A pizza a világ egyik legnépszerűbb étele. Rengeteg változatban kapható, kérheted vastag vagy vékony tésztával, többféle alappal, és szinte bármilyen feltéttel, amit csak megkívánsz. Otthon is sokféleképpen elkészítheted, és ha szeretsz utazni, nincs olyan ország, ahol ne kóstolhatnád meg hagyományos változatokban és helyi sajátosságok szerint is elkészítve. De hallottál már arról, kinek köszönhetjük az első pizzát, és később hogyan terjedt el az egész világon?
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Mikor találták fel a pizzát?
A történészek a mai napig sem határozták meg pontosan a pizza feltalálásának a dátumát. Ami biztos, hogy a hozzá felhasznált paradicsom Nyugatról származik, és csak az 1500-as években jutott el Európába, így az első pizza is csak ezután készülhetett el. Egy 1799-ből származó könyv még tovább szűkíti a lehetséges születésnapját. Úgy írja le a pizzát, mint egy tésztát paradicsomszósszal és sajttal, tehát azt biztosan tudjuk, hogy akkor már létezett.
Hol készült az első pizza?
Bár a legtöbben, ha a pizza származási helyére gondolnak, egyből Olaszországra fókuszálnak, a történészek egyetértenek abban, hogy a története még régebbre nyúlik vissza, mint hogy felbukkant Nápolyban. Ha a pizzát tágabban értelmezzük, és a lepénykenyeret is pizzafélének tekintjük, akkor ilyen formában már az ókori görögök, rómaiak és egyiptomiak is ették különféle olajokkal és gyógynövényekkel kiegészítve.
A perzsák pedig már az időszámításunk előtti 6. században is fogyasztottak sajttal és datolyával megpakolt lepénykenyereket, amelyek a mai modern kézműves pizzériákban is gyakran feltűnnek.
Az viszont igaz, hogy ahogyan ma ismerjük a pizzát, úgyszintén lepénykenyérnek nevezve először valóban Olaszországban, Nápoly szegény részein fogyasztották az ottani lakosok.

