Szkeptikus, kalandozó vagy optimista: Milyen pénzügyi típusba tartozol?

Szkeptikus, kalandozó vagy optimista: Milyen pénzügyi típusba tartozol?

Címlap / Életmód / Szkeptikus, kalandozó vagy optimista: Milyen pénzügyi típusba tartozol?

Extrovertált

Ez a típus nem fél a pénzről beszélni, gyakran felhozza a témát társaságban. Előszeretettel kérdezget másokat is pénzügyeikről, befektetéseikről és ötleteket gyűjt, amiket ő is sikerrel kamatoztathat. Tagja különböző befektetésekkel és megtakarításokkal foglalkozó csoportoknak, kluboknak és állandóan a pénze „fialtatásán” jár az esze. Túl sok mindennel akar foglalkozni, sok dologba kap bele. Olykor sokat kérdezget, ugyanakkor nem fél új dolgokba belevágni és megfogadja a tanácsokat.

Gyengeségei: kíváncsiskodó, tapintatlan 
Erősségei: tájékozott, megfogadja a tanácsot

Kalandozó

A pénzügyek kalandorai nem félnek kockázatot vállalni és bátran fektetik be pénzüket. Ez lehet valami kockázatosabb részvény, vagy innovatív startup, ami vagy bejön, vagy nem. Míg mások hezitálnak és szoronganak, hogy nehezen megkeresett vagyonkájukkal mit kezdjenek, a Kalandozó félelem nélkül teszi fel: vakmerően dönt, így vagy nagyot nyer, vagy nagyot bukik, de az biztos, hogyha lát egy jó lehetőséget, egészen biztosan nem szalasztja el.

Gyengeségei: Vakmerő, meggondolatlan
Erősségei: Élelmes, határozott

Tervező

A Tervező típusnak van minimum egy táblázata, ahol a kiadásait és bevételeit vezeti. Ő forintra pontosan tudja, mennyi megtakarítása van a bankban és a legtöbb kiadásának összegére is tisztán emlékszik. Egyenlegét gondosan vezeti és tartja szemmel, nagyon fegyelmezetten költekezik. Ez nagyon jó megközelítés, azonban nem szabad elfelejtenie, hogy néha egy kis kényeztetés is jár. 

Gyengeségei: Rugalmatlan, szigorú
Erősségei: Felelősségteljes, lelkiismeretes

AllaSerebrina/depositphotos.com

Önálló

A „közös bankszámla” gondolata is elképzelhetetlen számára, nem igényel és nem is fogad el tanácsot a pénzügyeivel kapcsolatban. Saját maga tájékozódik és egyedül hoz meg minden financiális döntést, pedig néha nem árt kikérni valaki véleményét. Ha párkapcsolatban él, akkor is ragaszkodik a külön kasszához, sosem közösködik senkivel. 

Gyengeségei: Önfejű, merev
Erősségei: Egyenes, korrekt

Szkeptikus

A Millennial generáció, azaz 1981 és 1996 között született fiatalok többsége ebbe a típusba sorolható. Ők azok, akik megtapasztalták, hogy a kerítést nem kolbászból fonják: magas albérlet árak, elérhetetlen saját lakás, minimálbért fizető munka, ők már láttak mindent és nem sok jóra számítanak pénzügyeiket illetően. Általában fegyelmezetten spórolnak, de előfordul, hogy sutba dobják szoros büdzséjüket és kiköltekeznek.

Gyengeségei: Pesszimista, kiábrándult
Erősségei: Realista, józan

Konzervatív

A hagyományőrző úgy bánik pénzével, ahogy azt a családja tette, vagy ahogy ő maga megszokta. Valaki párnahuzatban gyűjti a készpénzt, egyesek állampapírba fektetik, mások takarékban tartják, mindegyiküknek megvan a maga módszere, ami mellől nem tágít. A konzervatív típus nem kalandozik, nem kockáztat és nem nyitott az új lehetőségre, neki jó ez úgy, ahogy van.

Gyengeségei: Maradi, rugalmatlan
Erősségei: Következetes, pedáns

Optimista

Az optimista pénzügyi típus előszeretettel tőzsdézik vagy vág bele hosszútávon megtérülő befektetésekbe, mert pozitív hozzáállása miatt hisz abban, hogy döntése kifizetődik. Mivel a derűlátás és a magabiztosság legtöbbször együtt jár, ez egy egészséges hozzáállás, amennyiben kellő óvatossággal is párosul. Ha vannak jelek, hogy mégsem alakul jól a befektetés, optimizmus ide vagy oda, lépni kell.

Gyengeségei: túlzott, indokolatlan optimizmus
Erősségei: Hit, önbizalom

VIDEO A sminkes titkos karácsonyi sminkje

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást