Hozzávalók 8-12 fánkhoz:
220 g sütőtök, hámozva és szeletelve
220 g édes burgonya, lehetőleg fehér, hámozva és szeletelve
1 teáskanál só
1 / 4 teáskanál őrölt ánizs mag
4 csésze finomliszt
1 tasak száraz élesztő
1 / 4 csésze langyos víz
Növényi olaj, a sütéshez
Hozzávalók a Chancaca sziruphoz:
400 g barna cukor
200 g kristálycukor
500 ml víz
1 nagy darab citromhéj
1 nagy darab narancshéj
Elkészítése:
1. Főzzük meg a sütőtököt és édesburgonyát puhára.
2. Törjük át a sütőtököt és édesburgonyát, szórjuk meg a sóval, ánizzsal és a liszttel.
3. Egy csésze langyos vízben futtassuk fel az élesztőt és öntsük a lisztre. Kézzel gyúrjunk belőle homogén tésztát. Ha szükséges öntsünk hozzá kevés vizet.
4. Tegyük a tésztát egy tálba, fedjük le ruhával és hagyjuk kelni 2-3 órán át, vagy amíg a kétszeresére nő.
5. Válasszunk le belőle egy kis darabot, sodorjuk hosszan, majd formáljunk karikákat belőle. Forró olajban süssük mindkét oldalát aranybarnára. Tálaljuk a cukorsziruppal.
6. A szirup elkészítése: egy serpenyőbe tegyük bele a hozzávalókat, majd kevergetés mellett olvasszunk szirupot belőle. Dobjuk hozzá a narancs és citromhéjat.