Praktikus, de mégis látványos: tippek aprócska étkezőkhöz

Praktikus, de mégis látványos: tippek aprócska étkezőkhöz

Címlap / Otthon / Dekor / Praktikus, de mégis látványos: tippek aprócska étkezőkhöz

Az étkezőnek igazán fontos szerephez kellene jutnia minden otthonban, hiszen már kutatások is alátámasztják, micsoda összetartó, közösségformáló ereje van az együtt töltött étkezéseknek. Sajnos manapság gyakran háttérbe szorulnak a közös ebédek, vacsorák, miközben a lakásokban gyakran éppen ennek a helyiségnek jut a legkisebb alapterület.

De hogyan hozhatod ki az étkezőből a legtöbbet akkor, ha neked is alig van helyed?

Toljátok a falhoz

A maximális térkihasználás érdekében alapszabály, hogy az étkezőt nem tesszük a helyiség közepére – ellenben valamelyik sarokban, vagy a fal mellett muszáj neki helyet szorítani.

Ez nem csak azért jó választás, mert így könnyebben és gondtalanabbul mozoghattok a konyhában, hanem azért is, mert szükség esetén meg tudjátok nyitni a teret.

Amikor vendég érkezik, elég csak kijjebb húzni az asztalt, és mindenkinek jut hely.

Egyébként pedig bőven elég, ha az állandó létszámnak megfelelő ülőalkalmatosságról gondoskodtok.

 

Válasszatok padot

Manapság nem csak a divat miatt célszerű padot választani az étkezőkbe.

Ezeken kicsit könnyebb helyet foglalni akkor is, ha több vendégetek van, ráadásul a padot jóval egyszerűbb elrejteni az asztal alá, ha épp nincs rá szükségetek.

A korábbi példánál maradva, a falhoz tehetitek a padot, és az asztalt teljesen fölé tolhatjátok akkor, ha nincsen vendégetek, vagy nem használjátok egyszerre többen az étkezőt.

Így rengeteg helyet nyerhettek, mégpedig esztétikusan – a széktámlák nem fognak rontani az összképen.

 

Sarokgarnitúrák

A különféle sarokülők azért bizonyulnak jó választásnak a konyhában, mert segítségükkel azt a helyet is kihasználhatjátok, amire egyébként nem igazán lenne lehetőségetek.

Az ilyen bútorok funkcionálhatnak térelválasztóként is, és kicsit hasonlítanak a kanapékra, tehát – legalább részben – helyettesíthetik a nappalit, ha egy aprócska garzonban éltek.

További előnyük, hogy általában rendelkeznek alsó tárolókkal, amikből sosincs elég a kisebb alapterületű lakásokban.

 

A konyhával összevonva

Ha nem tervezitek, hogy családot alapítotok, akkor nem feltétlenül kell azon agyalnotok, hova fogtok tenni egy legalább négy-hat személyes asztalt.

Ebben az esetben nem is igazán érdemes a helyet foglalni az étkezővel, főleg nem akkor, ha egyébként sem áll túl sok négyzetméter a rendelkezésetekre.

Két főre tökéletesen elég a meghosszabbított pultrész, vagy éppen a megemelt sziget – itt bármikor kényelmesen el tudjátok fogyasztani az ételt.

 

Többfunkciós konyhapult

Ha nem csak az étkeződ, hanem a konyhád is kicsi, akkor bizony fejtörést okozhat számodra, hogyan oszd be a rendelkezésedre álló teret.

Ilyen helyzetben jó választás akár egy különálló pultrészt beépíteni a konyhába.

Amikor nem főzöl, ez a felület lehet az étkező, itt tudjátok elfogyasztani az ételt, vagy leülhettek beszélgetni a vendégekkel.

Ha viszont összedobnál valamit vacsorára, az étkező funkcionálhat extra pultként, így még az egészen apró konyhát is sokkal hatékonyabban kihasználhatod.

 

Dizájner megoldások

Amikor minden centi számít, akkor kerülnek előtérbe a különféle dizájn megoldások, úgymint a szétnyitható és falra szerelhető étkezőasztalok.

Ezek akkor bizonyulnak jó választásnak, ha legfeljebb ketten éltek egy háztartásban, és szívesen esztek étteremben is, tehát nem kell minden nap akár többször is csukni-nyitni az asztalotokat.

A helykihasználást tekintve egyébként nincs ezeknél az asztaloknál jobb választás, és ha sikerül a lakás hangulatához igazítani, akkor garantált a siker.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást