Dekor / Otthon

Pici a hálószobád? Trendi helytakarékos ötletek

Pici a hálószobád? Trendi helytakarékos ötletek

A hálószoba sokak szerint nem érdemel külön figyelmet a lakberendezés során: bőven elég, ha csak egy ágy és némi tároló van benne, hiszen eleve csak pihenésre használjuk. Azonban ahogy a legtöbb otthonban, úgy nálunk is több funkciót tölt be a hálószoba. Itt van a gardróbszekrényünk, és egyelőre egy félig berendezett irodának is megfelel, így aztán hiába kecsegtető az alapterülete, nem mondhatnánk éppen szellősnek. De vajon milyen trendi, helytakarékos ötletekkel lehet praktikusan berendezni ezt a helyiséget?

Tároló és ágy egyben

Az elmúlt években nagyon népszerűvé váltak azok a gyerekszobába szánt bútorok, amik egyszerre több funkciónak is eleget tesznek. Alul játszó- vagy tanulósarokként, míg felül emeletes ágyként funkcionálnak. Szerencsére nem csak a gyerekekre gondoltak a tervezők, hanem azokra a felnőttekre is, akik szeretnék maximálisan kihasználni az ágyuk alapterületét.

Ugyan te is gondolkozhatsz galériás megoldásban, ennek kicsinyített változata az, amikor beépíthető ágykeretet vásárolsz. Ilyenkor a rekeszes tárolók nem csak az ágy alatt találhatóak, hanem sokszor teljesen körbeveszik a fekvőhelyet, és nem egy esetben alaposan meg is emelik azt, hogy még több holmit el tudj rejteni a matracod alatt.

Népszerűek a dobogós megoldások is, amik bármelyik hálószobában helyet kaphatnak, de könnyedén extra helyhez juthattok pl. a vendégszobában is, ha egy sok tárolóval rendelkező emeletes ágyat választotok a helyiségbe.

 

 

 

Többfunkciós bútorok

Már az előbbi bútorok is többfunkciósak voltak, hiszen egyszerre használhattad őket pihenőhelyként és szekrényként. Azonban a hálószobabútorok manapság igazán széles skáláját kínálják a sokoldalúságnak, már egészen kicsi alapterületen is. Népszerű megoldás, amikor a gardróbszekrényhez egy íróasztal csatlakozik, de akár egy fésülködős sarkot is kialakíthatsz a bútorhoz tolva. Szerencsére nem csak a szekrényt lehet bővíteni: rendelkezésedre állnak olyan ágykeretek is, amiknek az egyik oldalát, vagy a fejtámláját megemelték a tervezők, így az székkel társítva asztalként tud funkcionálni. 

 

 

 

Éjjeli szekrény helyett: beépített bútor

Az éjjeli szekrény nagyon hasznos kiegészítője a hálószobáknak, azonban sokszor azzal a hátránnyal jár, hogy rengeteg helyet veszítünk, amikor az ágy mellé tesszük. Ezt a problémát sokan felismerték, és ezért kerültek kialakításra olyan éjjeli szekrények, amik falra szerelhetőek, illetve komplett bútorrendszerhez tartoznak.

A kibővített ágykeretek, az ágy fölé szerelt, átívelő szekrények nem csak látványosak, rengeteg extra helyet is biztosítanak. Ha ezt a megoldást választjátok, érdemes plafonig vinni a szekrényeket, és jó ötlet különféle rejtett világításokkal feldobni a bútort. Ez nem csak praktikus, hanem nagyon hangulatos lehetőség is egyben.

 

 

 

Falra szerelve

A miniatűr hálókban, amik sokszor inkább csak hálófülkének felelnek meg, gyakran semminek nem jut hely az ágyon kívül. Valahogy mégis helyet kell szorítani néhány holminak és az sem hátrány, ha hívogató a hangulat… Ekkor nincs más lehetőség, mint a falra szerelni a kiegészítőket, de szerencsére ezen a téren is már egyre szélesebb a paletta. A legkülönfélébb polcokat szerezheted be, amik nem csupán praktikusak, nagyon látványosak is egyben.

Ha van rá módod, érdemes süllyesztett polcokat készíttetned, amik úgy adnak extra területet a tároláshoz, hogy a térből semennyit sem vesznek el. Ha erre nincs módod, a hagyományos polcok is megfelelnek a célnak és persze minden szóba jöhet, amit a plafonról lógatsz alá. 

 

 

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást