Egészség / Életmód / Lélek

10 pszichológiai trükk, ami az emberek 99%-ánál működik

10 pszichológiai trükk, ami az emberek 99%-ánál működik

A pszichológiát életednek rengeteg területén alkalmazhatod: segítségével gyorsabban kiismerhetsz másokat, plusz információkra tehetsz szert, és bárki érdeklődését felkeltheted. El is hoztunk 10 pszichológiai trükköt, ami az emberek jelentős részén működik!

Ha valamit ki akarsz deríteni

Egy ismerősöd nem igazán akar megnyílni előtted, vagy úgy érzed, valamit titkol?

Akkor próbáld ki azt, hogy beszélgetés közben ránézel, felteszel neki egy kérdést, amire tudni szeretnéd a választ, és közben tartsd a szemkontaktust pár másodpercig úgy, hogy nem szólalsz meg.

Ezek miatt a másik fél feszengeni kezd, és hogy megtörje a feszültséget, nagyobb eséllyel válaszol őszintén a kérdésedre.

 

Vita kezd kitörni? Egyél!

Érdekes, de amikor egy ember a társaságban enni kezd, az arra utal, hogy komfortosan érzi magát a környezetében, és akik vele vannak, szintén nyugodtabbá válnak ettől tudat alatt.

Így ha egy beszélgetés közben látod, hogy vita fog kitörni (akár közted és egy másik ember között, akár mások veszekednek), kezdj el enni egy kicsit.

Tudat alatt az emberek ettől visszafogottabbak lesznek, és a veszekedésnek is hamarabb vége szakad.

 

Ki néz engem?

Érezted már azt, hogy valaki figyel téged, például a metrón vagy egy boltban?

A legjobb trükk, hogy kiderítsd, ki néz téged, az, ha ilyenkor ásítasz egyet.

Az ásítás köztudottan ragadós, így pedig aki fél szemét rajtad tartja, szintén nem tudja majd megállni a mozdulatot!

 

Ha egyetértést keresel

Azt szeretnéd, hogy mások is egyetértsenek azzal, amit mondasz?

Szeretnél meggyőzni valakit arról, hogy a te ötleted a legjobb? Akkor beszéd közben bólogass néha (persze nem túl észrevehetően)!

Tudat alatt ez a mozdulatsor azt a gondolatot ülteti el a másik fejében, hogy igazad van, és veled együtt ők is elkezdenek bólogatni.

Szuper trükk például egy megbeszélésre!

 

Amikor nagy a tömeg

Idegesít, hogy hatalmas tömeg sétál a járdán, szemből is jönnek az emberek, és nem tudod megelőzni a lassabban sétálókat?

Akkor érdemes kitűznöd magad elé azt a pontot, amerre menni szeretnél, és csak arrafelé nézz.

Ne vedd fel a szemkontaktust a szembejövőkkel, ne figyeld a környezetedet vagy az épületeket, csak azt, ahova el akarsz jutni.

Ha a szembejövők ugyanis látják, hogy határozottan mész valamerre, automatikusan félrehúzódnak, hogy elengedjenek!

 

Ha emlékezetes akarsz maradni

Mindegy, hogy interjúról vagy randevúról van szó, az emberek mindennek az elejére és a legvégére emlékeznek jól.

Azaz ha reggel mész egy állás miatt meghallgatásra, vagy esetleg késő délután, nagyobb eséllyel jegyez meg magának a HR-es, míg a nap közepe általában homályba veszik.

Ezért nem jó ötlet ebédrandit szervezni: inkább reggelizzetek együtt, vagy vacsizzatok, de a nap közepét hagyd szabadon.

Ugyanezt a trükköt vizsgákon is alkalmazhatod!

 

Ha gyorsabban tanulnál

Szakértők szerint akkor tudunk valamit a legjobban megjegyezni, amikor már másoknak adjuk tovább az információt.

Azaz ha valamilyen vizsgára készülsz, vagy egy munka miatt kell oldalakat bemagolnod, a tanulás után képzeld azt, hogy valaki másnak tartasz belőle órát.

Nem kell, hogy ott legyen veled egy másik személy, de ha a párod besegít és meghallgat, még jobb!

Meséld el neki az információkat úgy, mintha te lennél a tanár, ő pedig a diák, és azt fogod érezni, hogy még jobban megmaradt a fejedben minden információ.

 

Adrenalin a szerelemért

Ha igazán sikeres randira vágysz, ne enni vagy inni menjetek el, hanem aktív programot válasszatok.

Lehetőleg olyat, ahol az adrenalin-szintetek is megnövekszik, hiszen amikor izgulsz, az agyadnak az a része aktiválódik, amelyik a szerelemért is felel.

Például egy horrorfilm a moziban, kiszabaduló szobázás, bohóckodás egy ugrálóparkban: sokkal emlékezetesebb lesz a randi, ráadásul a vonzalom mértéke is növekszik tőle!

 

Kihez állsz közel?

Kíváncsi vagy, a baráti társaságból ki kihez érzi magát legközelebb? Akkor figyeld meg, hogy miközben valami nevettek, ki kire néz közben.

Ugyanis tudat alatt automatikusan azzal a személlyel vesszük fel a szemkontaktust, akihez érzelmileg közel állunk, és ha valamin nevetünk, látni akarjuk, hogy ő is így tesz-e.

Ugyanez igaz akkor, ha valami vicceset mondunk, mert utána rögtön ránézünk arra, akit leginkább nevetni szeretnénk látni.

 

„Édesapám mondta”

Ha valakinek tanácsot akarsz adni, és szeretnéd, hogy tényleg meg is fogadja azt, a legjobb, ha úgy kezded a mondatod, hogy édesapádtól kaptad még ezt a tanácsot.

Az emberek automatikusan nyitottabban állnak a mondanivalódhoz, és nem hisznek az idősebb emberek bölcsességében.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást