Poliamória: egyszerre több személlyel együtt élni, szerelemben

Poliamória: egyszerre több személlyel együtt élni, szerelemben

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Poliamória: egyszerre több személlyel együtt élni, szerelemben

A monogámia a zsidó közösségekben alakult ki, később a kereszténység terjesztette el Európa-szerte, mára pedig a nyugati civilizáció egyik alappillére. Manapság egyre többen érzik úgy, hogy ez nem nekik való. 

A szeretet terjesztése

Egy nemrégiben végzett kutatás szerint az Egyesült Államok felnőtt népességének kb. 4-5 százaléka él hallgatólagosan nyitott párkapcsolatban. Ezek közül is az egyik legérdekesebb a poliamória. Vajon ez esetben is igaz a „gyermekkori álom” valóra válása? Valószínűleg ez a legnehezebb kérdés egy ilyen kapcsolatban.

A poliamóriában lehet hierarchikus a viszony, vagy egyenrangú, lehet, hogy egy személynek több különböző, egymástól független partnerkapcsolata van, de az is előfordulhat, hogy a partnereket egymással is romantikus szálak fűzik össze.

A poliamória szó a görög „több/sok” és a latin „amor” szerelem szóból származik, tükörfordításban több/sok szerelem, amely többszereplős kapcsolatra utal. A poliamóriában élők pedig úgy tartják, hogy az ő együttélésük nem más, mint a szeretet terjesztése, szétszórása a világban. Szerintük mások is vágynak ilyen többes szerelmi kapcsolatra, de a neveltetésük, az erkölcsi korlátaik ezt nem engedik meg. Ők viszont azáltal, hogy deklaráltan poliamóriában élnek, legalizálják a több partnerrel egy időben fennálló szerelmüket.

Nem csak a szexről szól

A poliamóriában élők egyáltalán nem a szex miatt élnek ilyen kapcsolatban. A nyitott kapcsolatokkal ellentétben, ahol a szerelmi kötődésben állók számára megengedett a szexuális partnerekkel fenntartott viszony érzelmi kapcsolódás, romantika nélkül, a poliamóriában a partnerek mély érzelmi köteléket alakítanak ki egymással.

Ez nem hűtlenség, hanem a tagok egymással egyetértésében létrehozott kapcsolatrendszere, amelynek megvannak a résztvevők által meghozott szabályai és erkölcsi rendje.

A többes szerelmi kapcsolatban élők általában már egész fiatal korban felismerik ilyen irányú vágyaikat, de jellemzően csak évekkel később lépnek bele egy ilyen kapcsolatrendszerbe. Mások soha nem gondolták volna, hogy egy ilyen szerelmi sokszög opció lehet a számukra, míg egyszer csak bele nem kerültek, és rájöttek, hogy komfortosan érzik magukat a kialakult helyzetben.

Kíváncsi vagy, mi a helyzet a féltékenységgel? A következő oldalon kiderül! Lapozz egyet ide kattintva >>

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást