Őszi tisztítókúra: hozd magad harmóniába a természettel

Őszi tisztítókúra: hozd magad harmóniába a természettel

Címlap / Életmód / Egészség / Őszi tisztítókúra: hozd magad harmóniába a természettel

Színpompás falevelek, hűvös reggelek, forralt bor, puha takaró, erdei séták, rövidülő nappalok. Vége a nyárnak és vele együtt a természet is lassan nyugodni tér. Szervezetünket is megterhelte a legmelegebb évszak, ideje egy gyengéd tisztítókúrát beiktatni a dolgos hétköznapokba, hogy felkészülten várjuk a téli hónapokat.

A legjobb, ha olyan növényeket és gyümölcsöket választunk, melyek az évnek ebben az időszakában teremnek. Ezzel harmóniába állíthatjuk belsőnket a külső természettel. Fontos, hogy a tisztító kúra ne valami kényszer legyen, amitől úgy érezzük, napokon keresztül szenvednünk kell a kellemetlen ízektől vagy az éhségtől. Kevésbé radikális módszerek közül is választhatunk, például át lehet térni néhány napra a húsmentes étkezésre, vagy tarthatunk gyümölcs és zöldség napot.

Idénygyümölcsökre vágynak a belső szervek is

Az ősz a termékenység tekintetében az év egyik legaktívabb szakasza. A tavasszal színes virágokkal kedveskedő gyümölcsfák most vitamindús gyümölcsöket teremnek. Ezek közül az egyik legfontosabb az alma. Rengeteg forma, szín és íz közül választhatunk, ha almára vágyunk. Amellett, hogy desszertként, tízóraiként is fogyasztható, magas a víztartalma, így a sokat emlegetett kötelező folyadékpótlást is támogatja. Kiváló immunerősítő, ezen felül nagyszerű daganatmegelőző hatással is rendelkezik azáltal, hogy megköti a bélben a rákkeltő anyagokat, így csökkenti többek között a vastagbéldaganatok kialakulásának lehetőségét is. Mindezen túlmenően gyulladáscsökkentő és májvédő hatása is ismert.

Az ősz egyik slágergyümölcs a körte. Ha nem a szupermarketekben kapható félérett, kőkemény, zöld körtét vásároljuk, hanem a puha, napsárga, érett gyümölcsöket, akkor nem lehet megunni. A körte rendszeres fogyasztása csökkenti az elhízás, a cukorbetegség és a szívroham esélyét. A rostbevitel legegyszerűbb forrása a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása. Egy közepes méretű körtében átlagosan 6 grammnyi rost található, amely egy 50 év alatti nő napi szükségletének egynegyede.

Az őszi zöldségek közül is kiemelkedik a cékla, amit már ősidők óta fogyaszt az ember. A cékla kiváló kálium-, kalcium-, vas-, szilícium- és magnéziumforrás, de tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is.

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»