Arc / Stílus

Óvatosan a kontaktlencsével, meg is vakulhatsz tőle

Óvatosan a kontaktlencsével, meg is vakulhatsz tőle

Na persze nem csak úgy, magától, de Dél-Angliában egy elég súlyos járvány terjed, amit egy szemevő amőba okoz. A fertőzés ritka, de mostanában nagyon megugrott a betegszám, így érdemes itthon is felkészülni a dologra – legalábbis ha kontaktlencsét viselsz, akkor biztosan.

A kontaktlencse viselése viszonylag veszélytelen dolog, nagyon nem tudsz mellényúlni, ha megtanulod rendesen feltenni, és nem hagyod a szemedben, tegyük fel, évekig (ilyet is láttunk már, nem is lett szép vége). De Dél-Angliában most egy viszonylag ritka betegség ütötte fel a fejét, méghozzá úgy, hogy egyre több a beteg, és végső esetben akár vakságot is okozhat.

A járvány kiváltója az Acanthamoeba keratitis nevű egysejtű élősködő, amely önmagában ártalmatlan, és rengeteg helyen megtalálható a környezetünkben, többek között a vízben és a talajban is. Baj akkor van, ha az amőba bejut a kontaktlencse és a szem szaruhártyája közé, ahol a meleg és nedves környezetben kifejezetten jól érzi magát, és élősködni kezd. A szaruhártyára mikroméretű sérüléseket rág, ez pedig elég komoly látásromlást, sőt, vakságot is okozhat. A Journal of Ophthalmology tudományos folyóirat szerint az amőbás keratitisben szenvedő betegek száma 2001 óta drámaian növekszik az Egyesült Királyság déli részén.

Persze még így sem kell nagyon járványról beszélni, de az biztos, hogy megnőtt a fertőzések száma: 2002-ben 100 ezer kontaktlencsét viselő ember közül 2,5 volt érintett, most 5-7,5.

Óvatosan a kontaktlencsével, meg is vakulhatsz tőle

A baj inkább az, hogy nagyon nehéz ezt a fertőzést egészségesen megúszni: a kórházba szállítottak legnagyobb része minimum 25 százalékos látásromlással megy haza, de elég gyakori az is, hogy teljesen megvakulnak.

Az amőba elszaporodását egyébként nagyon egyszerűen meg lehet előzni: fontos, hogy rendszeresen és megfelelő eszközökkel tisztítsd a kontaktlencsédet, és ne hagyd benn túl sokáig a szemedben. Ha a lencse leesik, bármennyire drága is volt, inkább ne tedd bele a szemedbe, vagy ha mégis, előtte alaposan tisztítsd le. Így elejét veheted annak, hogy az amőba bejusson, és ezután elszaporodjon a szemedben.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy gyakorlatilag bárki megfertőződhet az amőbától, de nagyobb veszélyben vannak a kontaktlencse-viselők, hiszen az élőlény a nedves és meleg környezetben jobban érzi magát. Még nagyobb veszélyben vannak azok, akik újrahasználható kontaktlencséket viselnek, de ugyanúgy fertőződhetnek azok is, akik csak egyszer használatosat vásárolnak. A lényeg, hogy megfelelő higiéniával mindenki megmenekülhet a szemevő amőba elől.

Kép forrása: pexels.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást