Párterápia: hasznos vagy felesleges?

Párterápia: hasznos vagy felesleges?

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Párterápia: hasznos vagy felesleges?

Sokan idegenkednek az egyre több helyen elérhető párterápiákkal kapcsolatban és sokan próbálják meg inkább saját maguk megoldani a felmerülő problémákat. Van azonban néhány olyan szempont, amely alapján bizony nagyon is hasznos lehet, ha rászánjuk magunkat egy ilyen beszélgetésre.

Konkrét problémák

Sok párkapcsolatban nem is egyértelmű, hogy mi a gond, a felek gyakran más dolgokat emlegetnek, mint ami a legfontosabb probléma számukra.
Egy jó szakember ilyen helyzetekben képes kimondatni velünk azokat a gondolatokat és problémákat, amelyek eddig talán saját magunk számára sem voltak egyértelműek.

Higgadtság

A párkapcsolattal összefüggő problémáról kevesen tudnak higgadtan és racionálisan beszélni, pedig sokszor ez lenne a megoldás a helyzetek tisztázására.
Sajnos sok párnál gyakorlat, hogy a gondok tisztázása helyett inkább dühbe gurulnak, ami nem enged utat az ésszerű érvelésnek. A párterapeuta segítségével mindez könnyebben megvalósítható.

Szabályok

A legtöbb párterápiás beszélgetés úgy kezdődik, hogy a terapeuta vezetésével együttesen megállapodnak néhány szabályban. Ilyen például az, hogy kölcsönösen meghallgatják egymást és nem kritikusan, hanem építően reagálnak mindenre, ami a beszélgetésen elhangzik.
Mindez keretet ad a foglalkozásnak és kellő lehetőséget biztosít mindkét félnek a problémák tisztázására.

Figyelem

Sok párkapcsolatban létezik a jelenség, miszerint a felek már nem figyelnek eléggé egymásra, és hajlamosak elbeszélni egymás mellett. Ez megakadályozza az egyetértést és a megegyezést, mivel nem tudják, hogy pontosan miről is beszél a másik.
Egy párterapeuta megfelelő mederben tudja tartani mindezt és időben megállítja az elcsúszó kommunikációt.

Eszközök

Sok pár egyszerűen csak nem találja azokat az eszközöket, amelyeknek segítségével újra közelebb kerülhetnek egymáshoz, vagy amelyekkel a felmerülő problémát hatékonyan megoldhatják.
Egy szakember számtalan ilyen kommunikációs eszközt tud adni, sőt be is gyakoroltatja ezek alkalmazását mindkét félnél.

Játékok

A párterápiákon gyakori, hogy különböző játékokkal közelítik meg a problémákat, megkönnyítve azok kimondását és elismerését. Hosszú ideje felgyűlő feszültséget, akár tehetetlenséget is lehet ezzel oldani, amelyektől megszabadulva a pár könnyebben nézhet a jövő felé.
Nem utolsó sorban a nevetésre is jó alkalmat teremt, ami szintén egymásra hangolja a feleket.

Személyes beszélgetés

A leggyakoribb, hogy a párterápia során van lehetőség egyénileg és a párunkkal együtt is megjelenni a beszélgetéseken.
A közös megjelenés nem szükséges a találkozók mindegyikén, hiszen így a felek egyesével is megbeszélhetnek helyzeteket és problémákat a szakemberrel, és kikérhetik annak tanácsait.  

Emlékek

Talán minden párnál az egyik legerősebb összetartó kapocs a közös szép emlékek összessége. Ezek lehetnek közös élmények, a megismerkedés vagy a gyerekvállalás időszakából valók egyaránt.
A terapeuta ezek segítségével nem csak jobban megismeri a résztvevőket, de máris segít nekik a régi összetartozás érzés felelevenítésében.

Megéri?

Hogy kinek éri meg a párterápiát választani és kinek nem, azt mindenkinek saját magában kell eldöntenie.
Egy számunkra fontos kapcsolatért, főleg annak megmentéséért valószínűleg megéri vállalni a kellemetlenségeket, hiszen olyan dolgokat tanulhatunk magunkról és a másikról is, amelyeket talán nem is gondoltunk volna korábban.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást