Jó ötlet hozzámenni az első szerelmedhez? Ezt mondja a pszichológus

Jó ötlet hozzámenni az első szerelmedhez? Ezt mondja a pszichológus

Címlap / Szerelem / Jó ötlet hozzámenni az első szerelmedhez? Ezt mondja a pszichológus

A középiskola álompárja, akik örökké együtt maradtak, vagy a gerlepár, akikről már az első egyetemi előadáson mindenki látta, hogy egymásnak vannak teremtve. Imádjuk a sírig tartó első szerelmek romantikus gondolatát, de vajon a valóéletben is működnek, vagy keserű megbánás lesz abból, ha valaki elszalasztja a lehetőséget, hogy tapasztalatokat szerezzen a randizás terén?

Vannak kockázatok

A romantikus elképzelések persze a gyakorlatban ritkán működnek, de legalábbis hajlamosak elegánsan figyelmen kívül hagyni bizonyos kockázati tényezőket és tényeket.

Aki az első szerelméhez megy hozzá, az idővel egészen biztosan szembesül a felismeréssel, hogy mennyi lehetőséget hagyott ki. Nem biztos, hogy különösebb szomorúságot fog érezni afölött, hogy nem voltak laza flörtjei vagy egy éjszakás kalandjai, de mindenképpen tudatosul majd benne, hogy az ő életéből ezek a tapasztalatok kimaradtak, és természetes lehet, hogy efölött érez némi csalódottságot.

A korábbi kapcsolatok nélkül kimarad az érzelmi tapasztalás és az egyéni fejlődés bizonyos lépései is, emiatt pedig a házasság esetleges kudarca brutális lehet, és még jobban megviselheti a feleket, mint egy „átlagos” válás, pedig az sem egyszerű. Mivel a házastársaknak nem voltak korábban kapcsolati kudarcai, az ezekből leszűrt tapasztalatokat sem tehették a magukévá. Nem tanulták meg, hogyan kell feldolgozni egy szakítást, hogyan kell továbblépni és hogyan lehet tanulni ezekből a fájdalmas eseményekből.

Mivel valószínűleg fiatal koruk óta együtt vannak, kimaradhatnak olyan tapasztalások, amelyek segíthetik saját, független önmaguk megismerését, és a kapcsolatukat sem tudják mihez hasonlítani: sem korábbi viszonyaikhoz, sem a független életükhöz.

De ha ennyi a kockázat és a veszély, akkor hogyan lehetséges, hogy mégis mindannyian ismerünk párokat, akiknél életük végégig kitart az első nagy szerelem?

Jó ötlet hozzámenni az első szerelmedhez? Ezt mondja a pszichológusKép forrása: Martynova.Katie/depositphotos.com

A számok őket igazolják

Azok, akik boldog házasságban élnek első szerelmükkel, azt mondják, a kapcsolatukat megerősítette az, hogy együtt tanulhattak, fejlődhettek, együtt tapasztaltak meg bizonyos dolgokat. Ami azt illeti, egyes felmérések még ellene is mennek az érveknek: egy vizsgálat során az derült ki, hogy azoknak, akik az első szerelmükkel házasodtak össze, 64%-a mondaná azt, hogy egyértelműen szerelmes a partnerébe, míg a teljes házas népesség körében ez az arány 57%.

Az első szerelmükkel házasodók 19%-a mondta azt, hogy gondolkodott már rajta, hogy elhagyja a partnerét, míg a teljes házas populáció körében ez az arány 34%. Az első szerelmükkel élők elképesztően magas, 97%-os arányban mondták azt, hogy valószínűleg életük végéig a párjuk mellett maradnak, míg más házasságok esetében ez az arány jóval alacsonyabb, 88% volt.

Az ötlet lehet rossz, de a szerelem lehet igazi

Az első szerelmedhez hozzámenni pusztán a romantikus gondolat kedvéért semmiképpen sem jó ötlet, de elengedni életed szerelmét, csak azért, mert éppenséggel elsőként találtatok egymásra, szintén nem az. A házasság az első szerelemeddel lehet szüntelen nászút és lehet mézes csapda is.

Fontos tisztában lenni vele, hogy ahogyan minden kapcsolatban vannak problémák, úgy az első szerelmekkel kötött házasságokban is lehetnek nehézségek, amelyek – a kapcsolat sajátosságából adódóan – mások, de ez még nem feltétlenül jelenti, hogy a házasság nem működik.

Még egy boldog kapcsolatban is érezhetnek a felek sajnálkozást afelett, hogy elszalasztottak, kihagytak bizonyos romantikus lehetőségeket, kalandokat, amikor elkötelezték magukat az első szerelmükkel, de az ebből fakadó csalódottságot sokkal egyszerűbb leküzdeni, mint megteremteni azt a romantikus mélységet és érzelmi komplexitást, ami az egyébként működő kapcsolatokat összetartja.

Ha valaki az első szerelméhez megy hozzá, számítania kell rá, hogy lesznek majd időszakok, amikor dolgozniuk kell a házasságukon, ám ez minden kapcsolatra igaz. A különbség csak annyi, hogy az első szerelmes házasoknak sokszor nem korábbi tapasztalataikból merítkezve, hanem közösen keresve kell megtalálniuk a megoldásokat, ami egy gyenge kapcsolatot felőrölhet, egy egészséges, jól működő és a másik tiszteletén, szeretetén alapuló házasságot azonban csak még inkább megerősít.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást