Ötletes ajtódíszek, amiket Te is elkészíthetsz

Ötletes ajtódíszek, amiket Te is elkészíthetsz

Címlap / Otthon / Hobbi / Ötletes ajtódíszek, amiket Te is elkészíthetsz

Nem szükséges minden évszakban más-más koszorút venni. Ha van egy saját készítésű dekorációs alapcsomagunk, számtalan variációs lehetőségünk van. Ehhez szeretnék néhány egyszerű, nem időigényes ötletet adni. Ősz van, és mindenhol akad egy kis dióhéj, egy kis festék és egy ecset, ragasztó, némi filcanyag, gyöngy, szalag, madzag – és gombostű.

Katica, minden mennyiségben

Ügyeljünk arra, hogy a fél dióhéj ne legyen berepedve, illetve a szélei viszonylag egy síkban legyenek – a ragasztás miatt. Vastag kartonból a mellékelt minta szerint vágjuk ki a katica alapját.
Ez az alap azért nagyobb, mert nincs két egyforma dió, és hely kell ahhoz is, hogy gombostűvel tudjuk majd rögzíteni a koszorúalaphoz a katicánkat.

Katica, egyéb felhasználási módja

Karton lap helyett használhatunk vastag filcanyagot is, ez lehetővé teszi, hogy mobildíszként funkcionálhasson a katica. Ha több katicánk van, franciacsat alapra is fel lehet ragasztani, oly módon, hogy a csatra először felvarrunk egy anyagdarabot, és erre ragasztjuk rá a katicákat.
Ez azért előnyös, mert ha megunjuk a katicás csatot, csak le kell vágni a franciacsat alapról az anyagot, és újra felhasználható.

Aranyszalagos koszorú

Ennél a koszorú típusnál a hangsúly a virágon van. Elkészítése egyszerűbb, mint amilyennek látszik. Tetszőleges sík virágformákat választhatunk alapnak. A virág közepét félbe hajtott, ,,beirdalt” filccsíkból készítjük el, a fénykép szerint. Miután a középrészt feltekertük, annak alját erősen meg kell varrni.
Csak ezután igazgassuk meg a ,,bibéket”. Így már fel lehet varrni a virágalapra, és tűzhetjük is a koszorúra. Jól jön a házi díszítőkészletbe néhány színes filcgyöngy, de ha van nagy tekla gyöngyünk, azzal is megfelelő. A tekla gyöngynél figyelni kell arra, hogy nagy rajtuk a lyuk, amin átszalad a gombostű a feltűzésnél. Én egy apró filcdarabot szoktam feltűzni a gombostűre, ezzel nagyobbítva meg a fejét.

Tarka filckoszorú

A filc számos variációs lehetőséget hordoz magában – és rengeteg színt, amire nagy szüksége van a lelkünknek télen, a borongós időszakban. Hobbiboltokban lehet beszerezni a képen látható filcgyöngyöket.
Ezek a gyöngyök nem csak koszorú díszítésére alkalmasak, hanem akár ruhára, táskára, tarisznyára, a függöny aljára (ha olyan stílusú) is fel lehet varrni. Mobiltelefon dísznek is jó. Eredetileg ékszer készítésére találták ki őket, felfűzve is nagyon mutatós.

Ne ragasszunk

Felesleges minden ünnep, minden hangulat alkalmával új koszorút készíteni – ragasztással -, vagy venni, amik aztán egy dobozban porosodnak, míg kikerülnek a szemétbe. Inkább legyen egy olyan dobozunk, amibe gyűjtjük a házilag készített koszorúdíszeket, amiket tetszőlegesen variálhatunk. Így helyet és pénzt spórolunk meg, ezen felül a gyerekek segítségét kérve, jó délutáni program is lehet.
Ezeknek a koszorúknak nem csak az az előnyük van meg, hogy bármikor szétszedhetők, és újra összerakhatók – nem úgy, mint a ragasztottak -, hanem az is nagy előnyük, hogy akár a katicát a kisebb, vagy akár a virágot a nagyobb gyerekek is meg tudják csinálni. Mivel nem bonyolult, biztos sikerélményt ad, és egy délutáni, esti, egy órás elfoglaltság keretein belül összehozza a családot.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!