Az orvos szerint antibiotikum, nagyanyáink szerint ülőfürdő, szerintünk pedig tőzegáfonya a húgyúti fertőzésre!

Az orvos szerint antibiotikum, nagyanyáink szerint ülőfürdő, szerintünk pedig tőzegáfonya a húgyúti fertőzésre!

Címlap / Életmód / Az orvos szerint antibiotikum, nagyanyáink szerint ülőfürdő, szerintünk pedig tőzegáfonya a húgyúti fertőzésre!

A felfázás problémája sok nőt érint, főként a téli, hideg, nyirkos időszakban. A hólyaghurut talán az egyik leggyakoribb nőket érintő betegség. Tünete a csípő, égő vizelet, az alhasi fájdalom és a gyakori vizelési inger.

A betegség kialakulásáért a bélrendszerben természetesen élő E.coli baktérium tehető felelőssé. A nők húgycsövének rövidsége miatt ez a kórokozó könnyen eljut a hólyagig, mely a húgyutak, illetve a hólyag falához tapadva elszaporodik, és gyulladást idéz elő.

Ha orvoshoz megyünk azonnal erős antibiotikumot kapunk. Nagymamánk, anyukánk gyakran ültetett ilyenkor minket kamillás fürdőbe, de a természet erre is alkotott egy hatásos gyógynövényt. Ez a tőzegáfonya, amit gyakorta ajánlanak, mint húgyúti fertőzések, felfázások ellenszerét.

A hangafélék családjába tartozó tőzegáfonya a jégkorszak vége óta él a Földön. Elsősorban a nedves tőzegmohalápokat kedveli: Észak-Amerika, Ázsia és Európa északi területe.

A tudósok már az 1920-as években megállapították, hogy a sok tőzegáfonyát fogyasztó embereknek savasabb a vizeletük, és esetükben ritkábban alakul ki húgyúti fertőzés. Ha gyakran küzdesz a hólyaghuruttal, szervezeted valószínűleg kevesebb glükoproteint termel, amit tőzegáfonya segítségével pótolni tudsz.

A tőzegáfonya  termése ugyanis a szervezetben is megtalálható glükoproteinhez hasonló anyagot tartalmaz. Ez a vegyület megakadályozza az E.coli baktériumok elszaporodását a húgyutakban. A kutatók a húgyutakból nyert E. coli baktériumokat tettek ki különböző koncentrációjú tőzegáfonya-kivonat hatásának, és megállapították, hogy a kezelés visszaszorítja a kórokozókat.

Ha már felfáztál számos bioboltban vásárolhatsz tőzegáfonya-alapú italokat, szörpöket, esetleg lekvárokat – ezek általában ezer-kétezer forint körül mozognak. A gyümölcs aszalt formában is kapható, melyből tíz dekagramm körülbelül 500 forintba kerül

De a gyógynövény fogyasztása mellett étkezésünkben kerüljük a sót és a cukrot, valamint a vizeletsavasító hatású nyersanyagokat, mint a húsok, a tojás, a földimogyoró, a dió, a kenyér, valamint a reggeli gabonapelyhek, tészták, rizs, lencse, kukorica, szilva, kávé, cukor, méz, szirupok és lekvárok, ugyanis ezek megterhelik a vesét. Továbbá ilyenkor mindenféleképpen igyunk sok folyadékot.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást