Elterjedt tévhit, hogy a nyersétel minden körülmények között a legtáplálóbb. Igen ám, de vannak olyan természetes növényi vegyületek, amelyek hőhatást követően még inkább jótékonyak az emberi szervezetre. Helen Bond dietetikus a Daily Mail hasábjain tette közzé, melyik zöldséggel mit kell tenned, hogy a lehető legtöbbet hozd ki belőle.
5/5 Kelbimbó: párolva
Akár szereted, akár nem, vitathatatlanul szuperétel. Botanikailag a brokkoli, a karfiol és a káposzta rokona.
A káposztafélék családjába tartozó növény tekintélyes mennyiségű glükozinolátot tartalmaz, ami a legfrissebb kutatási eredmények szerint rákellenes hatású lehet – magyarázza Helen.
Az apró zöld golyócskák emellett C- és B6-vitamint, illetve folsavat is rejtenek. Ha kilencet megeszel belőlük, máris kipipálhatsz a napi ötből egy adag zöldséget.
Olyan tanulmányok is akadnak, amelyek a finomság mell- és prosztatarák elleni hatékonyságát támasztják alá, ennek közhírré tételéhez azonban még némi megerősítés szükséges. Ötperces párolás éppen elég, hogy a kelbimbóból kihozd a lehető legtöbbet.
Kapcsolódó cikk a hirdetés után a következő oldalon, lapozz!