10 inspiráció magaságyáshoz, plusz így építheted meg a sajátodat

10 inspiráció magaságyáshoz, plusz így építheted meg a sajátodat

Címlap / Otthon / Kert és terasz / 10 inspiráció magaságyáshoz, plusz így építheted meg a sajátodat

Előnyök és hátrányok

A magaságyásoknak vannak olyan előnyeik, amik miatt sokan szeretjük őket. Ilyen pl. az, hogy bármennyire is kerül magasításra az ágyás, kisebbet kell hajolnod, nem kell görnyedned a föld fölött, tehát ez a megoldás derékfájósoknak, időseknek is alternatívát jelenthet.

  • Szintén előny, hogy a legtöbbször komposzt, trágya és hozott föld kerül bele, tehát attól függetlenül is lehet kiskerted, milyen a talaj minősége az udvarodon. Nem kifogás, ha anyagos, vagy ha művelhetetlenül sziklás, kavicsos, elég egy magaságyás és ennek a gondnak teljesen búcsút inthetsz. A legtöbb magaságyás könnyebben kordában tartható, legalábbis, ami a gazolást illeti.
  • Nálunk fontos előny volt az is, hogy a magaságyás tökéletesen elkülönül a kert többi részéről. Szerettünk volna kertészkedni, de nem nagyüzemben, tehát nem az volt a célunk, hogy mindent magunknak termesszünk meg, ráadásul az udvarunk kialakítása meglehetősen modern lett.
  • Jelentős előny a magaságyásokat tekintve, hogy gyorsabban felmelegszenek, így előbb nekiláthatsz a vetésnek és előbb is lesz termésed.
Magaságyás készítése
istockphoto

Nem mutatott volna jól benne egy lekerített rész, felásva és bevetve. A magaságyások viszont teljesen különálló területet képeznek, olyanok, mint egy komplett kis építmény, és a kialakításuknak köszönhetően tökéletesen belepasszolnak a környezetükbe.

Persze, a magaságyásnak azért akad néhány hátránya is.

  • Elsőként az, hogy időt, energiát és pénzt kell szánni a kialakítására, szemben a hagyományos kiskerttel, amit elég csak kigazolni és felásni, esetleg lekeríteni. Nem olcsó a jó minőségű föld sem, bár ez nem teljesen olyan költség, amit a hagyományos kiskertek esetében meg lehet úszni. Ott is kell komposztálni, trágyázni, de egyértelműen több földet kell hozatni a magaságyásokhoz.
  • Hátrány, hogy nyáron könnyebben kiszáradnak az ágyások, így többször és többet kell majd locsolnod. 

A magaságyás építése

Amikor a magaságyásodat tervezed, elsőként azt kell eldöntened, milyen anyagot használj. A betonból, téglából, egyéb építőanyagból készült magaságyások sokkal tartósabbak, viszont a kialakításuk jóval drágább és nem egyszerű őket eltüntetni sem, ha meggondolod magadat. Sokkal olcsóbbak a fából, akár vesszőből font magaságyások.

Fa magaságyás
istockphoto
Tégla magaságyás
istockphoto
Vessző magaságyás
istockphoto

Ezek esetében arra kell figyelned, hogy a fát csak olyan anyaggal kezeljétek, ami nem veszélyes az egészségetekre nézve, hiszen a napsugárzás és az öntözés hatására kioldódik a fából minden káros anyag. Innen a növényekbe kerül, onnan pedig a termésbe és a tányérotokra. Akár műanyag is lehet a magaságyás alapja, ám itt is lényeges, hogy BPA mentes legyen – ezeket a termékeket a kertészetekben az előre gyártott ágyáskeretek között fogod találni.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást