Plasztika és karrier – Szebb orral a könnyebb boldogulásért?

Plasztika és karrier – Szebb orral a könnyebb boldogulásért?

Címlap / Stílus / Arc / Plasztika és karrier – Szebb orral a könnyebb boldogulásért?

Egyre gyakoribb a plasztikai műtét a huszonéves, vagyis a még tanuló illetve pályakezdő kínai városi fiatalok körében, akik a korrekciós műtéti beavatkozásoktól többek között azt várják, hogy új és megnyerő(bb) külsejükkel könnyebben el tudjanak majd helyezkedni egy- egy nagyvállalatnál. A helyzet komolyságát felismerve, a témával már több újság és a központi televízió, a CCTV is foglalkozott. Szakértőnk, dr. Varga Klára, a Nose Art plasztikai sebészének, fül- orr- gégész specialistának segítségével most mi is körbejárjuk a kérdést…

A tavaly feldolgozott és közzétett országos statisztikai adatok szerint, a szépítő műtétek térségbeli központjának számító Dél- Korea klinikáit felkereső kínaiak több mint 25%- át egyetemisták tették ki, de a kínai nagyvárosok plasztikai sebészeit megkérdezve hasonló a helyzet országon belül is. Az arcszépítő beavatkozásra vállalkozó fiatalok elsősorban apróbb „kiigazításokra” jelentkeztek, és kívánságlistájukon leggyakrabban az orrplasztika szerepelt, de szemhéj- felvarrásra valamint zsírleszívásra is sűrűn vállalkoztak, ez utóbbi beavatkozás különösen a férfiak körében volt népszerűbb.   A frissen végzett kínai fiatalok olyannyira elszántak, hogy mondhatni még meg sem száradt a tinta a diplomájukon, az első állásinterjúkat megelőzően – a főszezonnak számító időszakban, július és augusztus hónapokban – helyenként finomítanak, lágyítanak jellegzetes vonásaikon. A számok nem hazudnak! A Sanghajban elvégzett plasztikai műtétek 60%- ában huszonévesek feküdtek kés alá. Sőt, mi több, a klinikák ezt a hullámot meglovagolva, kimondottan fiatalokat megcélzó magazinokban és az interneten is több tucat hirdetéssel igyekeznek „becsalogatni” az egyetemistákat, és nem ritka az sem, hogy a diákigazolvány felmutatásával komoly kedvezményekhez jutnak a friss diplomások.
  S hogy mivel magyarázható a plasztika iránt tanúsított ilyen fokú lelkesedés az ázsiai fiatalok körében? A témában végzett internetes közvélemény- kutatás erre próbált fényt deríteni: a megkérdezettek – 20.000 fő – túlnyomó részének meggyőződése, hogy a munkaadók amolyan íratlan szabályként a jobb kinézetű felvételizőt választják, következésképpen társadalmi státuszuk emelkedését és elhelyezkedési esélyeik növekedését remélik a plasztikai műtéttől.   „Nagyon szomorúnak tartom ugyan, de valóban így van: a munkát kereső, karriert építő fiatalok úgy gondolják, hogy a harmonikusabb esztétikai megjelenés segíteni fogja őket céljaik elérésében, s talán sok esetben igazuk is van – állítja dr. Varga Klára. A kelet- és közép- ázsiai országok lakosai között igen gyakori az a vágy, hogy a mozifilmekben, újságokban, interneten megismert – elsősorban európai – arcok mintájára módosítsák megjelenésüket, abban bízva, hogy ennek segítségével gyorsabban és magasabbra juthatnak a karrierjük létrafokain. Náluk megállíthatatlanul tör előre a plasztikai sebészet terén ún. ’Nyugatosítás’, ami az orrplasztika esetében az orr kiemelkedőbbé tételét, a szemhéj plasztikák esetében a kerekebb, nagyobb szemrés kialakítását jelenti. Az utóbbi beavatkozás különösen népszerű a fiatal lányok körében. Hazánkban a karriert elősegítő plasztikai beavatkozások iránt hasonló érdeklődést nem tapasztaltam, manapság a műtétre jelentkező magyar fiatalok többsége elsősorban az önbizalomhiány és az énkép- problémák miatt szánja rá magát plasztikai sebészeti beavatkozásra.”   Mi a helyzet nálunk?   Az itthoni helyzetre vonatkozóan pontos számadatok nincsenek, viszont évente körülbelül 15- 20 ezren fordulnak plasztikai sebészhez Magyarországon, kiknek 80 %- a még mindig a gyengébbik nem képviselői közül kerül ki. Az utóbbi években azonban növekedett a férfiakon végzett kozmetikai beavatkozások száma is, főként orr- vagy fülplasztikára, szemhéjműtétre illetve hajbeültetésre van igény. A trend elsősorban a 40 év felettieknél figyelhető meg, ez a korosztály ugyanis borzasztóan kiszolgáltatott: a munkaerőpiacon manapság hiába a tapasztalat, a fiatalabb, olcsóbb munkaerőt részesítik előnyben, emiatt fiatalabbnak akarnak kinézni, hogy jobb esélyekkel induljanak egy- egy állás elnyeréséért.

Sajnos ma egyáltalán nem „divatos” megöregedni.
  Életkor tekintetében vegyes a kép, nem mutatkoznak ilyen markáns különbségek, mint a nemek közt. „A rekonstrukciós műtétektől eltekintve a legfiatalabb páciensek 6- 7 éves gyerekek, akiknél az iskola megkezdése előtt fülplasztikát végeznek, minden egyéb szépészeti műtét 18 éves kor után ajánlott, részben etikai, részben szakmai okok miatt: 18 éves kor előtt ugyanis még fejlődésben van a szervezet, a test végleges állapotának kialakulásáig nem szerencsés ilyen jellegű beavatkozást végezni, hacsak egészségügyileg nem indokolt” – hangsúlyozza a plasztikai sebész.
Mikor indokolt az orrplasztika?   A plasztika, azon belül is az ún. esztétikai orrplasztika akkor indokolt, ha az orr formája, nagysága önértékelési zavart, komoly lelki problémát jelent viselője számára. Természetesen igen nehéz annak megítélése, hogy az illető mennyire tartja komoly problémának orra valamilyen esztétikai eltérését, de az előzetes beszélgetések során a plasztikai sebésznek sikerül a legtöbb esetben olyan kapcsolatot kialakítani az illetővel, hogy erre a kérdésre választ kapjon.

„Természetesen igyekszünk a realitás talaján maradni, és semmiképpen sem megyünk bele olyan páciensek műtéteibe, akinél irreális elvárásokat tapasztalunk, vagy akinél látható, hogy nem az orr formája a probléma, hanem egészen más lelki oka van a kívánt műtétnek. Mindenképpen törekszünk arra, hogy a páciens reálisan lássa magát és az elérhető eredményt, s ha ez nem sikerül, nem szabad elvállalni a páciens által kért műtétet – ez egyébként az egyik legnehezebb feladat ebben a szakmában. Más a helyzet akkor, amikor valamilyen sérülés, fejlődési rendellenesség miatt van szükség helyreállításra, ilyenkor általában nincsenek túlzó elvárások, az orrlégzés helyreállítása során amúgy is „szétszedett” orrot, ha lehet, kicsit esztétikusabbá tesszük a páciens kérésére, de legtöbb esetben ilyenkor a korábbi, sérülés előtti formát szeretnék visszakapni, vagyis érthető módon egyszerűen egészségesen szeretne kinézni” – magyarázza szakértőnk.   Ha még gyermek az illető?   Az arcdeformitás – pl. nagy és elálló fülek, esetleg egy méretes(ebb) és szembetűnő formájú orr – miatt folyamatos gúnyolódás tárgyát képezheti a fiatal (vagy még gyerkőc) a többiek körében, és az ez által kiváltott bizonytalanság, szégyenérzet, önbizalomhiány megelőzhető. A fiatalok önbecsülésének sem tesz jót, hogy elefántfülnek vagy orrszarvúnak csúfolják őket. Hosszútávon ezek az atrocitások visszahúzódáshoz, elszigetelődéshez, súlyosabb esetekben akár depresszióhoz is vezethetnek. Az önbizalom nagyon sokat számít a jövőbeni sikeresség szempontjából, ezt egy pszichológusok által végzett kutatás eredménye is alátámasztja, mely szerint a „szép” külsővel rendelkező emberek könnyebben boldogulnak az életben, mint a „kevésbé szépek”.

„Szó sincs arról, hogy bárkit is arra ösztökélnénk, hogy kövessék az olykor túlzásokba eső külföldi példákat, s hogy a „gyermekük sikeres jövőjéért aggódó, mindenáron tenni akaró” szülők látványossággá alakítsák gyermeküket. Amennyiben úgy látszik, hogy például egy fülplasztika segít az egészséges fejlődésben, akkor az elvégezhető, de az összes többi műtétet a növekedés befejezte utánra kell halasztani, ha egy mód van rá, akkor megvárva a felnőttkort. Jómagam szívesebben várok legalább 20 éves korig, amikorra a pubertáskor amúgy is önértékelési zavarokkal terhes időszaka nagyjából véget ér. Gyerekeknél orrplasztikai műtétet nem végzünk, csak rekonstrukciós céllal, például baleset esetén, ugyanis a műtét az arckoponya fejlődését megzavarhatja, és különféle fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki” – fejti ki Varga doktornő.

Az arc karakterét meghatározza az orr nagysága és formája, jelentőségét fokozza, hogy öltözködéssel, sminkkel, egyébbel nem korrigálható megjelenése. Esztétikai korrekció, az archoz leginkább illő forma kialakítása orrplasztikával lehetséges, melynek számos változata került kidolgozásra. Világszerte, így nálunk is többen vállalkoznak orrplasztikára, hogy tökéletesítsék – vagy balesetet, sérülést követően helyreállítsák – profiljukat. Eltört orrcsont a szépség jegyében…   Akik ilyen beavatkozásban gondolkodnak vagy már el is szánták magukat, tudni szeretnék, mivel is kell számolniuk. Dr. Varga Klára a Nose Art plasztika sebészével beszélgettünk a beavatkozás részleteiről.   Mi az orrplasztika célja?   Varga Klára: „Az orrplasztikát azért végezzük, hogy a páciens jobban érezze magát a bőrében, ugyanakkor megőrizzük vagy helyreállítsuk az orr szellőzését. A funkcionális és az esztétikai eredmény egyformán fontos.” Mi az elváltozás oka?   „Az orr esztétikai eltérésének a leggyakoribb oka veleszületett (örökletes, a szülők jellegzetességei a gyermek orr-alakjában is megjelennek), de sokszor találunk sérülést, esetleg valamilyen megbetegedést a kórelőzményben.”   Az orrplasztika várható eredménye?   „A konzultáció alkalmával mindig készítünk több irányból fényképeket, melyeket számítógépes programmal elemzünk, alakítunk. Ennek célja, hogy a műtét előtt a pácienssel együtt találjuk meg a legjobb megoldást. Ilyenkor meg tudjuk beszélni a lehetséges változtatások hatását, azt, hogy az adott forma hogyan hatna az ő arcán, hogyan passzolna az egyéniségéhez, ezt nagyon fontosnak tartom. Sok esetben kiderül, hogy a vágyott alak nem hogy nem szép, de egyenesen mulatságosan hat az illető arcában. Néha 4- 5 változat is készül, mire megtaláljuk a leginkább harmonikus formát. Más kérdés persze, hogy ugyanolyat, mint a „terv” nem tudunk csinálni, lévén élő anyag, de nagyon sokat segít, ha legalább pontosan tudjuk, hogy mit is szeretnénk elérni. Az is számít, hogy a páciens fegyelmezett és betartja az utasításokat, akkor minden esetben jobb eredmény várható. A végeredmény nagyjából egy év után értékelhető, emiatt ez a beavatkozás nagy türelmet igényel mind az orvos, mind a páciens részéről.”   A műtét előtti kivizsgálás miként zajlik?   „Az orrplasztika előtti kivizsgálás során meg kell győződnünk arról, hogy a beteg egészséges. Laboratóriumi vizsgálat, EKG, belgyógyászati vizsgálat történik, az orrplasztikát csak olyan betegen szabad elvégezni, aki teljesen egészséges, hogy semmilyen plusz kockázatot ne válalljunk.”   Hogyan történik az orrplasztikai műtét?   „A műtét altatásban, 2- 3 órás aprólékos munkával zajlik. Az orr minden részének a harmonizálása megtörténik, ugyanakkor a sebész arra törekszik, hogy a lehető legfinomabb technikával dolgozzon, a beavatkozás a lehető legkisebb traumát jelentse a beteg részére. A műtét 2-3 óráig tart, a hosszabb beavatkozás a korrekciós orrplasztikáknál (korábban már operált beteg esetében végzett orrplasztika-műtét), vagy a sérülés utáni állapot helyreállítása esetén szokott történni.”   Tamponszedés?   „Ritka kivételtől eltekintve nem használok orr- tampont, hanem mindent szépen megvarrok, így a betegeimnél a tampon- eltávolítás réme nem okoz plusz félelmet. Az egyetlen kissé fájdalmas dolog egy héttel a műtét után történik: a bőrvarratok eltávolítása. A nyálkahártyában felszívódó varróanyagot használunk, így onnan a varratokat eltávolítani nem kell.”   Van az orrplasztikai műtétnek szövődménye?   „Mint minden műtéti beavatkozásnak, az orrplasztikának is lehetnek szövődményei, de minden alkalommal azért végzünk mindenre kiterjedő részletes kivizsgálást, hogy ennek esélyét minimalizáljuk. Ennek ellenére kialakulhat gyulladás, vérzés, amelyek ellátása hátráltathatja a gyógyulást, és igen ritkán további beavatkozásra is szükség lehet.”   Orrplasztika utáni életmód? Mit tehetünk tehát a gyors felépülés érdekében?   „Az orrplasztikát követő időszakban félig-ülő helyzetben javasolt aludni pár héten át, a fizikai megterhelést kerülni kell, és nem szabad a műtétet követően hajolni. Minden kerülendő, ami a fejben (a műtéti területen) vérbőséget okoz. A duzzanatokat, esetleges véraláfutásokat hűtéssel, fekete- nadálytő krém használatával, C- vitamin adásával stb. lehet mérsékelni. A legfontosabb betartandókat többször átbeszéljük, erről a zárójelentésben is rendelkezünk, a beszerzendő dolgokról, gyógyszerekről pedig még a műtét előtt egy listát adunk pácienseinknek, hogy ne maradjon ki semmi az izgalmak miatt.”
Szakértő: Varga Klára plasztikai sebész

VIDEO A műszempilla profi felhelyezése, lépésről lépésre

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!