dolgok, amiket jobb inkább nem megbeszélni, vagy a másik előtt csinálni. Őrizzetek meg egy kis sejtelmességet egymás között, hogy még tovább tartson a szerelem!

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást