A pasid titkon ellenőrzi a mobilodat? Lehet, hogy az alábbi pszichológiai problémák egyikével küzd

A pasid titkon ellenőrzi a mobilodat? Lehet, hogy az alábbi pszichológiai problémák egyikével küzd

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / A pasid titkon ellenőrzi a mobilodat? Lehet, hogy az alábbi pszichológiai problémák egyikével küzd

Egy brit kutatás szerint a nők 34%-a, és a férfiak 62%-a belenéz időnként a párja telefonjába, sokszor a másik háta mögött. Azonban meglepő, hogy nem mindig a féltékenység áll a háttérben; szakértők úgy vélik, az ilyen bizalmatlanság sokszor mélyebb pszichológiai problémákból fakad. Ha a te pasid is gyakran ellenőrizgeti a telefonodat, meglehet, hogy az alábbiak valamelyikével küzd – akár anélkül, hogy ő maga is tisztában lenne vele!

Kevés az önbizalom

Azt gondolnánk, ha a párunk belenéz a mobilunkba, az arra utal, hogy nem bízik bennünk, pedig sokszor egészen más a probléma. Meglehet, hogy alacsony az önbizalma, és attól tart, hogy ő maga nem elég jó neked, ezért állandó visszacsatolásra van szüksége ennek ellenkezőjéről.

Ha azt látja, hogy nem beszélgetsz más férfiakkal, sőt, még pozitívan is nyilatkozol a kapcsolatotokról a barátnőidnek, az megnyugtatja őt, és egy kis időre önbizalommal tölti fel.

Ez viszont mindig csak ideiglenes, így előbb-utóbb ismét szüksége lesz a feltöltődésre, és újra belenéz a telefonodba. Sokszor ez még az egyébként szilárd, hosszú távú kapcsolatoknál is jelentkezik, amikor az egyik fél titkon úgy érzi, a másik jobbat is találna nála.

Bizalomhiány

Az, hogy mennyire tudsz megbízni a partneredben, attól is függ, hogy milyen tapasztalataid voltak korábban. Ha a párod volt barátnője félrelépett, hazudott neki, akkor sajnos folyton ott motoszkál benne a bizonytalanság és a félelem, hogy a történelem majd megismétli önmagát. Még akkor is, ha te erre semmilyen okot nem adtál.

A negatív tapasztalat hiperérzékennyé teszi, és egy kissé paranoiássá, ezért szükségét érzi annak, hogy megnézze a telefonodat, és megbizonyosodjon arról, hogy minden rendben van köztetek. Ebben az esetben sose vedd magadra a viselkedését, mert ez nem ellened szól!

A legjobb, ha gyakran beszéltek a fennálló helyzetről, és arról, mit élt át korábban, mert sajnos egy megtört bizalmat nagyon nehéz ismét felépíteni, még akkor is, ha nem te váltottad ezt ki belőle.

Egészségtelen határok

Egy párkapcsolatban szükség van arra, hogy meghatározzátok a határokat, és eldöntsétek, kinek hol húzódik mindez. Mi az, ami még belefér, és mi az, ami már nem. Vannak, akik szerint alap, hogy tudjuk a párunk jelszavát, míg mások úgy vélik, ez az elvárás szakításra is okot adhat.

Ha tudattad a pároddal, hogy szerinted a telefon ellenőrzése már átlép ezen, de ő még ennek ellenére is átolvassa néha az üzeneteidet, az azt jelenti, hogy nem képes egészséges határokat húzni, és fenntartani azokat.

A gond leginkább az, hogy a későbbiekben ez még erősebb lesz. Lehet, hogy most még “csak” annyit tesz, hogy a kérésed ellenére megnézni a mobilod, de később már valószínűleg azt is meg akarja mondani, hogy kivel beszélhetsz, vagy kivel találkozhatsz, mert kezében akarja tudni az irányítást. A te életed felett is.

Figyelem hiánya

Meglehet, hogy a probléma nem is a párodban van, hanem a kapcsolatotok dinamikájában, mert nem kaptok elég figyelmet egymástól. Gondold át, az utóbbi időben milyen gyakran ültetek le beszélgetni kettesben, nem csak felületes, hétköznapi dolgokról.

Ha egy ideje már nem jutott erre lehetőségetek, sőt, közös programot sem szerveztetek, valószínűleg emiatt viselkedik furcsán a párod – ha egyébként ez nem jellemző rá.

Valószínűleg tudni akarja, mi történik az életedben, és attól tart, az eltávolodásnak talán komolyabb oka is van, ezért megnézi a mobilodat. Lehet, hogy neked fel sem tűnt ez a fajta változás, épp ezért a legjobb, ha nyíltan beszéltek az érzéseitekről, hogy közös nevezőre tudjatok jutni.

Komoly kapcsolat

Meglehet, hogy a párod egyszerűen még nem áll készen egy komoly kapcsolatra. Ha ahelyett, hogy veled beszélne, inkább a telefonodat olvasgatja át, az arra utal, hogy nem elég érett, és nem mer szembenézni a konfliktusokkal sem.

Vannak, akiknek szükségük van még némi időre ahhoz, hogy tényleg bele tudják tenni magukat egy felnőtt kapcsolatba, de akadnak olyanok is, akik erre a szintre sosem jutnak el, és mindig inkább a taktikázást, trükközést és ellenőrizgetést választják.

Gondold végig, mit vársz ettől a kapcsolattól, és próbálj meg beszélgetni a pároddal arról, neki milyen tervei vannak. Ha ezekben a tervekben te nem igazán kapsz helyet, valószínűleg jobban teszed, ha átgondolod, mire vágysz igazán a jövődtől!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást